Η ναυτία είναι ένα δυσάρεστο σύμπτωμα που εμφανίζεται σε καλοήθη συνήθως και σπάνια σε κακοήθη νοσήματα. Η πιο απλή περίπτωση είναι η ναυτία που νοιώθουν αρκετοί άνθρωποι όταν ταξιδεύουν με πλοίο, πλωτά, με αυτοκίνητο ή πετάνε με αεροπλάνο. Εκτός της ναυτίας ταυτόχρονα ο ασθενής παραπονιέται συχνά για έμετο και σπανιότερα για αστάθεια. Συνοδά ενοχλήματα μπορεί να είναι επίσης εμετοί , πονοκέφαλοι, χασμουρητό, εφίδρωση, δυσανεξία στομαχική, ταχυκαρδία, ταχύπνοια. Όταν η ναυτία οφείλεται σε ταξίδι είναι δυνατόν τα συμπτώματα να διαρκέσουν και μετά το ταξίδι για λίγες ώρες ή σπάνια για λίγες ημέρες. Η πρόληψη σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντική για να μην προκύψουν δυσάρεστες καταστάσεις.Οι περισσότερες αιτίες της ναυτίας είναι πολύ αθώες : Όταν λοιπόν παύουν να υφίστανται οι αιτίες της ναυτίας, παύουν και τα συμπτώματα. Τα συμπτώματα που οφείλονται σε καλοήθεις περιπτώσεις διαρκούν όσο και το ερέθισμα, που προκάλεσε τη ναυτία.

Aλλες παθολογικές καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν ναυτία με συνοδά συμπτώματα είναι παθήσεις του νευρικού συστήματος, όπως οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο, κ.α. ένα οξύ του μυοκαρδίου, αρρυθμίες, βαριές λοιμώξεις , μεταβολικά νοσήματα μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, ενδοκρινολογικές παθήσεις και τέλος μετά από χημειοθεραπείες.

Υπάρχουν οι εξής : πρακτικές συμβουλές για όσους υποφέρουν από ναυτία, όταν ταξιδεύουν με πλοίο, αεροπλάνο ή αυτοκίνητο:

* Κοιτάζουμε μπροστά και όχι πλάγια, προς την κατεύθυνση του μεταφορικού μέσου.
* Να καθόμαστε σε μπροστινές θέσεις, ώστε οπτικά να έχουμε μπροστά μας τον ορίζοντα .
* Να έχουμε καλό αερισμό, ανοιχτό παράθυρο για καλύτερη οξυγόνωση.
* Στα πλοία να προτιμούμε τα ανώτερα επίπεδα, καταστρώματα και να κοιτάμε μακριά τον ορίζοντα.
* Όταν έχουμε δυσάρεστο συναίσθημα, ανακουφίζει αρκετά, όταν έχουμε κλειστά τα μάτια.
* Να μην καθόμαστε δίπλα σε άτομα που έχουν ήδη τα συμπτώματα ναυτίας.
* Πριν ταξιδέψουμε να μην παραφορτώνουμε το στομάχι μας, εφ’ όσον γνωρίζουμε, ό,τι πάσχουμε από ναυτία.
* Ξηρές τροφές π.χ. φρυγανιές και όχι υγρά ανακουφίζουν αρκετά.
* Να είμαστε εφοδιασμένοι με ειδικές σακούλες για την περίπτωση εμετού.
* Πριν το ταξίδι, για να προλάβουμε τη ναυτία, μπορούμε να πάρουμε ένα από τα προτεινόμενα από το γιατρό μας φάρμακα .

Τα συμπτώματα της ναυτίας εμφανίζονται συχνά επίσης σε κατάσταση μέθης, μετά από λήψη τοξικών ουσιών, διάφορες δηλητηριάσεις, στην εγκυμοσύνη και σε αιφνίδια αλλαγή θέσεως ή έντονη σωματική άσκηση ή κίνηση (motion sickness), όταν παρακολουθούμε αντικείμενα, που περιστρέφονται ή κινούνται γρήγορα (π.χ. στο λούνα πάρκ), ακόμη και όταν είμαστε για πολύ ώρα μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μας.

