Λέγοντας «μικροοδοντιατρική» εννοούμε την ελάχιστη επεμβατική οδοντιατρική θεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι ο σύγχρονος οδοντίατρος προσπαθεί ν’ αποκαταστήσει τη βλάβη, με τρόπο τέτοιο ώστε να μιμείται τη φύση, ανώδυνα και με στόχο η εμπειρία αυτή για τον ασθενή να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο δυσάρεστη, ή ίσως και ευχάριστη. Τα μέσα που χρησιμοποιούν οι εκπαιδευμένοι οδοντίατροι στη μικροοδοντιατρική, είναι η χρήση μικροσκοπίου κατά την οδοντιατρική πράξη, καθώς και οι συσκευές laser, και τέλος η χρήση οπτικοακουστικών μέσων για την ευχάριστη παραμονή του ασθενούς στο χώρο αναμονής ή στην οδοντιατρική καρέκλα
.
Αρχικά με τη χρήση μικροσκοπίου μπορεί ο θεράπων να ελέγχει ακριβώς τι κάνει είτε στους μαλακούς ιστούς (ούλα), είτε στους σκληρούς ιστούς (δόντι, οστούν), με σκοπό να διορθώσει εστιακά μόνο τη βλάβη – στόχο, χωρίς να βλάψει γύρω τους υγιείς ιστούς.
Μπορούμε για παράδειγμα, να δούμε με υψηλή ακρίβεια τα όρια της κοιλότητας μιας τερηδόνας (σφράγισμα), αφαιρώντας μόνο τον παθολογικό ιστό. Σε μία χειρουργική επέμβαση, το μικροσκόπιο μας καθοδηγεί κατάλληλα, αφού η μεγένθυση που μας προσφέρει μας βοηθά να είμαστε ακριβείς στις κινήσεις μας, με σκοπό πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα.
Οι διάφορες συσκευές laser βοηθούν εκτός των άλλων να κάνουμε ανώδυνη οδοντιατρική, αναίμακτη και στείρα μικροβίων.
Οφείλω να τονίσω ότι τα laser δεν είναι πανάκεια, διότι απλά δεν μπορεί ολόκληρη η οδοντιατρική θεραπεία να γίνει με αυτά. Προσφέρουν όμως αρκετή βοήθεια που εξαρτάται από την επιλογή κάθε φορά του κατάλληλου laser για κάθε περίπτωση.
Με το laser Er Yag μπορούμε ν’ αφαιρέσουμε τερηδόνα από ένα δόντι με υψηλή ακρίβεια χωρίς να «τροχίσουμε» υγιείς ιστούς και με την ασφάλεια ότι η κοιλότητα θα είναι στείρα μικροβίων.
Με το laser CO² μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε επέμβαση στους μαλακούς ιστούς αναίμακτα χρησιμοποιώντας το ακριβώς σαν νυστέρι, με πολύ λιγότερα μετεγχειρητικά προβλήματα (πόνος, οίδημα), μετά το τέλος της πράξης.
Με το διοδικό laser μπορούμε να πετύχουμε λεύκανση σε μία ώρα εξασφαλίζοντας παράλληλα την υγεία της αδαμαντίνης (σμάλτο).
Με το διαγνωστικό laser μπορούμε να κάνουμε διάγνωση σ’ ένα δόντι, της τερηδόνας με υψηλή ακρίβεια αποφεύγοντας την ακτινοβολία μέσω ακτινογραφικών και την πιθανότητα η υποψήφια τερηδόνα να είναι απλά καφέ χρωστική.
Είναι σαφές ότι με τη «μικροoδοντιατρική» έχουμε φύγει από την εποχή που τα πάντα αντιμετωπίζονταν με τον οδοντιατρικό τροχό. Νέες τεχνολογίες, ασφαλώς προσφέρουν εφαρμογές που πριν μερικά χρόνια περισσότερο με σενάρια επιστημονικής φαντασίας έμοιαζαν.
Παναγιώτης Πετρ. Καρποδίνης
Χειρουργός Οδοντίατρος
Επιστημονικός Διευθυντής της SMILE DESIGN ΕΠΕ – Αισθητική Οδοντιατρική
Μέλος του οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών
Μέλος της ESOLA (Πανευρωπαϊκή Οδοντιατρική Ομοσπονδία Χρηστών Laser)