Με μια κίνηση που εκφράζει την ευγνωμοσύνη του σε όλες τις βαθμίδες Υγείας της ιατρικής κοινότητας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτησε και κήρυξε την έναρξη του 29ου Πανελληνίου Πνευμονολογικού Συνεδρίου, που διοργανώνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Στον χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμβολή των πνευμονολόγων, οι οποίοι μάχονται στην «πρώτη γραμμή της πρώτης γραμμής», δίνουν “ανάσα” στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από τον κορονοϊό και επεσήμανε:

«Ο ιός επιτίθεται ακριβώς σε αυτό που εσείς έχετε ταχθεί να προστατεύετε: Τους πνεύμονες του ανθρώπου, αυτούς που προφέρουν το οξυγόνο της ζωής.

»Δεν θα ήθελα σε αυτή την επικοινωνία μας να αναφερθώ σε όλες τις πτυχές της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Ούτε για την έντασή της, που ήδη λυγίζει κραταιά συστήματα υγείας, μαζί με τις οικονομίες πανίσχυρων κρατών.

»Θα θυμίσω μόνο ότι τους τελευταίους μήνες οι 557 κλίνες εντατικής θεραπείας έγιναν 1.322. Κι ότι, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχουν αυξηθεί κατά 10.786 σε σύγκριση με το 2019.

»Θα τονίσω ωστόσο ότι σε αυτόν τον πόλεμο που ακόμη διαρκεί, ανάμεσα σε νίκες ή αστοχίες που μπορούν να συζητηθούν, προβάλουν και διδάγματα που δύσκολα θα αμφισβητηθούν».

»Μερικοί αιφνιδιάστηκαν καθώς, αν δεν κάνω λάθος, είμαι ο πρώτος Πρωθυπουργός που χαιρετίζει συνέδριο της Εταιρείας σας. Τους απαντώ ότι το θεώρησα χρέος μου. Γιατί τα νοσήματα του αναπνευστικού προκαλούν κάθε χρόνο 1 εκατομμύριο θανάτους στην Ευρώπη. Αλλά και γιατί ξέρω καλά πως η δική σας ειδικότητα είναι αυτή που, κυριολεκτικά, δίνει ανάσα στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από τον κορονοϊό»