Ιδιαίτερα επιτυχημένο αποδείχτηκε το 11ο Περιφερειακό Καρδιολογικό Συνέδριο Βορειανατολικού Αιγαίου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 6-7 Σεπτεμβρίου 2019 στην Xίο με τη συμμετοχή διακεκριμένων Καρδιολόγων.

Το πολύπλευρο επιστημονικό πρόγραμμα του  Συνεδρίου της ΕΚΕ είχε βασικό στόχο να καλύψει την ανάγκη για σύγχρονη επιστημονική ενημέρωση των Καρδιολόγων της ευρύτερης περιοχής του Βορειανατολικού Αιγαίου αλλά και των ιατρών που εμπλέκονται με την Καρδιοαγγειακή Ιατρική.

Παράλληλα η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία πραγματοποίησε, σε συνεργασία, με τον Ιατρικό Σύλλογο και τον Δήμο Χίου, δράση πρόληψης υγείας για τους πολίτες, όπως άλλωστε κάνει σε όλα της τα Περιφερειακά Συνέδρια ανά την Ελλάδα με ιδιαίτερη επιτυχία.

Το αμφιθέατρο του Ομήρειου Πνευματικού Κέντρου γέμισε ασφυκτικά από πολίτες κάθε ηλικίας, που παρακολούθησαν τις ενημερωτικές ομιλίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση των Καρδιαγγειακών Νόσων.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από διακεκριμένους επιστήμονες για την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων που αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.

Παράλληλα η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία -κατά την τελετή έναρξης του συνεδρίου, την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου – προέβη σε ειδική τιμητική εκδήλωση για προσωπικότητες από τον εφοπλιστικό-επιχειρηματικό χώρο, με καταγωγή από την Χίο, οι οποίοι έχουν βοηθήσει πολλαπλώς την τοπική κοινωνία και έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στη λειτουργία και τον τεχνολογικό εξοπλισμό της Καρδιολογικής Κλινικής του Σκυλίτσειου Γενικού Νοσοκομείου Χίου.

Τα τιμώμενα πρόσωπα ήταν οι: Συμεών Παληός, Λουκάς Κτιστάκης,  Νικόλαος και Ηρώ Λω, Στάμος και Αδαμάντιος Φαφαλιός, Γεώργιος και Καλλιόπη Μπαρλή, ενώ έγινε τιμητική αναφορά στους τεθνεώτες Γεώργιο και Μαρία Νικολού.

Το πρωί της ίδιας ημέρας, Καρδιολόγοι, μέλη της ΕΚΕ, επισκέφτηκαν το νησί των Οινουσσών και αφού έκαναν ομιλίες στους κατοίκους για τα καρδιαγγειακά νοσήματα (ομιλητές ήταν ο κ. Ι. Γουδέβενος, Καθηγητής Καρδιολογίας, Πρόεδρος ΕΚΕ και ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΕ κ. Ι. Κανακάκης, Διευθυντής Καρδιολογίας), πραγματοποιήσαν προληπτικό καρδιολογικό έλεγχο σε κατοίκους του νησιού.

Το ιατρικό κλιμάκιο που πραγματοποίησε τις εξετάσεις ήταν:

Ιωάννης Γουδέβενος, Καθηγητής Καρδιολογίας, Πρόεδρος ΕΚΕ.

Ιωάννης Κανακάκης, Διευθυντής Καρδιολογίας, Θεραπευτική Κλινική, ΓΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ.

Χριστίνα Χρυσοχόου, Διευθύντρια Καρδιολογικής Κλινικής ΕΣΥ, ΓΝΑ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ.

Αθανάσιος Καρτάλης, Καρδιολόγος, Επιμελητής Καρδιολογικής Κλινικής Γ.Ν. Χίου.

Στέλιος ΒεΪογλάνης, ιδιώτης Καρδιολόγος.