Ο χειρουργός-ορθοπαιδικός Αθανάσιος Κουκάκης μας μιλάει για τις τελευταίες εξελίξεις στην αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου με το ρομποτικό σύστημα NAVIO και το εξατομικευμένο (customade) γόνατο.

Η επίσημη παρουσίαση του πρωτοποριακού ρομποτικού συστήματος NAVIO (Smith and Nephew, USA) και του customade γόνατος από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό κ. Αθανάσιο Κουκάκη, Διευθυντή Ορθοπαιδικής Κλινικής Ρομποτικής Χειρουργικής και Ελάχιστης Επεμβατικότητας MIS, έλαβε χώρα την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 12:00, στον πολυχώρο << ΕΒΔΟΜΟΣ – Multi Event City Loft >> Καραγιώργη Σερβίας 4 (Στοά Καλλιγά), στην Πλατεία Συντάγματος.

«Είναι χαρά μου να βλέπω σε αυτή την αίθουσα παλιούς και αγαπημένους μου ασθενείς, και δημοσιογράφους που επιθυμούν να έχουν μια γενικότερη ενημέρωση στο θέμα της ενημέρωσης αρθροπλαστικών γόνατος και ισχίου με το πρωτοποριακό σύστημα NAVIO. Σας ευχαριστώ όλους που είσαστε εδώ.»

Στον φιλόξενη και φωτεινή αίθουσα του πολυχώρου Έβδομου, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αθανάσιος Κουκάκης, διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής Ρομποτικής Χειρουργικής και Ελάχιστης Επεμβατικότητας MIS, άμεσος, απλός και ουσιαστικός μίλησε σε κοινό και δημοσιογράφους για τις τελευταίες εξελίξεις στη Ρομποτική Χειρουργική αρθροπλαστικών γόνατος και ισχίου, πότε χρησιμοποιούνται, τι πλεονεκτήματα έχουν έναντι των κλασικών επεμβάσεων, τι ακριβώς κάνει το ρομπότ, πόσο κοστίζει, τι είναι οι αρθροπλαστικές εξατομικευμένου (customade) γόνατου και σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυνται, πόσο αντέχουν τα υλικά της πρόθεσης και γιατί πιστεύει ότι στην Ελλάδα βρισκόμαστε στην κορυφή των εξελίξεων στον τομέα της Ρομποτικής Χειρουργικής.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ;

Δεύτερη σε συχνότητα μετά τη στεφανιαία νόσο της καρδιάς, η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος προσβάλλει περίπου το 10%-12% του πληθυσμού και πλήττει κυρίως ηλικίες 60-65 ετών.

Η οστεοαρθρίτιδα αφορά στην καταστροφή του αρθρικού χόνδρου, του προστατευτικού δηλαδή εκείνου ιστού, που παρεμβάλλεται μεταξύ των οστών της άρθρωσης και στόχο έχει να αμβλύνει τις τριβές, με αποτέλεσμα ο ασθενής να νιώθει πόνο, δυσκαμψία, παραμόρφωση…

ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΘΩ;

Είναι το συχνότερο ερώτημα που ακούει ένας ορθοπαιδικός, η απάντηση όμως έγκειται στον ίδιο τον ασθενή. Όταν νιώθει ότι η ζωή του έχει γίνει ανυπόφορη. Ότι γίνεται βάρος στους άλλους. Και ότι επηρεάζεται σοβαρό η ποιότητα ζωής του.

ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΓΟΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΙΣΧΙΟΥ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑ

Η εξέλιξη αυτή βασίζεται κυρίως σε 3 άξονες:

  1. Βελτίωση της ποιότητας των υλικών (κράμα μετάλλων και τιτάνιο), με αποτέλεσμα μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο. Παλιά τα υλικά ζούσαν 5 χρόνια. Σήμερα μια νέα πρόθεση έχει χρόνο ζωής 15 με 20 χρόνια.
  2. Τρόπος εμφύτευσης. Εδώ έρχεται το ρομπότ. Το NAVIO είναι ένα αμιγώς ρομποτικό σύστημα ορθοπαιδικής με αυτοματοποιημένες οδηγίες που επιτρέπει τη διενέργεια αρθροπλαστικών με εξαιρετική ακρίβεια.
  3. Περιεγχειρητική φροντίδα σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της ορθής νοσηλευτικής, με επαρκή στελέχωση εξειδικευμένου προσωπικού ώστε η αναισθησία (κατά τη διάρκεια της εγχείρησης) να μετατρέπεται σε ευχάριστη εμπειρία και η φυσιοθεραπεία (μετεγχειρητικά) να κινητοποιεί γρηγορότερα τον ασθενή.

Το 1999 που έκανα ειδικότητα ο χρόνος παραμονής του ασθενή στο νοσοκομείο ήταν 10 μέρες. Σήμερα το διάστημα αυτό κυμαίνεται από 1 ως 3 μέρες.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ

Το 2000 ο αριθμός των αρθροπλαστικών γόνατος και ισχίου ήταν γύρω στις 5000 ετησίως.

