Πάνω από 500 άνθρωποι εξετάστηκαν στο πλαίσιο του 7ου ταξιδιού πρόληψης και ενημέρωσης, που διοργάνωσε από 28 Μαΐου έως 2 Ιουνίου, σε επτά νησιά του Αιγαίου (την Κάλυμνο, τους Φούρνους, τους Λειψούς, τη Λέρο, το Αγαθονήσι, την Ψέριμο και τους Αρκιούς) η ΑΜΚΕ “Με Οδηγό το Διαβήτη”.

Η προσέλευση του κόσμου στο κάλεσμα της πρόληψης και της ευαισθητοποίησης ήταν εντυπωσιακή.

Το ταξίδι ξεκίνησε από την Κάλυμνο, όπου πραγματοποιήθηκε και ομιλία ενημέρωσης από τον Παθολόγο- Διαβητολόγο, Διευθυντή Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan General, κ. Αντώνη Λέπουρα στη δημοτική βιβλιοθήκη του νησιού, με αθρόα συμμετοχή.

Στη διάρκεια του ταξιδιού εντοπίστηκαν περισσότερα από 15 αδιάγνωστα περιστατικά διαβήτη, ενώ ένας σημαντικός αριθμός ήδη διαγνωσμένων ατόμων με διαβήτη βρέθηκαν αρρύθμιστοι.

Σε πολλά νησιά, οι διαγνωσμένοι διαβητικοί είχαν να επισκεφθούν γιατρό για τουλάχιστον 3 χρόνια, ενώ στους Φούρνους Κορσεών όπου πέρσι συγκεκριμένες θεραπευτικές οδηγίες μετά από ενδελεχή εξέταση είχαν συστηθεί σε άτομα με διαβήτη, φέτος αφού πραγματοποιήθηκε επανέλεγχος (!) διαπιστώθηκε, με μεγάλη ικανοποίηση και χαρά, μια πολύ καλύτερη ρύθμιση και πορεία υγείας για τους εξετασθέντες.

 Εξετάσεις

Εκτός από εξετάσεις σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, οι κάτοικοι εξετάστηκαν και πνευμονολογικά και οφθαλμολογικά, στο πλαίσιο ελέγχου συννοσηροτήτων του διαβήτη, ενώ η ποδολόγος εξέτασε και φρόντισε τα πόδια διαβητικών και μη, εντοπίζοντας αρκετά παραμελημένα περιστατικά.

Στην Ψέριμο, στο πλαίσιο της δράσης εξετάστηκαν οι 23 από τους συνολικά 35 κατοίκους του νησιού, ενώ σε κάποια νησιά πραγματοποιήθηκαν και κατ’ οίκον επισκέψεις, καθώς οι ασθενείς ήταν αδύνατο να μετακινηθούν – πολλώ δε να ταξιδέψουν σε άλλα νησιά για να λάβουν υπηρεσίες υγείας…

Είναι χαρακτηριστικό ότι στους Λειψούς, τα κοντινότερα νοσοκομεία βρίσκονται στη Λέρο και στη Ρόδο, όμως η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Ρόδο περιορίζεται σε μόλις δύο φορές την εβδομάδα. Οι δε κάτοικοι της Ψερίμου, για να δουν γιατρό πρέπει να μετακινηθούν με καΐκι στην Κάλυμνο!

Το ταξίδι πρόληψης και ενημέρωσης ολοκληρώθηκε στη Λέρο, όπου οι εξετάσεις συνοδεύτηκαν επίσης με ομιλία ενημέρωσης και πάλι από τον κ. Λέπουρα  σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο!

Με αγάπη και συγκίνηση οι κάτοικοι όλων των νησιών αγκάλιασαν των πρωτοβουλία, αναδεικνύοντας με τον πιο χειροπιαστό τρόπο τη χρησιμότητα τέτοιων αποστολών.

Η συγκεκριμένη προσπάθεια δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χωρίς την εθελοντική συμμετοχή και προσφορά τω γιατρών μας οι οποίοι ακούραστα πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στους ακρίτες μας και συγκεκριμένα:

  • του Παθολόγου- Διαβητολόγου, Διευθυντή Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan General, κ. Αντώνη Λέπουρα, ο οποίος βρίσκεται ακούραστα δίπλα μας όλα αυτά τα χρόνια
  • της Πνευμονολόγου –Εντατικολόγου, τ. επιμελήτριας Γ.Ν.Ν.Θ.Α. “Η Σωτηρία, Δήμητρας Παπανδρινοπούλου
  • της Κοινωνιολόγου MSc, PHd- Συμβούλου ψυχικής υγείας, Προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων και Μέλους του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΔΔΥΠΠ, κυρίας Ευαγγελίας Τσαπατσάρη
  • της Ποδιάτρου κ. Λένας Βασιλείου
  • του Χειρουργού Οφθαλμιάτρου, Δρος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Αντώνη Χαρακίδα και
  • της νοσηλεύτριας Δήμητρας Κοκκόρη
  • “Η κούραση μεγάλη, αλλά η αγάπη του κόσμου σε αποζημιώνει. Πρόκειται για μέρη απομακρυσμένα, ξεχασμένα από όλους, όπου όμως υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη από ουσιαστική φροντίδα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λέπουρας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους Δήμους, τους Δημάρχους και τους Αντιδημάρχους που αγκάλιασαν την προσπάθεια, στον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Καλύμνου κ. Γεράσιμο Αποστολάτο και στον γενικό γιατρό της Λέρου, κ. Βαγγέλη Μαρκάκη για την πολύτιμη βοήθεια και υποστήριξη.