Πρόσφατα μια ομάδα έξυπνων και δραστήριων ανθρώπων μέσα στο στράτευμα αποφάσισε να σχεδιάσει ένα όπλο να το παράγει και να εφοδιάσει με αυτό τον ελληνικό στρατό.

Δική μας παραγωγή δικό μας σχέδιο αχρείαστο να ναι δική μας και η χρήση. Τώρα μετά την πανδημία βάλαμε σε άλλη τροχιά τη ζωή μας. Καταλάβαμε ότι είναι δύσκολα να έρχονται πράγματα απ έξω ακόμα και οι τουρίστες με δυσκολία περνάνε πρώτα τα δικά τους σύνορα και μετά τα δικά μας.

Έφτασε λοιπόν η στιγμή να μειώσουμε τις εισαγωγές να δώσουμε ώθηση στη δική μας παραγωγή να δουλέψουν τα δικά μας χέρια και δεν εννοώ μόνο τα ελληνικά εννοώ στην κυριολεξία τα ατομικά μας. Έφτασε η εποχή να γυρίσουμε λίγο στην οικοτεχνία αυτά που κάθε οικογένεια έκανε παλιά και τα θεωρούσε δεδομένα.

Να παράγουμε εμείς για εμάς. Αυτή η χώρα έχει γεωργικό κεφάλαιο και χέρσες εκτάσεις που πρέπει να τις κοιτάξει από την αρχή. Να πάψουν να έρχονται μήλα από την Πολωνία λεμόνια από την Αργεντινή και πεπόνια από την Τουρκία.

Ξέρετε ότι κάθε χρόνο εισάγονται από την Κϊνα 1 εκατομμύριο αυγά? Ναι είναι αλήθεια και δεν πηγαίνουν στις λαικές εκεί μπορεί και να μην τα αγοράζατε πηγαίνουν στην βιομηχανία όπου γίνονται γλυκά και άλλα σκευάσματα. Έτσι έμμεσα τα καταναλώνουμε ακόμα και αν δεν ξέρουμε. Είναι φθηνότερα? ναι σίγουρα είναι ασφαλή? εσείς αποφασίζετε.

Ήρθε λοιπόν η εποχή να παράγουμε με βάση την ηθική το σεβασμό στη φύση και τους πόρους της. Να βγάλουμε τα δικά μας ρούχα και παπούτσια να μειώσουμε το πλαστικό είτε είναι τα γνωστά τάπερ είτε οι ίνες που γίνονται υφάσματα. Πιστέψτε με υπάρχει νεκρός που δεν έχει λιώσει γιατί το πουκάμισο που του φόρεσαν ήταν συνθετικό και βγήκε άθικτο από την φθορά του χρόνου. Η θάλασσα για να λιώσει μια πλαστική σακούλα χρειάζεται 100 χρόνια μπορείτε να το διανοηθείτε?

Ας δούμε τη ζωή μας αλλιώς. Δεν είναι κακό να βγάλουμε τα δικά μας ρολόγια ας έχουν την αποκλειστικότητα οι Ελβετοί. Να βγάλουμε τα δικά μας προϊόντα να κρατήσουμε την παραγωγή μας. Όχι για τους άλλους όχι για εξαγωγές για την εσωτερική μας κατανάλωση. Μπορεί να μην είναι η άριστη ποιότητα μπορεί όμως αυτά τα προϊόντα να κρατήσουν περισσότερο στο χρόνο και το πιο σημαντικό θα είναι από τα δικά μας χέρια τις δικές μας πρώτες ύλες.

Ίσως εκνευριστήκατε που είδατε τις χωματερές φρούτων και λαχανικών στην Κρήτη μέσα στην καραντίνα γιατί δεν γίνονταν εξαγωγές άρα δεν μπαίνουν στην εσωτερική αγορά΄για να μην πέσει η τιμή τους. Η Ιταλία δεν είχε χέρια να μαζέψει τα φρούτα της και τα λαχανικά της μέσα στην καραντίνα. Κι εμείς περιμένουμε εισαγώμενα εργατικά χέρια από την Ρουμανία τη Βουλγαρία και την Αλβανία αλλιώς πάει χαμένη η παραγωγή της βόρειας Ελλάδας.

Από την άλλη, είναι τα δεδομένα της ΕΕ. Πετάξτε ότι παράγατε για να μην κατέβει η τιμή. Μπορεί να είναι νόμιμο είναι όμως ηθικό? Και η ίδια η φύση μέχρι πότε θα το αποδέχεται αδιαμαρτύρητα αυτό? ΓΙ αυτό σκεφτείτε λίγο και ξεκινήστε μια άλλη αντίληψη ζωής. Είναι αργά αλλά ακόμα και τώρα κάτι σώζεται. Πάνω απ όλα μπορούν να σωθούν ελληνικά χέρια ελληνική παραγωγή και κυρίως να κρατηθούμε στέρεοι σε έναν κόσμο που κλειδωνίζεται.

Καλή σας μέρα μέσα από μια ακόμα σκέψη για το αύριο.