Μάσκα μάσκα μάσκα αυτό εξακολουθεί να είναι το πιο αποτελεσματικό τρίπτυχο για να έχουμε μια καλή έναρξη σχολικής χρονιάς ασφαλούς χωρίς κρούσματα και με καλές προοπτικές ειδικά τώρα που δεν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο.

Με θέμα το πως θα ανοίξουν ασφαλώς τα σχολεία πραγματοποιήθηκε ημερίδα στα γραφεία του ΙΣΑ πρώτον για να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές από την επιστημονική κοινότητα σε γονείς και εκπαιδευτικούς αλλά και για να καθησυχαστεί η κοινή γνώμη.

Συντονιστής ο αντιπρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατσουράκης και ομιλητές ο παιδίατρος κ. Αναστάσιος Χατζής, η κα Κανελλακοπούλου Κυριακή η κα Βάνα Παπαευαγγέλου λοιμωξιολόγος και φυσικά ο πρόεδρος του ΙΣΑ και περιφερειάρχης κ. Γ. Πατούλης.

Όπως τονίστηκε από την κα Κανελλακοπούλου οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή κοντεύουν τους 200.000 θανάτους ακολουθεί η Βραζιλία σε δυσμενή θέση και πάλι η Ισπανία και τους περισσότερους θανάτους ανάλογα τον πληθυσμό του αυτή τη στιγμή τους έχει το Βέλγιο. Η Ελλάδα με 293 νεκρούς ακόμα παλεύει να κερδίσει τη ζωή των ασθενών της και παρόλο που αυξήθηκαν πολύ τα άτομα στην εντατική ακόμα σώζονται ζωές.

Βέβαια πληρώνουμε το τίμημα της ανοικτής οικονομίας και τα κρούσματα σχεδόν 8000.Ευτυχώς όμως τα παιδιά από μηδέν έως 18 ετών δεν έχουν νεκρούς και σπάνια ασθενούν. Έτσι οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία αρκετά κάθισαν τα παιδιά στο σπίτι και στις διακοπές. Η εξ αποστάσεως διδασκαλία είναι αναγκαίο κακό αλλά δεν αντικαθιστά την φυσική παρουσία στην εκπαίδευση. Η έναρξη των σχολείων είναι επιβεβλημένη για κοινωνικούς οικονομικούς και ψυχολογικούς λόγους. Τα παιδιά σπάνια νοσούν αλλά μεταδίδουν τον ιό γι αυτό πρέπει να φορούν μάσκα να πλένουν με αντισηπτικό τα χέρια και να κρατούν αποστάσεις καθ όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους στο σχολείο. Το ίδιο και οι εκπαιδευτικοί. Οι μάσκες να είναι υφασμάτινες και αν τις βγάλουν σε διάλειμμα ή για να φάνε να τις αποθηκεύουν προσεκτικά στη θήκη τους. Όταν βήχουν ή φταρνίζονται μόνο στον αγκώνα τους και να μην ανταλλάσσουν με άλλα παιδιά σχολικά είδη μολύβια τετράδια γόμες ξύστρες ούτε τρόφιμα ούτε παγούρια με νερό. Από τα κρούσματα μόνο το 6,3% είναι παιδιά. Όμως η μετάδοση ανά οικογένεια είναι πιθανή. Η καθαριότητα των σχολείων ανά΄θρανίο να γίνεται όχι μόνο στο τέλος της βάρδιας αλλά και ενδιάμεσα.

Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι η δασκάλα ή η καθηγήτρια θα μπορεί για εκφραστικούς λόγους να φορέσει μάσκα διαφάνειας αλλά σε ορισμένες στιγμές. Φυσικά λέμε όχι στις επισκέψεις στα μουσεία.

Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι η ευθύνη όλων μας ενήλικων αλλά και της επιστημονικής κοινότητας είναι μεγάλη. Το 78% των χωρών που άνοιξαν τις οικονομίες τους θέλουν να ανοίξουν και τα σχολεία κανονικά αλλά με μέτρα ασφαλείας.Όσο για τα γυμναστήρια τις εξωσχολικές δραστηριότητες και άλλες απασχολήσεις των παιδιών με μέτρο και κανόνες.

Νέα έρευνα έδειξε ότι το 20% των μαθητών δεν συγκεντρώνονται και το 27% αρνούνται να διαβάσουν ειδικά στο δημοτικό και 50% στο γυμνάσιο και λύκειο. Άρα η οποιαδήποτε πειθαρχία χάνεται αν δεν ανοίξουν τα σχολεία.

Οκ. Χατζής πρότεινε σε κάθε θρανίο ένα μόνο παιδί και αν υπάρξει κάποιο κρούσμα ειδοποιούνται το σχολείο και οι αρχές και γίνεται ιχνηλάτηση. Αλλά και η καραντίνα στο σπίτι να κρατηθεί επί 7ήμερο. Αν όλα αυτά τηρηθούν τότε τα παιδιά θα περάσουν μια καλή αλλά αρκετά παράξενη σχολική χρονιά.