Σήμερα ο αριθμός αυτός κυμαίνεται γύρω στις 25 με 30.000

Και, ενδέχεται, ως το 2030 ο αριθμός αυτός να αυξηθεί γύρω στα 40.000 με 50.000 περιστατικά τον χρόνο.

Α) Γιατί ο πληθυσμός γηράσκει

Β) Ο μέσος όρος ηλικίας αυξάνει

Γ) Οι ηλικιωμένοι επιδιώκουν συχνά την ανεξαρτησία τους.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗΣ 

Από το 1990 υπήρχαν ανέκαθεν τα ρομπότ… στον τομέα της χειρουργικής

Το πρώτο ρομποτικό σύστημα ήταν το Da Vinci που χρησιμοποιήθηκε κυρίως στην Ουρολογία και στις επεμβάσεις στην κοιλιά.

Ακολούθησε το ΜΑΚΟ

& το NAVIO, ρομπότ τρίτης γενιάς

ΘΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΡΟΜΠΟΤ ΤΗΝ ΕΓΧΕΙΡΙΣΗ;

Αυτό είναι το πλέον εύλογο ερώτημα που προκύπτει συνήθως όταν γίνεται λόγος για Ρομποτική Χειρουργική.

Η απάντηση είναι ΟΧΙ.

Το NAVIO, που παρουσιάζουμε σήμερα είναι ένα αμιγώς ρομποτικό σύστημα ορθοπαιδικής με αυτοματοποιημένες λειτουργίες και όχι ένα απλώς σύστημα πλοήγησης. Τι σημαίνει αυτό;

Ότι η επιτυχής έκβαση της κάθε αρθροπλαστικής εξαρτάται από το πόσο ο χειρουργός διαισθάνεται το καλό γόνατο ή το καλό ισχίο. Τι θα πει αυτό; Το ρομπότ για να δώσει το μέγιστο θα πρέπει ο άνθρωπος να είναι πολύ καλός γνώστης της ανατομίας του γόνατου.

NAVIO

Το NAVIO ξεκίνησε το 2014 στις Ηνωμένες Πολιτείες  της Αμερικής. Επόμενες χώρες ήταν η Γαλλία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.Η Ελλάδα είναι η 4η ευρωπαϊκή χώρα που προμηθεύτηκε το σύστημα αυτό.

Και,  από τον Μάιο του 2019 που εισήχθη στην Ελλάδα, η ομάδα μου έχει αντιμετωπίσει με 100% επιτυχία 80 με 100 περιστατικά αρθροπλαστικών γόνατος και ισχίου. Ενώ αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σε αναθεωρήσεις (όταν έχει φθαρεί η πρόθεση), σε αθλητικές κακώσεις, και από το 2021, σε κακώσεις του ώμου.

Στο μεταξύ, από τον Ιανουάριο του 20, θα έχουμε τη δυνατότητα να λειτουργούμε ως Κέντρο Εκπαίδευσης για τις αρθροπλαστικές με τη χρήση του Navio Surgical System σε 22 χώρες της ΝΑ Μεσογείου και των Βαλκανίων.

ΓΙΑΤΙ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ; ΠΩΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ NAVIO ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ;

Το NAVIO πλεονεκτεί σε 5 κυρίως σημεία:

  • Μείωση έκθεσης του ασθενούς σε ακτινοβολία εφόσον δεν χρειάζεται προ – εγχειρητικά αξονική τομογραφία
  • Υψηλή ανάλυση και πληροφόρηση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου για την τάση των συνδέσμων του γόνατος
  • Προσομοίωση της επέμβασης πριν ακόμη ξεκινήσουν οι χειρουργικού χειρισμοί
  • Δυνατότητα χρήσης 6 διαφορετικών τύπων αρθροπλαστικής γόνατος αναλόγως ηλικίας και δραστηριότητες του ασθενούς
  • Τοποθέτηση υλικού oxinum, καινοτόμου υλικού αρθροπλαστικής με χαμηλό συντελεστή τριβής

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ;

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη τιμή, το κόστος μιας αρθροπλαστικής γόνατος κυμαίνεται από 3.500 το ελάχιστο ως 10.000 (ανάλογα με το υλικό της πρόθεσης που θα χρησιμοποιηθεί, όπως για παράδειγμα oxinum)

Ένας μέσος όρος κόστους είναι γύρω στα 4.000 με 5.000 ευρώ.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ομάδα μου από το 2006 έχει επιτελέσει 8.000 αρθροπλαστικές γόνατος και ισχίου.

Θεωρώ ότι σαν χώρα θα βρισκόμαστε πάντα στην κορυφή των εξελίξεων στον χώρο της Ρομποτικής Χειρουργικής.

#########