“Το μικροβίωμα στην ψωρίαση είναι ένα νέο σύνορο”, δήλωσε ο Dr. Martin Blaser , διευθυντής του προγράμματος Human Microbiome στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.   Ο γιατρός αυτός ελπίζει ότι η  έρευνα της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, θα οδηγήσει σε καλύτερους τρόπους διάγνωσης, θεραπείας ακόμη και πρόληψης της ψωρίασης. “Οι προοπτικές είναι ελπιδοφόρες” !

Συνέντευξη με την  Ολιστική Ιατρό- Ομοιοπαθητικό  Δήμητρα Τυλλιανάκη για ένα θέμα υγείας πού όσους απασχολεί ,δημιουργεί  στενό χώρο στην καρδιά…Ομως ποτέ δεν πρέπει να απογοητευόμαστε γιατί όλα αντιμετωπίζονται. Φτάνει να μην έχουμε το μυαλό μας στραμμένο στα αρνητικά αλλά στα όμορφα που μπορούν να γίνουν!

Αυτά τα λίγα λόγια για να “δικαιολογήσω” τα ευχάριστα στιγμιότυπα  με την γιατρό στο σπίτι  μου πριν την συνέντευξη

Τι είναι λοιπόν η ψωρίαση η οποία τελικά αποκαλύπτει πολλά από τα συναισθήματα του ανθρώπου που την έχει;

Είναι μια χρόνια δερματική ασθένεια, που προκαλεί φλεγμονή και απολέπιση του δέρματος και μακροχρόνια εξελίσσεται σε ψωριασική αρθρίτιδα. Ο φυσιολογικός υγιής κύκλος ζωής των κυττάρων  είναι μία φορά το μήνα, αλλά στην ψωρίαση τα κύτταρα της επιφάνειας του δέρματος αυξάνονται πολύ γρήγορα, συσσωρεύονται το ένα πάνω στο άλλο, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται “πλάκες” ερυθρού και επηρμένου δέρματος, που καλύπτονται από λευκές φολίδες, σαν λέπια. Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη εμφάνιση της νόσου σε ήπιες περιπτώσεις, με τις πλάκες να εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος, κυρίως όμως στους αγκώνες, στα γόνατα και στο τριχωτό της κεφαλής. Η ψωρίαση κατά κύριο λόγο είναι εποχική, παρουσιάζοντας δύο εξάρσεις ετησίως, συνήθως την άνοιξη και τον χειμώνα, με την περίοδο του καλοκαιριού να δρα ανασταλτικά για τη νόσο, λόγω αύξησης  της  ηλιοφάνειας  και μείωσης της υγρασίας.

Επιβαρυντικοί παράγοντες

 • Κακή διατροφή
 • Διαπερατότητα του παχέος εντέρου
 • Αυξημένος αριθμός Τ-λεμφοκυττάρων στο αίμα και στην επιδερμίδα
 • Δυσκολία στην πέψη πρωτεϊνών
 • Συναισθηματικό άγχος
 • Ορμονικές διαταραχές
 • Κληρονομικότητα
 • Ανεπάρκεια βιταμίνης D
 • Κακή ηπατική λειτουργία
 • Το μικροβίωμα του εντέρου

 

Σημασία του μικροβιώματος  του εντέρου στην ψωρίαση.

 

“Το μικροβίωμα στην ψωρίαση είναι ένα νέο σύνορο”, δήλωσε ο Dr. Martin Blaser , διευθυντής του προγράμματος Human Microbiome στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.   Ο γιατρός αυτός ελπίζει ότι η  έρευνα της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, θα οδηγήσει σε καλύτερους τρόπους διάγνωσης, θεραπείας ακόμη και πρόληψης της ψωρίασης. “Οι προοπτικές είναι ελπιδοφόρες”, είπε.  Έχει εντοπίσει ορισμένα βακτηριδιακά μοτίβα, που φαίνεται να συνδέονται με την ψωρίαση. Αυτά προκαλούν δυσβίωση, που διαταράσσει το ανοσοποιητικό  σύστημα τόσο πολύ, ώστε να προκαλέσει αυτοάνοσα νοσήματα.  Μόλις οι επιστήμονες προσδιορίσουν και καταλάβουν τον ρόλο των μικροβίων, που βρίσκονται σε άτομα που αναπτύσσουν ψωρίαση ή ψωριασική αρθρίτιδα, θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γνώση για να θεραπεύσουν τη ρίζα της νόσου.Τέλος δήλωσε ότι: “Πώς η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών τροφοδοτεί τις σύγχρονες πληγές μας”.

