ΝΕΛΛΗ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥΓράφει η Νέλλη Θεοδοσίου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα ζευγάρια, παντρεμένα και μη, καταφεύγουν στον ψυχολόγο έπειτα από μια ιστορία απιστίας. Κάποιος από τους δυο επέτρεψε σε ένα τρίτο πρόσωπο να μπει στη ζωή του με αποτέλεσμα να βρεθούν όλοι πληγωμένοι στο τέλος της ημέρας. Στην περίπτωση μάλιστα που το πρόσωπο που πρόδωσε χωρίσει και προχωρήσει τη ζωή του με το έτερον ήμισυ που επιλέγει τα πράγματα είναι πιο απλά. Αυτός που μένει πίσω καλείται να διαχειριστεί και να επουλώσει τις πληγές του, κι αυτό προφανώς θέλει χρόνο και δουλειά με τον εαυτό του.

Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση που υπάρχει μια υπαρκτή απιστία, το ζευγάρι όμως επιθυμεί να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στη σχέση του; Οι ερωτήσεις που συχνά αναδύονται στις συνεδρίες με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα είναι οι εξής: «πόσο εύκολο είναι να το συγχωρήσω;», «μπορεί να με εμπιστευτεί ξανά;», «μήπως τα πράγματα θα είναι χειρότερα αν επανασυνδεθούμε;». Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά όταν ένα ζευγάρι βρίσκεται στην πόρτα του ψυχολόγου είναι γιατί επιθυμεί να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του και να αφήσει πίσω τα λάθη του παρελθόντος. Και κάπου εκεί ξεκινάει μια συνηθισμένη μάχη…

Ο «προδομένος» κατηγορεί τον «προδότη» για το περιστατικό και όταν πια εκφράσει συναισθηματικά όλη τη ματαίωση που νιώθει έρχεται η σειρά του προσώπου που «απίστησε» για να πει τη δική του πλευρά της ιστορίας. Η πρώτη σημαντική συζήτηση που πρέπει να ανοίξει το ζευγάρι μεταξύ του και να μην φοβηθεί ούτε ο ένας ούτε ο άλλος για τις απαντήσεις που θα πάρουν έχει να κάνει με τους λόγους που οδήγησαν στην απιστία. Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο αλλά είναι και βαθιά ειλικρινές το ότι «ποτέ δεν φταίει μόνο ο ένας».

Σίγουρα μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης φέρει το πρόσωπο που αντί να προσπαθήσει να διορθώσει τα κακώς κείμενα βρήκε παρηγοριά σε έναν νέο έρωτα, χωρίς μάλιστα να επιθυμεί επί της ουσίας να διαλύσει τη σχέση ασφάλειας που έχει στη ζωή του. Είναι λοιπόν δυνατόν να προχωρήσουμε και να ανοικοδομήσουμε τη σχέση μας αλλά χρειάζεται σκληρή δουλειά για να το πετύχουμε. Το παν είναι να καταφέρουμε να χτίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη και αυτή η διαδικασία είναι ιδιαίτερα οδυνηρή καθώς χρειάζεται μεγάλες δόσεις αλήθειας.

Για να καταφέρει ένα ζευγάρι να είναι ξανά μαζί απαιτείται δέσμευση και προθυμία και από τις δύο πλευρές ώστε να ξεπεράσουν την απιστία. Να θυμάστε ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν και οι δυο σύντροφοι δεν είναι διατεθειμένοι να σώσουν τη σχέση τους. Η θεραπεία και η αμοιβαία ανάγκη για επικοινωνία μπορούν πραγματικά να κάνουν θαύματα ακόμα και σε σχέσεις που έμοιαζαν να είναι εντελώς διαλυμένες.

#########