Με τη συμμετοχή 250 «διαδικτυακών» συμμετεχόντων πραγματοποιήθηκε η Διαδικτυακή Ημερίδα για τα «Οικονομικά της Υγείας μετά την πανδημία» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.),  στις 18 Ιουνίου 2020, με σημείο μετάδοσης την αίθουσα «ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ», στην εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ..

Την ημερίδα προσφώνησε ο Δρ. Αντώνιος Αυγερινός, πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, γενικός διευθυντής ΣΑΦΕΕ, διδάκτορας Φαρμακευτικής, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες και επισημαίνοντας πως η διαδικτυακή ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της στρατηγικής του Συλλόγου για παρεμβάσεις σε όλα τα θέματα που απασχολούν τον χώρο της υγείας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επίτευξη του στόχου αυτού η συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων για τα οικονομικά της υγείας, παραγόντων της φαρμακευτικής αγοράς και της πολιτικής ηγεσίας. Δεν παρέλειψε μάλιστα να κάνει μια ειλικρινή, εκ βαθέων αναφορά στον αλησμόνητο, εμπνευσμένο, οραματιστή πρόεδρο της ΒΙΑΝΕΞ και «Πατριάρχη» της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, Παύλο Γιαννακόπουλο, που ίδρυσε τον ΣΑΦΕΕ τον Οκτώβριο του 2000.

Στη συνέχεια, απηύθυναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ, κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, και ο  γενικός γραμματέας του ΣΑΦΕΕ, κ. Γιώργος Παπάζογλου.

Σε ό,τι αφορά στα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής ημερίδας, πραγματοποιήθηκαν 3 στρογγυλά τραπέζια. Πιο συγκεκριμένα:


«Φαρμακευτική βιομηχανία στα χρόνια του κορονοϊού»

Ο πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ, κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ανοίγοντας με την ομιλία του το στρογγυλό τραπέζι τόνισε πως «Το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου είναι ο ελλιπής δημόσιος προϋπολογισμός για το φάρμακο και άρα τα τεράστια ποσά του clawback, που πλέον δεν έχουμε λόγια να τα χαρακτηρίσουμε. Λέγαμε δυσβάσταχτο, δυσθεώρητο, ανεξέλεγκτο το clawback, τα στοιχεία όμως τόσο του 2019 όσο και οι εκτιμήσεις του 2020 είναι εκτός πραγματικότητας, αν θέλουμε να μιλάμε για βιώσιμες επιχειρήσεις. Η συνολική επιβάρυνση της βιομηχανίας (νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή) ξεπερνά το 1,7 δισ. ευρώ (clawback και rebate) το 2019, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2020 δείχνει επιπλέον αύξηση κατά 45%. Ακόμα και οι μνημονιακές δεσμεύσεις προέβλεπαν μείωση κατά 30% την τελευταία τριετία, στόχος που ποτέ δεν επετεύχθη, ενώ οι ίδιοι οι θεσμοί πλέον κάνουν λόγο για «ηθικό κίνδυνο» από τη συνεχώς αυξανόμενη πορεία του. Τώρα έχουν 52 δισ. διαθέσιμα (23 + 9 + 20). Ας τα αξιοποιήσουν εκεί που πρέπει, δηλαδή στην υγεία. Το 1% ζητάμε, όχι όλο το ποσό, ήρθε η ώρα να πάρουν κάποιες αποφάσεις».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως «Κρίσιμη είναι η εξαίρεση από τη φαρμακευτική δαπάνη άλλων δαπανών που αφορούν στην πρόληψη (εμβόλια), στην κοινωνική στήριξη (ανασφάλιστοι) και σε ειδικές καταστάσεις που διαμορφώνουν, για παράδειγμα, οι πανδημίες (μεγάλη ζήτηση συγκεκριμένων σκευασμάτων). Η δαπάνη για τα εμβόλια εκτιμάται στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ για τους ανασφάλιστους στα 290 εκατ. ευρώ, για το 2019.

