Η ανακοίνωση του ΙΣΑ έχει ως εξής:

“Περίπου 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να θερμαίνουν τα σπίτια τους με καυσόξυλα (τζάκια και ξυλόσομπες), σε πολλά εκ των οποίων σημειώνονται σημαντικές διαρροές. Σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με τη ρύπανση εσωτερικών χώρων λόγω χρήσης στερεών καυσίμων (π.χ. καυσόξυλα) σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος δηλώνει το 54% των θανάτων αυτών επέρχεται από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Υψηλού κινδύνου χώρες χαρακτηρίζονται από τον ΠΟΥ οι αναπτυσσόμενες χώρες του τρίτου κόσμου καθώς και αυτές που περνούν μεγάλη οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, και επιλέγουν τη θέρμανση με καυσόξυλα ως την πιο φθηνή λύση θέρμανσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ΧΑΠ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το φετινό χειμώνα στην επιλογή της θέρμανσης με καυσόξυλα και ξυλόσομπες, η οποία εξαιτίας της αυξημένης κατανάλωσης βιοανθράκων, προκαλεί αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα στην υγεία των πολιτών.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι η καύση του ξύλου αυτού με βασικό στοιχείο τον άνθρακα, προκαλεί καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων – προϊόντων της καύσης, (των suspended particulate matter) στην ατμόσφαιρα. Ας σημειωθεί δε, ότι τα παραδοσιακά τζάκια με καυσόξυλα και οι ξυλόσομπες εκλύουν περίπου 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα μικροσωματίδια ανά κιλό καύσιμης ύλης από έναν σύγχρονο καυστήρα.

Θεωρούμε ως απόλυτη προτεραιότητα της Πολιτείας την πιστοποίηση της καύσιμης ύλης και των μέσων θέρμανσης, ώστε να μην κινδυνεύουν οι επίνοσοι σε ΧΑΠ πολίτες και να προληφθούν οι υγιείς από την εμφάνιση αναπνευστικών και καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Επίσης, πιστεύουμε ότι σε έναν ελληνικό λαό που πεινάει και κρυώνει, είναι απαραίτητη η λήψη άμεσων μέτρων για μια επιδοματική πολιτική στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η οποία θα κρατήσει τους πολίτες μακροχρόνια ασφαλείς και υγιείς. Άλλωστε η διατήρηση των πολιτών υγιών είναι σίγουρο ότι θα κοστίσει λιγότερο από τη θεραπεία των νοσούντων από ΧΑΠ.

Τονίζουμε ότι είναι σημαντικό να επιταθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από την Πολιτεία, τους επιστημονικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους που θα διαφυλάξει την υγεία όλων των πολιτών και θα προλάβει τα σοβαρά νοσήματα, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά και τους χρονίως πάσχοντες.”

#########