Ο Δρ Jose Scher,  ρευματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, αναφέρει ότι τα άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να έχουν λιγότερη βακτηριδιακή ποικιλομορφία, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν εξαντλήσει τις ποσότητες ορισμένων βακτηριδίων τους. Οι θεραπείες με αντιβιοτικά, που στοχεύουν τα μικρόβια, καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, διότι καταστρέφουν και τα καλά βακτηρίδια.

Ο Dr. Mazmanian,  μικροβιολόγος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, αναφέρει ότι τα βακτηρίδια του μικρβιόματος του παχέος εντέρου έχουν την ικανότητα να λειτουργούν ως “διακόπτες” και να δίνουν εντολή στα Τ- λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος άλλοτε να αυξήσουν την φλεγμονή και άλλοτε να την αναστείλουν.

Ο Dr. Yasmine Belkaid, ανοσολόγος στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας ΗΠΑ, εξηγεί ότι: “Ένας από τους κύριους ρόλους πολλών διαφορετικών μικροβίων, είναι η προετοιμασία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος για πιθανές συναντήσεις με παθογόνους παράγοντες”. Συνεπώς πρέπει να βρεθούν νέα μικροβιακά φάρμακα για την άμυνα  μας ώστε  να επικοινωνούν, να εκπαιδεύουν καθώς και να διεγείρουν και να ελέγχουν τη μορφή της ανοσίας που πρόκειται να αναπτύξουμε.

Οι επιστήμονες θα μπορούν τελικά να αναπτύξουν μια εντελώς νέα κατηγορία προβιοτικών, που θα έχουν στόχο την αντιμετώπιση της ψωρίασης. Κάποιοι ερευνητές ερευνούν ήδη τις προβιοτικές θεραπείες. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2012, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gut Microbes, διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση μιας δόσης  προβιοτικού Lactobacillus  σε συνδιασμό με  βιοτίνη 10 mg, μία φορά την ημέρα, σε μια ασθενή 47 ετών που από 15 ετών έπασχε με βαριάς μορφής ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα μη ανταποκρινόμενη στην θεραπεία με μεθοτρεξάτη και κορτιζόνη, μέσα σε δύο εβδομάδες οι βλάβες άρχισαν να υποχωρούν, ο πυρετός της υποχώρησε και δεν εμφανίστηκαν νέες βλάβες. Η γενική κατάσταση της παρουσίασε επίσης βελτίωση. Το επίπεδο σακχάρου στο αίμα έπεσε. Συνεχίστηκε η ίδια προβιοτική αγωγή και μετά από έξι μήνες παρακολούθησης, είναι απαλλαγμένη από βλάβες και παρακολουθείται  για πιθανή υποτροπή.

(Βλ. http://www.thepsoriasisprogram.com/probiotics-for-psoriasis/)

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισής της

 

Η ολιστική – φυσική θεραπεία στοχεύει στην εύρεση και την καταπολέμηση της αιτίας του προβλήματος.

Αντιφλεγμονώδη  τρόφιμα

Για πολλούς ανθρώπους, τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα σε συνδυασμό με μια θεραπευτική υγιεινή διατροφή, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη φυσική θεραπεία της ψωρίασης.

 • Μειώστε το άγχος. Είναι  γνωστό ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ψωρίαση, γι ’αυτό η θεραπευτική αγωγή του νου και του σώματος καθώς και η διαχείριση του στρες, μπορούν να βοηθήσουν.
 • Άσκηση και κατανάλωση άφθονου  νερού.
 • Θαλάσσια μπάνια

Όταν όμως κάνετε μπάνιο στο σπίτι, να  χρησιμοποιήσετε χλιαρό  νερό και όχι πολύ ζεστό.

 • Δοκιμάστε την ομοιοπαθητική και άλλες εναλλακτικές θεραπείες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ομοιοπαθητική αντιμετώπιση των ασθενών με ψωρίαση, έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των συμπτωμάτων και τη συνολική ποιότητα ζωής τους. Επίσης, σύμφωνα με την  κινεζική ιατρική,  αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα, που προκαλείται από τη στασιμότητα του αίματος.
 • Εφαρμόστε τοπικές θεραπείες βασισμένες στη φύση. Υπάρχουν οι παρακάτω τοπικές θεραπείες, που βασίζονται στη φύση και έχουν θετικές επιδράσεις στην νόσο:

Mahonia Aquifolium (σταφύλι Όρεγκον): ισχυρό  αντιμικροβιακό

βότανο, που παίζει ρόλο στην ανοσολογική αντίδραση.