 

 

 

 

Ειδικά στις συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία, η δημιουργία ξεχωριστού κονδυλίου για τους εμβολιασμούς θα έπρεπε να έχει δρομολογηθεί ήδη από την κυβέρνηση. Θα είναι από το Ταμείο Πρόνοιας; Θα είναι με άλλη ρύθμιση; Το θέμα είναι να υλοποιηθεί. Με ένα δεύτερο κύμα να είναι πιθανό το φθινόπωρο, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ η Ελλάδα να αποκτήσει ισχυρή εμβολιαστική πολιτική με ξεχωριστό κονδύλι για τα εμβόλια, ώστε να ελαφρυνθεί η φαρμακευτική δαπάνη για τις αυξημένες ανάγκες σε φάρμακα. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε επαρκείς ποσότητες εμβολίων στη χώρα, όμως ο τρόπος που αποφασίζουν οι εταιρείες –παραγωγοί λαμβάνει υπόψη και τους οικονομικούς όρους και την παγκόσμια ζήτηση που φέτος είναι αυξημένη».

Ακόμη, ο κ. Γιαννακόπουλος επισήμανε πως «θα πρέπει το clawback να κατανέμεται δικαιότερα, ώστε να επιβαρύνονται αναλογικά τα σκευάσματα για την αύξηση της δαπάνης που προκαλούν. Στην ίδια κατεύθυνση, η επιτάχυνση του έργου της επιτροπής Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία κλειστών προϋπολογισμών για καινοτόμες θεραπείες, στο παράδειγμα της Ηπατίτιδας C και των ανοσοσφαιρινών. Τέλος, θα πρέπει να ενισχυθεί δραστικά το ποσό συμψηφισμού του clawback, με τις επενδύσεις σε κλινικές μελέτες, R&D και εξοπλισμό για τις παραγωγικές μονάδες, με απλοποίηση των διαδικασιών. Οι σημαντικές παραγωγικές επενδύσεις των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών αλλά και η προσέλκυση επενδύσεων από τις ξένες φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, δημιουργούν προστιθέμενη αξία που μένει και επανεπενδύεται».

«Οι αποφάσεις που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πιθανότατα θα διαμορφώσουν τον κόσμο για τα επόμενα χρόνια. Αν και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος και προσπάθεια, αυτή η κρίση αναδεικνύει την ανάγκη για αλλαγές στην αγορά του φαρμάκου και αποτελεί ευκαιρία για να προχωρήσουμε», επισήμανε ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Συμπλήρωσε, μάλιστα πως «Η υλοποίηση του μηχανισμού του clawback, στην παρούσα μορφή, εμφανίζεται να θέτει κινδύνους για τη βιομηχανία (επιχειρηματικός κίνδυνος), το ευρύτερο οικοσύστημα (ηθικός κίνδυνος), καθώς και τα δημόσια οικονομικά (δημοσιονομικός κίνδυνος)», ενώ αναφέρθηκε και στους 5 λόγους που καθιστούν αναγκαίο τον επαναπροσδιορισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης:

  • Είναι σταθερή τα τελευταία 4 χρόνια.
  • Είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ.
  • Το δημογραφικό και επιδημιολογικό προφίλ της χώρας τεκμηριώνουν την ανάγκη για τον επαναπροσδιορισμό.
  • Στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη περιλαμβάνονται κόστη που αντιστοιχούν σε άλλα κέντρα κόστους (εμβόλια – ανασφάλιστοι).
  • Είναι απαραίτητος ώστε να έρθουν νέα, καινοτόμα φάρμακα στη χώρα

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Θεόδωρος Τρύφων, αναφέρθηκε στην κατανομή των διαθέσιμων πόρων για την υγεία, επισημαίνοντας ότι «Περιμένουμε να τηρείται η συνταγματικότητα και να γίνεται μια αντικειμενική κατανομή πόρων. Πρέπει να μπουν κριτήρια». Υποστήριξε δε ότι «ο τρόπος που πληρώνει αυτή τη στιγμή η φαρμακοβιομηχανία, είναι κατάφωρα αντισυνταγματικός» με βάση την αναλογικότητα.

Αναφερόμενος μάλιστα στην επάρκεια και την πρόσβαση των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τόνισε πως πρέπει κάθε κράτος να δει πώς τοποθετείται στην κάλυψη, την επάρκεια και την πρόσβαση των πολιτών στη φαρμακευτική περίθαλψη, λαμβάνοντας υπόψη τη θετική επίπτωση αναπτυξιακά που μπορεί να δημιουργηθεί.

