Το Σάββατο 11 Ιουνίου στο Πολεμικό Μουσείο τα παιδιά ηλικίας από 5 χρόνων και πάνω θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τα πάντα για την Ηλιοπροστασία μέσα από το κουκλοθέατρο. Η παράσταση «Κανόνες Ηλιοπροστασίας» θα παίζεται το πρωί 11.00 π.μ. -14.00 μ.μ. και το απόγευμα 18.00 μ.μ. – 20.00 μ.μ.

 

«Ο ήλιος είναι Ζωοδότης, μια μορφή ενέργειας απαραίτητη για τη διατήρηση της ζωής στη Γη» εξηγεί η Δρ. Κωνσταντίνα Φραγκιά – Τσίβου MD, παθολογοανατόμος, με εξειδίκευση στον τομέα της δερματοπαθολογοανατομίας και ιδιαίτερα της ογκολογίας και των μελαγχρωστικών αλλοιώσεων, πρόεδρος ΜΕΛΑΜΠΟΥΣ*. «Η χωρίς μέτρο, όμως, έκθεση, ιδιαίτερα του παιδικού δέρματος, στον ήλιο, τον έχει ενοχοποιήσει επιστημονικά για την έξαρση του δερματικού καρκίνου και ιδιαίτερα του μελανώματος, οδηγώντας μη σωστά ενημερωμένους γονείς σε ακραίες συμπεριφοράς απαγόρευσης στα παιδιά τους να παίζουν στην ύπαιθρο».

 

Όσα παιδιά πάνε το Σάββατο στο Πολεμικό Μουσείο θα γνωρίσουν τον Ήλιο και τις αόρατες για τον άνθρωπο επικίνδυνες αδελφές του, την Υπέρυθρη [IR] και την Υπεριώδη [UV] ακτίνα, με τις τρεις κόρες της, τις UVA, UVB και UVC. Θα συναντήσουν το Όζον, το σύννεφο που προστατεύει τη Γη από τη βλαβερή δράση της UVC και τους Φωτότυπους, μαθαίνοντας ποιος τους εκπροσωπεί και ποιου βαθμού προστασίας αντιηλιακό τους ταιριάζει.

Στη συνέχεια θα μάθουν τους σωστούς κανόνες Ηλιοπροστασίας, με το Μ.Α.Γ.Ι.Κ.Ο Ρολόι. Ο Ίσκιος, βασικός ήρωας της Ηλιοπροστασίας, θα τους μάθει πώς, προσέχοντας το μήκος του, θα μάθουν ποιες ώρες της μέρας ο Ήλιος μπορεί να τους βλάψει. Στη συνέχεια θα γνωρίσουν τα υπόλοιπα πρόσωπα της Ηλιοπροστασίας, τη Μπλούζα, το Αντιηλιακό, τα Γυαλιά ηλίου, το Καπέλο, την Ομπρέλα και θα μυηθούν στα μυστικά τους, για να γνωρίζουν πώς πρέπει να τα διαλέγουν για να προστατεύονται από τις βλαπτικές ακτίνες.

 

Θα μάθουν πώς να προστατεύουν το μωρό τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του αλλά και το μυστικό που αλλάζει σιγά-σιγά σε καστανό ή μαύρο το χρώμα των γαλανών ματιών και των ξανθών μαλλιών, που είχε όταν γεννήθηκε.

Θα γνωρίσουν από κοντά το Σπίλο [Ελιά] και το Μελάνωμα. Θα μάθουν να τα ξεχωρίζουν και να αναγνωρίζουν τις μεταβολές του σπίλου, που πρέπει να τις εξετάσει και ο ειδικός γιατρός, ο δερματολόγος.

Θα ακολουθήσει η εμπέδωση της γνώσης με παιγνίδια και κουίζ ηλιοπροστασίας, ενώ θα λυθούν και απορίες των παιδιών και των γονιών τους.

Με όλα τα παραπάνω, τα παιδιά, μέσα από το παιχνίδι και με την ενστικτώδη ικανότητά τους να αναγνωρίζουν, αλλά και να αποδέχονται το σωστό, αναμένεται στη συνέχεια να υιοθετήσουν σε όλη τη ζωή τους σωστές συμπεριφορές ηλιοπροστασίας, που θα συμβάλλουν στην πρόληψη και, κατά συνέπεια, στην εκρίζωση λανθασμένων συμπεριφορών έκθεσης στον ήλιο, που σχετίζονται με την καρκινογένεση.

 

Για πληροφορίες απευθυνθείτε στα τηλέφωνα: 210 7218366 & 210 7216876.

Η πρωτότυπη δράση εντάσσεται στο Διήμερο Ενημέρωσης για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση του Μελανώματος, που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρία Μελέτης Μελανώματος (ΕΛ.Ε.Μ.ΜΕΛ.)

 

*Ο ΜΕΛΑΜΠΟΥΣ είναι Οργανισμός βασισμένος στον εθελοντισμό. Δημιουργήθηκε για την προαγωγή της πρόληψης και της καταπολέμησης του καρκίνου του δέρματος και ιδιαίτερα του μελανώματος.

 

#########