Reliéva: ομοιοπαθητική κρέμα, που περιέχει εκχύλισμα σταφυλιών  Oregon, είναι αποτελεσματική και καλά ανεκτή σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια ψωρίαση.

Avocado and vitamin B12 cream: έρευνα δηλώνει ότι μια κρέμα που περιέχει έλαιο αβοκάντο και βιταμίνη Β12, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα.

Βρώμη: θεωρείται μία από τις καλύτερες  δερματικές θεραπείες της  φύσης.

Άλατα  Νεκράς  Θάλασσας: προσθέστε άλατα Νεκράς Θάλασσας ή άλατα Epsom σε χλιαρό (όχι ζεστό) νερό στην μπανιέρα και παραμείνετε μέσα της για 45 -60 λεπτά .

Μηλόξυδο:  αλείψτε το στο δέρμα σας αρκετές φορές την εβδομάδα. Εάν έχετε ανοιχτές πληγές, πιθανόν θα  σας  ενοχλήσει  λίγο.

Αλόη: το τζέλ  από το φυτό αλόης μπορεί να εφαρμοστεί στο δέρμα έως και τρεις φορές την ημέρα.

Καψαϊκίνη:  οι κρέμες που περιέχουν  καψαϊκίνη, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου, της φλεγμονής και  της ερυθρότητας.

Ειδική διατροφή
Είναι ζωτικής σημασίας  τόσο για πρόληψη όσο και για θεραπεία.

Αποφύγετε: τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα τεχνητά σάκχαρα, το αλκοόλ, τα γαλακτοκομικά, τα  κρεατικά, τα υδρογονωμένα έλαια, τα τηγανητά, τα τρόφιμα με γλουτένη και τους καφέδες.

Τι να τρώτε:

 • Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα
 • Προβιοτικά  τρόφιμα και σκευάσματα: η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικά, μπορεί να υποστηρίξει την πέψη, να μειώσει τη φλεγμονή και να ενισχύσει την ανοσία.
 • Τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες: τα φρούτα, τα λαχανικά, τα φασόλια και οι σπόροι, είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες.
 • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά: όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα βότανα, τα φασόλια, τους ξηρούς καρπούς  κλπ.
 • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο: ο ψευδάργυρος βοηθά στη μείωση του πόνου και του πρηξίματος των αρθρώσεων
 • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α: πορτοκαλί, κόκκινα, κίτρινα και σκούρα πράσινα λαχανικά.
 • Ψάρια: όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η  ρέγγα  και οι σαρδέλες είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης D καθώς και Ω3 λιπαρών οξέων. Η βιταμίνη D αποδεικνύεται κλινικά ότι βοηθά στην καταπολέμηση της ψωρίασης.
 • Βότανα και μπαχαρικά: Η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό στο μπαχαρικό κουρκουμάς, είναι γνωστή για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της.

Κορυφαία συμπληρώματα

 • Ω3 λιπαρά οξέα από λινέλαιο: 2 κουταλιές ημερησίως.
 • Βιταμίνη D3: 5.000 IU ημερησίως. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να σχετίζονται με την ψωρίαση. Κάντε καθημερινά ηλιοθεραπεία 10-15 λεπτά.
 • Βάμμα γαϊδουράγκαθου: βοηθά στην  αποτοξίνωση του ήπατος και στην μείωση της κυτταρικής ανάπτυξης.
 • Προβιοτικά: 2 κάψουλες ημερησίως (κάθε κάψουλα περιέχει 50 δισεκατομμύρια “καλά” βακτηρίδια του παχέος εντέρου).

 

Αιθέρια Έλαια

Προσφέρουν ανακούφιση στο φλεγόμενο δέρμα και υποστηρίζουν τη διαδικασία της επούλωσης του.

 • έλαιο teatree
 • έλαιο Frankincense
 • έλαιο μύρου
 • έλαιο γερανιού
 • έλαιο καρύδας

 

Θα πρέπει πάντα να αραιώνετε τα   αιθέρια έλαια σε ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας  πριν τα εφαρμόσετε στις προβληματικές περιοχές.

Συνταγή: Αναμίξτε  από  τρεις σταγόνες λάδι λεβάντας, frankincense, γερανίου, μύρου και  tea tree, σε 50ml λάδι καρύδας και απλώστε το στις περιοχές που έχετε ψωρίαση.

 

Κάντε  υδροκαθαρισμό  του παχέος εντέρου

Έχει την δυνατότητα να καθαρίσει το έντερο από τα συσσωρευμένα παλιά κόπρανα και να αποκαταστήσει  την εντερική χλωρίδα.

