Στη σημερινή κοινωνία, η αναζήτηση και η ανάγκη επίτευξης της αισθητικής βελτίωσης και τελειότητας είναι εντονότερη από ποτέ. Τα πρότυπα ομορφιάς που προβάλλονται από τα ΜΜΕ, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η έντονη ανταγωνιστικότητα έχουν ως αποτέλεσμα να δίνεται από την κοινωνία πλέον, μεγαλύτερη έμφαση στην εξωτερική εμφάνιση. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας καταφεύγουν σε επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής, τόσο για τη βελτίωση της εικόνας τους, όσο και για τόνωση του ηθικού τους.Τα τελευταία χρόνια οι επεμβάσεις ρινοπλαστικής είτε για αισθητικούς είτε για καθαρά λειτουργικούς ( προβλήματα στην αναπνοή ) λόγους έχουν αυξηθεί σε μεγάλο ποσοστό ώστε η ρινοπλαστική να θεωρείται πλέον η συνηθέστερη επέμβαση στο πρόσωπο. Τα τελευταία 3 χρόνια οι επεμβάσεις ρινοπλαστικής έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 39%. Ωστόσο, για τις επεμβάσεις ρινοπλαστικής έχουν ακουστεί και γραφτεί πολλά. Μια πληθώρα μύθων πλανάται πάνω από το κεφάλαιο που ονομάζεται λειτουργική ρινοπλαστική.

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να αποσαφηνίσει τα θολά σημεία και να καταρρίψει αυτούς τους μύθους :
Μύθος Νο 1 : Μετά τη ρινοπλαστική η αναπνοή από τη μύτη γίνεται δυσκολότερη.


Ο σωστός ρινοχειρουργός ο οποίος γνωρίζει και σέβεται την ανατομία και τη λειτουργία της ρινός, είναι ικανός να διορθώσει το αισθητικό πρόβλημα χωρίς να επηρεαστεί στο ελάχιστο η αναπνοή του ασθενούς, εφόσον αυτή δεν παρουσιάζει προβλήματα.
Αντιθέτως, εάν ο χειρουργός δεν είναι εκπαιδευμένος στη λειτουργία της μύτης, μπορεί επιδιορθώνοντας ένα καθαρά αισθητικό πρόβλημα να αλλοιώσει δομές που παίζουν βασικό ρόλο στην αναπνοή με αποτέλεσμα ο ασθενής μετεγχειρητικά να μην αναπνέει και να πρέπει να υποβληθεί εκ νέου σε επέμβαση.
Σε περιπτώσεις που το πρόβλημα της μύτης είναι αισθητικό και λειτουργικό, ο έμπειρος ρινοχειρουργός σε μία επέμβαση θα διορθώσει και τη λειτουργία και την εμφάνιση της μύτης.

Μύθος Νο 2 : Η ρινοπλαστική είναι επώδυνη επέμβαση.

Η ρινοπλαστική είναι μία εντελώς ανώδυνη επέμβαση. Κατά τη διάρκειά της τοποθετούνται στο εσωτερικό της μύτης επιθέματα τα οποία παραμένουν για 24 ώρες, χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο ασθενής δεν αναπνέει από τη μύτη. Κατόπιν αφαιρούνται και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του φέροντας μόνο ένα μικρό ναρθηκάκι στη ράχη της μύτης το οποίο και θα αφαιρεθεί μετά από 6-7 ημέρες.


Μύθος Νο 3 : Μετεγχειρητικά υπάρχει έντονο πρήξιμο και ο ασθενής αργεί να επιστρέψει στη δουλειά του.

Οι σύγχρονες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της επέμβασης και ο σεβασμός των ιστών από τον έμπειρο ρινοχειρουργό, έχουν ως αποτέλεσμα τα οιδήματα (πρηξίματα) και οι μώλωπες πέριξ της μύτης να είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα. Σε 6-7 ημέρες οπότε και αφαιρείται ο εξωτερικός νάρθηκας της μύτης ο ασθενής μπορεί χωρίς προβλήματα να επιστρέψει στην εργασία του και στις υπόλοιπες δραστηριότητές του.

Μύθος Νο 4 : Το αποτέλεσμα της επέμβασης θα είναι ορατό αρκετούς μήνες μετά.

Με τις νέες τεχνικές που εφαρμόζονται, οι μώλωπες και τα οιδήματα είναι ελάχιστα. Μετά την αφαίρεση του εξωτερικού νάρθηκα το αποτέλεσμα είναι ορατό και μόνο μικρά οιδήματα υπάρχουν. Καθώς αυτά υποχωρούν – σε διάστημα λίγων εβδομάδων – το σχήμα της μύτης βελτιώνεται ακόμα περισσότερο και το οριστικό αποτέλεσμα είναι πλέον εμφανές.

Μύθος Νο 5 : Μετεγχειρητικά φαίνεται ότι κάποιος έχει χειρουργηθεί στη μύτη.

Μία επέμβαση λειτουργικής ρινοπλαστικής θεωρείται πως είναι επιτυχημένη όταν πληρούνται οι παρακάτω 3 βασικές προϋποθέσεις :

α) Η μύτη να είναι λειτουργική δηλαδή ο ασθενής να αναπνέει σωστά, να μυρίζει καλά και να κοιμάται ήρεμα χωρίς εφιάλτες και ροχαλητά.
β) Το αισθητικό αποτέλεσμα να ικανοποιεί τόσο τον ασθενή όσο και το γιατρό και να «δένει» αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά και τις αισθητικές γραμμές του προσώπου.

γ) Η μύτη να μη φαίνεται χειρουργημένη. Πρέπει δηλαδή οι αισθητικές παρεμβάσεις και η βελτίωση των χαρακτηριστικών της ρινός να είναι τέτοια ώστε ο συνομιλητής να διαπιστώνει μια ευχάριστη αλλαγή στο πρόσωπο, ένα πρόσωπο πιο δροσερό, πιο νεανικό, πιο ανανεωμένο, χωρίς ωστόσο να μπορεί να εντοπίσει τον υπεύθυνο παράγοντα γι’ αυτή την αλλαγή. Στη λειτουργική ρινοπλαστική δε γίνονται ριζικές αλλαγές που μπορεί να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου του ασθενούς. Ο πρωταρχικός στόχος μιας επιτυχημένης ρινοπλαστικής είναι η δημιουργία μιας «φυσικής» εικόνας του ασθενούς που κολακεύει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και δένει αρμονικά με αυτά.


#########