 

 

 

 

Αν δεν υπήρχε η αντισυνταγματική επιβάρυνση του clawback, οι επενδύσεις στον τομέα του φαρμάκου θα ξεπερνούσαν τα 200 εκατ. ευρώ, καθώς μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2019 υποβλήθηκαν 36 επενδυτικά προγράμματα αξίας 80 εκατομμυρίων, στο πλαίσιο του συμψηφισμού με το clawback. «Εκτός από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, και οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν δείξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ειδικά στον τομέα των κλινικών ερευνών» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΦ.

Στη συνέχεια, τον λόγο στο στρογγυλό τραπέζι για τη φαρμακοβιομηχανία πήρε η κυρία Έλενα Χουλιάρα, πρόεδρος PhRMA Innovation Forum, η οποία επισήμανε πως «Η κρίση του κορωνοϊού απέδειξε ότι η υγεία έχει τεράστιο αντίκτυπο όχι μόνο στην ευημερία του πληθυσμού αλλά και στην παγκόσμια οικονομία. Ανέδειξε επίσης την αξία των συμπράξεων και συνεργασιών μεταξύ του κράτους και του ιδιωτικού τομέα, καθώς ακόμα και μεταξύ των χωρών.

Το Pharma Innovation Forum και τα μέλη του και σε αυτή την περίοδο στάθηκαν αρωγοί του κράτους και του συστήματος υγείας. Προσβλέπουμε στη συνέχιση αυτής της συνεργασίας και στη μετά COVID-19 εποχή, ισχυροποιώντας την μέσω της υπογραφής ενός μνημονίου συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας. Ενός μνημονίου που θα βάζει στον επίκεντρο τον Έλληνα ασθενή και θα αναγνωρίζει την ανάγκη επαρκούς χρηματοδότησης της υγείας καθώς και την ανάγκη ταχείας και καθολικής πρόσβασης στα φάρμακα.

Εξάλλου, η πανδημία ανέδειξε με τον πιο ισχυρό τρόπο την αναγκαιότητα και τη μοναδική αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας καθώς τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην έρευνα και ανάπτυξη νέων εμβολίων και φαρμάκων για την πρόληψη και τη θεραπεία της COVID-19».

Αφού ολοκληρώθηκαν οι εισηγήσεις των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας, τον λόγο έλαβε ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, τονίζοντας πως «Γνωρίζουμε το πρόβλημα, γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει, γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και θα το κάνουμε. Είναι η τελευταία ευκαιρία για το Σύστημα Υγείας προκειμένου να αναταχθεί και να ξεπεράσει τις στρεβλώσεις που τόσα χρόνια το ταλανίζουν. Σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις που θα αφορούν ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη φαρμακοβιομηχανία».

«Η κοινωνική πολιτική είναι υποχρέωση του κράτους και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ελλείψεις ή ανεπάρκειες του κράτους να καλύπτονται από άλλους φορείς. Το πρώτο βήμα έγινε με τον συμψηφισμό δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη και επενδύσεις στη χώρα με το clawback», επισήμανε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Σε ό,τι αφορά δε τη δαπάνη των εμβολίων, ο υφυπουργός Υγείας διευκρίνισε πως «από το 2020 και μετά, η δαπάνη των εμβολίων θα εξαιρεθεί από το clawback, καθώς αναγνωρίζουμε τον ρόλο των εμβολίων στη Δημόσια Υγεία. Είναι ένα εργαλείο πρόληψης τα εμβόλια και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».

Ακόμη, ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια και που είναι:

  • Οι νέες θεραπείες που έρχονται στη χώρα μας και σε παγκόσμιο επίπεδο τα επόμενα χρόνια, κυρίως οι γονιδιακές και κυτταρικές θεραπείες.
  • Ο εξορθολογισμός του clawback.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «Πρέπει να πάμε σε λύσεις που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιρειών, γιατί αναγνωρίζουμε ότι το clawback είναι δυσβάσταχτο για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Εάν καταρρεύσουν οι εταιρείες, εάν καταρρεύσει το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, έχουμε πέσει όλοι μαζί. Αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί και πρέπει οι λύσεις να είναι win-win», επισήμανε ο υφυπουργός Υγείας.

Το στρογγυλό τραπέζι συντόνισε η δημοσιογράφος κυρία Νατάσσα Σπαγαδώρου.

#########