Προσοχή!
Εάν χρησιμοποιείτε ήδη συμβατική θεραπεία για την ψωρίαση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν προσθέσετε συμπληρώματα ή άλλες φυσικές θεραπείες στο σχήμα σας.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

 1. report.nih.gov/nihfactsheets/ViewFactSheet.aspx?csid=61
 2. Michelle A. Lowes,AnnuRev Immunol. Immunology of Psoriasis 2014; 32: 227–255.doi:  10.1146/annurev-immunol-032713-120225
 3. www.psoriasis.org/about-psoriasis/treatments/alternative/diet-supplements
 4. WegerW1. Current status and new developments in the treatment of psoriasis and psoriatic arthritis with biological agents. Br J Pharmacol. 2010 Jun;160(4):810-20. doi: 10.1111/j.1476-5381.2010.00702.x.
 5. www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriasis/symptoms-causes/dxc-20317579
 6. www.niams.nih.gov/health_info/psoriasis/psoriasis_ff.asp

      www.jdsjournal.com/article/0923-1811(91)90057-5/abstract

 1. www.umm.edu/health/medical/altmed/condition/psoriasis
 2. Bernstein S1, Am J Ther. 2006 Mar-Apr;13(2):121-6. Treatment of mild to moderate psoriasis with Reliéva, a Mahoniaaquifolium extract–a double-blind, placebo-controlled study.
 3. http://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/zinc/evidence/hrb-20060638

Η Δήμητρα Τυλλιανάκη
Σπούδασε με υποτροφία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η συνεχώς αυξανόμενη προσβολή των ανθρώπων από καρκίνο, αυτοάνοσα, διαβήτη, παχυσαρκία, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, καρδιοεγκεφαλικά και λοιπά νοσήματα, την έκαναν να αμφισβητήσει την θεραπεία μόνο με φάρμακα, που προτείνει η κλασική ιατρική και να μελετήσει διεξοδικά τον πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη, που αναφέρεται στην ολιστική αντιμετώπιση του ανθρώπου, παρακολουθώντας τα σχετικά σεμινάρια “Περί αναλύσεων των κειμένων του Ιπποκράτη”στην Ακαδημία της Αρχαίας Ελληνικής και Κινέζικης Ιατρικής.
 • Απέκτησε το δίπλωμα της ενεργειακής ολιστικής διατροφής με ειδική εκπαίδευση στηνΠυθαγόρεια διατροφή από την Νatural Ηealth Science ως συμβούλου Πυθαγόρειας-Ιπποκράτειας Διατροφής
 • Πτυχίο της ομοιοπαθητικής από την Ευρωπαϊκή Ομοιοπαθητική Ομοσπονδία
 • Πτυχίο, από την Εθνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής συνεργασίας
 • Δίπλωμα από τη Διεθνή Ακαδημία Κλασικής Ομοιοπαθητικής του Δρ. Βυθούλκα.
 • Δίπλωμα Ηydrocolotherapist(υδροκαθαρισμού του παχέος εντέρου) εκπαιδευθείσα στη Μεγάλη Βρετανία σε Colonic Hydrotherapy Center και πιστοποιημένη από τη UK COLONIC ASSOCIATION.
 • Επίσης, διαθέτει Πιστοποιητικό Βιοσυντονιστικής Διάγνωσηςκαι θεραπείας από το INTERNATIONAL V.M. BEKHTEREV SOCIETY of ENERGY AND INFORMATIONAL MEDICINE .
Είναι Μαραθωνοδρόμος, Βαλκανιονίκης, ορειβάτισσα, μέλος των Γιατρών χωρίς Σύνορα, της Action Aid, του Ομίλου Εθελοντών κατά του ΚαρκίνουAγκαλιάζω”, της ΠΡΟΤΕΚΤΑ ως διασώστρια σε περιπτώσεις εκτάκτων καταστροφών, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης καθώς και άλλων φιλανθρωπικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Στηριζόμενη δε στο «Νους υγιής εν σώματι υγιεί», στο «Φάρμακο σου είναι η τροφή σου» καθώς και σε σύγχρονες επιστημονικές μελέτες, προτείνει τρόπους πρόληψης και θεραπείας νόσων ψυχής και σώματος.
Τελειώνοντας, ας αναφέρουμε ότι όχι μόνο διδάσκει αυτά που έλεγε ο Ιπποκράτης, αλλά και τα εφαρμόζει στην προσωπική της ζωή και αποτελεί παράδειγμα για τους ασθενείς της και όχι μόνο, γιατί ένας σωστός γιατρός δεν πρέπει άλλα να συμβουλεύει τους ασθενείς του, άλλα και να τα εφαρμόζει ο ίδιος.