Η ανάγκη να ενταχθούν οι ιδιώτες ιατροί στις ομάδες που έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό ,τονίστηκε στο πλαίσιο της ιδιαίτερα επιτυχημένης Ημερίδας, με θέμα ο Εμβολιασμός των Ελευθεροαπαγγελματιών Ιατρών για τον Sars-Cov-2 που διοργάνωσε διαδικτυακά ,ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020.Εκατοντάδες ιατροί παρακολούθησαν έγκριτους επιστήμονες που παρουσίασαν τα δεδομένα, για την πανδημία και τα νέα εμβόλια.

Επισημάνθηκε ότι μέσα σε 48 ώρες περισσότεροι από 3.000 ιδιώτες ιατροί δήλωσαν στην πλατφόρμα που έχει ανεβάσει ο ΙΣΑ, ότι επιθυμούν να εμβολιαστούν και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνέχεια. Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης τόνισε ότι ο Σύλλογος έχει ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας να συμπεριληφθούν οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί στις ομάδες που έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό και μάλιστα ο ΙΣΑ, προτίθεται να συμβάλλει στη διαδικασία λειτουργώντας Εμβολιαστικό Κέντρο, για ιατρούς και οδοντιάτρους.

Επίσης ο ΙΣΑ έχει ζητήσει να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιώτες ιατρούς να κλείνουν τα ραντεβού για τον εμβολιασμό προκειμένου να διασφαλιστεί η ενημέρωση του πολίτη, η σωστή λήψη του ιστορικού και η παρακολούθησή του.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

« Οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί πρέπει να ενταχθούν στην πρώτη γραμμή του εμβολιασμού για τον SarsCov-2 καθώς έχουν καθοριστικό ρόλο στη μάχη ενάντια στην επιδημία και ρισκάρουν τη ζωή τους για να προστατέψουν τον ασθενή και να κρατήσουν όρθια τη δημόσια υγεία. Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας κράτησαν ανοιχτά τα ιατρεία τους και έσωσαν ζωές συμβάλλοντας παράλληλα στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι η υπεύθυνη και αποτελεσματική επικοινωνία της αξίας και της ασφάλειας του εμβολιασμού, έγκειται στη σχέση του ασθενούς με το γιατρό του, στη σχέση του πολίτη με τον γιατρό που εμπιστεύεται και γι αυτό οι ιδιώτες ιατροί πρέπει να έχουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού.»

Στην ενημέρωση για την αναγκαιότητα εμβολιασμού των Υγειονομικών έναντι του Sars-CoV-2, αναφέρθηκε η κυρία Μίνα Γκάγκα Πνευμονολόγος, Διευθύντρια Πνευμονολογικής Κλινικής ΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», Πρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, ο κ. Γιώργος Σαρόγλου Ομ. Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ Μέλος Επιτροπής ΥΥ για την πανδημία παρουσίασε τα τελευταία διεθνή δεδομένα για τα εμβόλια έναντι του Sars-Cov-2,ο κ. Δημήτρης Χατζηγεωργίου Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος Υποπτέραρχος Διευθυντής Υγειονομικού ΓΕΑ, Μέλος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών παρουσίασε το εμβολιαστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας, με έμφαση στον εμβολιασμό των Υγειονομικών. Παρέμβαση έκανε ο καθηγητής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης κ. Μανώλης Δερμιτζάκης και ο Γ. Γραμματέας του ΙΣΑ Σ. Τσούκαλος.

Το συντονισμό έκαναν o κ. Φώτης Πατσουράκος Καρδιολόγος Αντιπρόεδρος Δ.Σ ΙΣΑ και η κυρία Κική Κανελλακοπούλου Ομ. Καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ. Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ των άλλων, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του ΠΙΣ κ.κ. Α. Εξαδάκτυλος και Γ. Ελευθερίου. Σημειώνεται ότι ο ΙΣΑ έχει οργανώσει δύο ακόμα ιδιαίτερα επιτυχημένες επιστημονικές εκδηλώσεις για τον εμβολιασμό για τον Sars-Cov-2, για Επιστημονικές και Επαγγελματικές Ενώσεις Συλλόγους Ασθενών και Κοινωνικούς Φορείς.