Η αλλαγή του τρόπου ζωής και εργασίας του σύγχρονου ανθρώπου έχει επιφέρει μια σειρά από αλλαγές που ως αποτέλεσμα έχουν την αύξηση των μυοσκελετικών προβλημάτων και τη μείωση της ποιότητας της ζωής του.
Τα προβλήματα που δημιουργούνται στις σύγχρονες κοινωνίες εξαιτίας τους είναι πολυεπίπεδα. Μια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμά ότι το κόστος των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών στην κατασκευαστική βιομηχανία -συμπεριλαμβάνοντας μεταξύ άλλων το κόστος των καθυστερήσεων, των απουσιών και των εξόδων υγείας και ασφάλισης- αντιστοιχεί στο 8,5% του κόστους του έργου.

Υποθέτοντας ότι οι εκτιμήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ισχύουν για το σύνολο της Ε.Ε., στην οποία η αξία της κατασκευαστικής βιομηχανίας θεωρείται ότι ανέρχεται στα 902 δισ. ευρώ, αυτό θα ισοδυναμούσε με κόστος σχεδόν 75 δισ. ευρώ ετησίως – ή σχεδόν 200 ευρώ για κάθε άτομο του πληθυσμού της Ε.Ε. Στις ΗΠΑ, τα έξοδα για την αντιμετώπιση πόνων στη μέση είναι τριπλάσια από τα έξοδα για την αντιμετώπιση του καρκίνου όλων των μορφών. Ο πόνος της μέσης είναι ο δεύτερος που οδηγεί σε υψηλή επισκεψιμότητα στους γιατρούς, μετά τη γρίπη.

Στην Ευρώπη προτιμάται να δίνονται φάρμακα για τα μυοσκελετικά προβλήματα, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει στις ΗΠΑ, καθώς το νομοθετικό της σύστημα όσον αφορά τον τομέα των φαρμάκων είναι πολύ αυστηρό. Αν τα φάρμακα που θα χορηγήσει ο γιατρός παρουσιάσουν κάποια παρενέργεια, τότε ο ίδιος οδηγείται κατευθείαν στο δικαστήριο. Στις ΗΠΑ, μόνο το 1% των ασθενών που έχουν πρόβλημα στη μέση καταλήγουν στο χειρουργείο, σε αντίθεση με την Ευρώπη που το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 16%. Ακόμα στις ΗΠΑ έχει αναδειχθεί από μελέτες ότι το 44% των αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών είναι αχρείαστες. Αναλογιστείτε πόσο επιβαρύνεται το σύστημα υγείας και οι ασθενείς στην Ελλάδα.

Η διαφορά νοοτροπίας στην αντιμετώπιση της νέας αυτής νόσου στις ΗΠΑ είναι εμφανής, σε αντίθεση με την Ευρώπη. Αυτός είναι και ο λόγος που αναπτύχθηκε, μέσω της υψηλής τεχνολογικής υποστήριξης της NASA, ένα μηχάνημα που φιλοδοξεί να δώσει τέλος στους πόνους που προκαλούνται από μυοσκελετικά προβλήματα και, μάλιστα, χωρίς φάρμακα και χωρίς επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις. Συνήθη περιστατικά που ταλαιπωρούν χιλιάδες άνδρες και γυναίκες αντιμετωπίζονται οριστικά, με ποσοστό επιτυχίας άνω του 80%. Οσφυαλγία, κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, αυχενικό σύνδρομο, αυχενικός πονοκέφαλος, ίλιγγος ή ζαλάδα, αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο, πόνοι πλάτης, ωμαλγία, γοναλγία, πόνοι στο ισχίο και σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, μετεγχειρητικά προβλήματα σπονδυλικής στήλης και άκρων, καθώς και αθλητικές κακώσεις, αντιμετωπίζονται πλέον σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, χάρη στη διαστημική τεχνολογία.

Το σύστημα αναλύει κάθε σπονδυλικό επίπεδο ή άρθρωση ξεχωριστά, ενώ ο πόνος εξαλείφεται μέσω αύξησης της κυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή του πόνου και παρατηρείται μείωση του οιδήματος και βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων.

Ερευνα του 2006 στις ΗΠΑ, των Joseph Μ. Evans, PhD, Daniel L. Collins, DC, Reed Η. Grundy, BSEE, για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών προβλημάτων με την τεχνολογία της NASA, έδειξε βελτίωση των συμπτωμάτων μετά την πρώτη κιόλας επίσκεψη, με μείωση του πόνου κατά 41%. Εμφανής βελτίωση παρατηρήθηκε από τους ερευνητές στο 70% των ασθενών, μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης συνεδρίας, ενώ στην πλειονότητα των ασθενών επιτεύχθηκε πλήρης αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σε 4-5 επισκέψεις.

 


 

Γιωργος Κακαβας
Φυσικοθεραπευτης-Χειροθεραπευτης

http://www.fysiotek.gr/

#########