Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με θέμα “Σπάνιες Παθήσεις & Ορφανά Φάρμακα στην Καθημερινή Κλινική Πράξη” στην Καλαμάτα, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013.  Την Ημερίδα διοργάνωσε η Επιστημονική Εταιρεία Σπανίων Παθήσεων & Ορφανών Φαρμάκων (ΕΕΣΠΟΦ). Η εκδήλωση είχε τεθεί υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες Biomarin, Genzyme, Orphan Europe και Shire Hellas. 

Η επιστημονική κοινότητα της Μεσσηνίας υποδέχθηκε θερμά και με μεγάλο ενδιαφέρον την ενημέρωση σχετικά με τις Σπάνιες Παθήσεις και τα Ορφανά Φάρμακα που πραγματοποίησαν εξειδικευμένοι έγκριτοι ιατροί επιστήμονες. Παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας κος Μιχαήλ Μιχαήλ.

Τους συνέδρους καλωσόρισε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΕΣΠΟΦ Δρ. Αντώνης Αυγερινός, Φαρμακοποιός, Επιστημονικός Σύμβουλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων. Ο κος Αυγερινός ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους για τους σκοπούς και στόχους της ΕΕΣΠΟΦ κάνοντας συγχρόνως σύντομη αναφορά στις Σπάνιες Παθήσεις και τα Ορφανά Φάρμακα. Επίσης, ευχαρίστησε τον Ιατρικό και Φαρμακευτικό Σύλλογο Μεσσηνίας για τη φιλοξενία και θερμή υποδοχή της επιστημονικής ημερίδας της ΕΕΣΠΟΦ για τα σπάνια νοσήματα, καθώς επίσης και όλους τους ειδικούς επιστήμονες ομιλητές για τη συμμετοχή και την πολύτιμη συμβολή τους στην προσπάθεια που καταβάλλει η ΕΕΣΠΟΦ στο πεδίο της ενημέρωσης των ελλήνων επιστημόνων στο ιδιαίτερο και δύσκολο πεδίο των σπανίων παθήσεων.

Συντονιστής της Ημερίδας ήταν ο κος Ιωάννης Αδαμόπουλος, Αιματολόγος, Διευθυντής Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας (ΜΜΑ), Ιατρείο Κλινικής Αιματολογίας, Γ.Ν. Καλαμάτας

Η εξειδικευμένη θεματολογία αναπτύχθηκε από τους ιατρούς:

Θωμάς Ζαμπέλης, Νευρολόγος, Αναπλ. Καθηγητής Νευρολογίας, Α’ Πανεπιστημιακής  ΝευρολογικήςΚλινικής, «Αιγινήτειο» Νοσοκομείο, που παρουσίασε το Μυασθενικό Σύνδρομο LambertEaton

Γιώργος Καρατασάκης, Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής

Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, για τη Διαφορική Διάγνωση των Βλεννοπολυσακχαριδώσεων στην Καρδιολογία

Εμμανουήλ Μάνεσης, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας – Ηπατολόγος, Ευρωκλινική Αθηνών, για τη Νόσο Wilson

Δρ. Θεόδωρος Μαρινάκης, Αιματολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, Αιματολογικής Κλινικής Γ.Ν.Α. “Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ”, για τη Νόσο Gaucher

Γεώργιος Μπριστογιάννης, Νεφρολόγος, Διευθυντής Νεφρολογικής Κλινικής, Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, με το θέμα: «Σπάνιες Γενετικές Παθήσεις με Νεφρική Προσβολή»

Αθηνά Ξαϊδάρα, Παιδίατρος, Διευθύντρια Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων “Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”, για τη Διαφορική Διάγνωση των Βλεννοπολυσακχαριδώσεων στην Παιδιατρική

Κωνσταντίνος Τέμπος,Ρευματολόγος, Διευθυντής Ρευματολογικής Κλινικής Γ.Ν.Α. “ΚΑΤ”, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Συγγενή – Κληρονομικά Νοσήματα: Διαφορική Διάγνωση από Ρευματικά Νοσήματα»

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των συνέδρων και των ομιλητών.

Πληροφορίες:  Επιστημονική Εταιρεία Σπανίων Παθήσεων & Ορφανών Φαρμάκων

Τηλ.: 210 6516988, 210 6533770,  Υπεύθυνη Επικοινωνίας: κ. Ανδριάνα Βαρύγιαννη

#########