1.107 ιδιώτες φυσικοθεραπευτές έχουν δηλώσει τη πρόθεσή τους να εμβολιαστούν στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.

Την αγωνία του και τον προβληματισμό του εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ σε εξαιρετικά επείγουσα επιστολή που απέστειλε προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς και στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και την πρόεδρό του, σχετικά με τη μη προτεραιοποίηση των ιδιωτών φυσικοθεραπευτών στο πρόγραμμα εμβολιασμών έναντι της CoVID-19 λοίμωξης, παρά το σχετικό αίτημα του Συλλόγου την προηγούμενη εβδομάδα.

Και αυτό συμβαίνει τη στιγμή που, μόλις την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των ιδιωτών ιατρών και των οδοντιάτρων.

Ο Π.Σ.Φ., μετά τις προφορικές διαβεβαιώσεις της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών  Μαρίας Θεοδωρίδου προς τον πρόεδρο του Συλλόγου Πέτρο Λυμπερίδη την προηγούμενη εβδομάδα, για την κατά προτεραιότητα ένταξη των ιδιωτών φυσικοθεραπευτών στο πρόγραμμα εμβολιασμών, έπειτα από σχετικό αίτημα του Συλλόγου, έθεσε σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι ιδιώτες φυσικοθεραπευτές – μέλη του μπορούσαν να δηλώσουν την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους σε σχετική φόρμα (ΑΜΚΑ, Ονοματεπώνυμο, Διεύθυνση, Στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.).

Σύμφωνα μάλιστα με τα μέχρις ώρα στοιχεία, έχουν εκδηλώσει τη πρόθεσή τους 1.107 ιδιώτες φυσικοθεραπευτές, με τον Π.Σ.Φ. να αποφασίζει πιθανότατα την παράταση λειτουργίας της πλατφόρμας για τρεις ακόμα ημέρες, καθώς υπήρξε εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Π.Σ.Φ., ενδεικτικό της συχνότητας των επαφών των φυσικοθεραπευτών με τους ασθενείς και συνεπώς της αυξημένης επικινδυνότητας για μόλυνσή τους από τον κορωνοϊό, είναι πως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, τα 2.450 εργαστήρια φυσικοθεραπείας και οι φυσικοθεραπευτές κατ΄οίκον, που έχουν ενταχθεί στη συλλογική σύμβαση που έχει συνάψει ο Π.Σ.Φ. με τον ΕΟΠΥΥ, πραγματοποίησαν, μόνο τον Οκτώβριο του 2020, 496.000 συνεδρίες φυσικοθεραπείας.

Ο πρόεδρος του Π.Σ.Φ. κ. Πέτρος Λυμπερίδης, δήλωσε σχετικά:

«Θεωρούμε ότι οι φυσικοθεραπευτές, πρωτίστως, πρέπει να είναι καλά θωρακισμένοι απέναντι στη νέα αυτή λοίμωξη, για την προστασία των ίδιων, των ασθενών τους και κατά συνέπεια της δημόσιας υγείας και  ακολούθως, να λειτουργούν ως καλό παράδειγμα εφαρμογής των θεσπισμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Η Πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει έτσι ώστε να μην υπάρχουν υγειονομικοί δύο ταχυτήτων.

Η οποιαδήποτε καθυστέρηση στην ανακοίνωση του προγράμματος εμβολιασμού των φυσικοθεραπευτών θα προκαλέσει αγωνία και προβληματισμό στους υπηρετούντες την ιδιωτική ΠΦΥ φυσικοθεραπευτές, γεγονός που θα αποδυναμώσει την προσπάθεια του ιδιωτικού τομέα να παρέχει απρόσκοπτα υπηρεσίες υγείας σε όλους τους ασφαλισμένους, σε κάθε γωνιά της Ελλάδος.

Το πλαίσιο εμβολιασμού πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα, καθώς η αδικαιολόγητη διατήρηση της εκκρεμότητας, θα οδηγήσει σε κινητοποιήσεις του κλάδου