Η θεραπεία της ναυτίας και των συνοδών συμπτωμάτων είναι ανάλογη με τα αίτια που την προκάλεσε. Υπάρχουν αρκετά φάρμακα στη διάθεση του γιατρού, για να ανακουφίσει τον ασθενή του από το δυσάρεστο σύμπτωμα της ναυτίας.

Πριν από το ταξίδι, όταν γνωρίζουμε, ό,τι πάσχουμε από ναυτία, μετά την συμβουλή του γιατρού μας, μπορούμε να πάρουμε την εξής φαρμακευτική αγωγή:

* Το συχνότερο και αθωότερο φάρμακο είναι η Διμενιδρυνάτη (δραμαμίνη)
* Διφενυδραμίνη
* Μεκλιζίνη
* Κυκλιζίνη

Εάν ο ασθενής αισθανθεί ναυτία και κυρίως αστάθεια,τον βοηθάμε να καθήσει ή να ξαπλώσει στο πλάϊ. Προσφέρουμε ιατρικές πρώτες βοήθειες μόνον, εάν δεν έχουμε καμία αμφιβολία, ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε και είμαστε απόλυτα ψύχραιμοι. Διαφορετικά η μεγαλύτερη βοήθεια για τον πάσχοντα είναι να καλέσουμε βοήθεια, να ηρεμίσουμε και να ενθαρρύνουμε τον ασθενή. Δεν δίνουμε στον πάσχοντα να πιεί και να φάει, εώς ότου συνέλθει εντελώς.
Για να ταξιδεύουμε ευχάριστα και για να απολαύσουμε το ταξίδι, όταν ξέρουμε, ό,τι υποφέρουμε από ναυτία, να λάβουμε τα προληπτικά μέτρα πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και σε σπάνιες περιπτώσεις να πάρουμε μια φαρμακευτική ουσία μετά από συνεννόηση με το γιατρό μας.

Ευχομαι σε όλους να είναι καλό το ταξίδι.

 

 

Ειρήνη Ε. Σταματάκη-Οικονόμου

Ειδικός Παθολόγος – Καρδιολόγος
Αριστούχος απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Βερολίνου, Διπλωματούχος ψυχολόγος του ίδιου Πανεπιστημίου. Μερικά εξάμηνα σπουδές στο ίδιο Πανεπιστήμιο Φιλοσοφία, Γερμανική Φιλοσοφία. Το 1974 ανακηρύχθηκα διδάκτωρ της Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, ιατρική βιοχημεία.: Ειδικότητες παθολογίας και καρδιολογίας στην Πανεπιστημιακή κλινική Klinikum Steglitz Berlin και αναγνώριση αυτών κατόπιν εξετάσεων, με την επιστροφή μου στην Ελλάδα το 1980. Έκτοτε επιστημονικός συνεργάτης στο ΄΄Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρου ΥΓΕΙΑ΄΄ μέχρι το 2004. Από το 2004 διευθύντρια παθολογικής κλινικής Metropolitan Hospital. Διδακτικό έργο: Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, σχολή κοινωνικών λειτουργιών και ελεύθερο πανεπιστήμιο στο Βερολίνο. Για έξι χρόνια δίδαξα ιατρικά θέματα στην Ελλάδα στα ΄΄ΙΕΚ Υγεία΄΄. Για χρόνια δίδαξα επίσης τους νοσηλευτές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων απασχόλησης. Ενεργός συμμετοχή σε ιατρικές επιστημονικές εταιρείες, ιατρικά επιστημονικά συνέδρια, διεθνή και ελληνικά, σε στρογγυλές τράπεζες και ενημερωτικές εκπομπές στην τηλεόραση με ιατρικά θέματα. Μεγάλος αριθμός δημοσιεύσεων σε ξένα και ελληνικά ιατρικά περιοδικά, στον ημερήσιο ελληνικό τύπο και σε περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας. Διακρίσεις: Υπότροφος του DAΑD για όλα τα έτη των σπουδών στο Βερολίνο, για αριστούχους φοιτητές, κοινωνικές διακρίσεις για το ιατρικό έργο από εκπαιδευτικά ιδρύματα μέσης και ανωτέρας εκπαίδευσης.

#########