Άνδρες και γυναίκες μπορούν να συγκεντρώσουν τοπικό λίπος σε μία περιοχή και να είναι δύσκολο να απαλλαγούν από αυτό με γυμναστική και με δίαιτα. Παλαιότερα λάμβαναν χώρα εκτεταμένα και βαριά χειρουργεία για την απομάκρυνση του λίπους. Η θεραπεία συχνά περιοριζόταν σε λίγες μόνο περιοχές όπως η κοιλιά και οι γλουτοί, ενώ εμπεριείχε σημαντικούς κινδύνους λόγω της γενικής αναισθησίας και μεγάλο χρόνο ανάρρωσης. Ασφαλείς επεμβάσεις για την απομάκρυνση του λίπους από το πρόσωπο, τα χέρια, τα γόνατα και τους μηρούς δεν υπήρχαν.Είναι η επέμβαση μόδα πλέον για τις Η.Π.Α. που πραγματοποιείται από Πλαστικούς Χειρουργούς για την αφαίρεση ανεπιθύμητου τοπικού λίπους σχεδόν από κάθε μέρος του σώματος όπως πρόσωπο, λαιμό(διπλοσάγωνο),μαστό,κοιλιά,γλουτούς, έσω και έξω μηρούς, ψωμάκια, γόνατα, αστραγάλους και γυναικομαστία

.

 

 

Όπως είπαμε, με τη λιποαναρρόφηση αφαιρείται το λίπος που περισσεύει σε κάποια περιοχή του σώματος. Το λίπος αυτό συλλέγεται και στη συνέχεια μπορεί να επανατοποθετηθεί σε διάφορα άλλα σημεία του σώματος (lipofilling= λιποπρόσθεση) που το χρειάζονται, ώστε ν’ αποκτήσει το σώμα τέλεια αρμονία. Για παράδειγμα, μπορεί ο γιατρός να πάρει κάποια ποσότητα λίπους από την κοιλιά και να την τοποθετήσει στις γάμπες, όταν αυτές δεν είναι καλλίγραμμες, ή σε κάποια άλλη περιοχή όπως στο πρόσωπο, στα χείλη, ή για τον τονισμό των ζυγωματικών.
Η Παλλόμενη Μικροδικτυωτή Λιποπλαστική μπορεί να εφαρμοσθεί καταρχάς σε ολόκληρο το σώμα, εκεί όπου υπάρχει περίσσεια λίπους, όπως σε γλουτούς, μηρούς, κοιλιά και μπράτσα. Ιδιαίτερη εφαρμογή γίνεται και στην περιοχή του λαιμού (προγούλι), όπου μπορεί να εφαρμοσθεί είτε από μόνη της είτε ως απαραίτητο στοιχείο του lifting στην περιοχή του προσώπου-λαιμού.
Τέλος, αποτελεί σημαντική συμπληρωματική τεχνική στις περισσότερες αισθητικές επεμβάσεις όπως η κοιλιοπλαστική, η πλαστική των βραχιόνων, η γυναικομαστία, αλλά χρησιμοποιείται ακόμα και στην υπερσύγχρονη μορφή της μειωτικής του μαστού.


ΠΩΣ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ Η ΛΙΠΟΓΛΥΠΤΙΚΗ;

Η επεμβαση γίνεται υπο τοπική αναισθησία και μέθη δηλαδή ο/η ασθενής δεν λαμβάνει γενιική αναισθησία, αναπνέει από μόνος του αλλα παράλληλα δεν πονάει και σύντομα μετά την επέμβαση είναι σε θέση να επιστρέψει σπίτι του. Η όλη διαδικασία περιλαμβάνει την έγχυση στην περιοχή που επιθυμούμε να αφαιρέσουμε λίπος, μεγάλης ποσότητας ειδικού διαλύματος τοπικής αναισθησίας και στη συνέχεια γίνεται η αφαίρεση του λίπους με τη χρήση της παλλόμενης μικροδικτυωτής λιποπλαστικής. Εν συνεχεία το λίπος αυτό μετά την κατάλληλη επεξεργασία του επαναεισάγεται στο σώμα διορθώνοντας ιδανικά ζώνες ατέλειας ή ενισχύοντας αισθητικά άλλες σωματικές περιοχές όπως στο πρόσωπο. Το αποτέλεσμα είναι η ανάπλαση-γλυπτική των περιοχών του σώματος με τοπικό πάχος και η ανάδειξη μίας πιο επιθυμητής σιλουέτας και σώματος γενικότερα.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ;

Η Λιπογλυπτική με τοπική αναισθησία και μέθη  είναι μια αξιοσημείωτα ασφαλής μέθοδος. Ελάχιστες μελανιές μπορεί να παρατηρηθούν στο κορμί αλλα γρήγορα υποχωρούν. Το άμεσο μετεγχειρητικό οίδημα υπάρχει για μερικές ημέρες μετά την επέμβαση αλλα κι αυτό σύντομα απορροφάται από το σώμα.

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΛΙΠΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ;

Η Λιπογλυπτική δεν είναι μέθοδος αδυνατίσματος. Χρησιμοποιείται για την αφαίρεση του λίπους από περιοχές που αντιστέκονται στην δίαιτα ή την γυμναστική. Το ίδιο αυτό λίπος μετά από ειδική επεξεργασία επανατοποθετείται στο σώμα έτσι ώστε να διορθωθούν σημεία ατροφίας ή εισολκής και να βελτιωθεί έτσι αρμονικά το σώμα.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ;

Πριν την επέμβαση λαμβάνεται ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και ο ασθενής εξετάζεται προκειμένου να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης του σώματός του. Ο ιατρός περιγράφει την όλη διαδικασία της επέμβασης και ποιά αποτελέσματα θα πρέπει να αναμένονται. Συχνά λαμβάνονται φωτογραφίες πριν και μετά την επέμβαση.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ;

Οι ασθενείς σύντομα  μετά την όλη διαδικασία της Λιπογλυπτικής βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση και λειτουργικότητα. Δεν έχουν τα συμπτώματα της ναυτίας και της καταβολής που ακολουθούν τη γενική αναισθησία. Στις επόμενες ώρες μετά την επέμβαση οι ασθενείς ενθαρρύνονται να περπατήσουν έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της ανάρρωσης και επούλωσης. Ακόμη οι ασθενείς πάντα επιστρέφουν στο γραφείο τους μέσα 1-2 ημέρες το πολύ

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ  ΛΙΠΟΓΛΥΠΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ;

Η λιπογλυπτική είναι ιδανική για:
Γυναίκες με χαμηλούς, χαλαρούς γλουτούς. Δίνει μόνιμο αποτέλεσμα.
Νεαρές γυναίκες που έχουν γλουτούς σε σχήμα τετράγωνο αντί για καμπύλο ή γλουτούς με ψωμάκια.
Κάθε σημείο του σώματος με τοπικό πάχος, στους μηρούς και τους γλουτούς αλλά και τη κοιλιά, τα μπράτσα, τα γόνατα, τις γάμπες και το πηγούνι.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ;

Η λιπογλυπτική είναι μια τεχνική που εφαρμόζεται ειδικά για την αναρρόφηση και την ανακατανομή του τοπικού λίπους που δε μπορεί να εξαφανιστεί ούτε με τη φυσική άσκηση ούτε με τη δίαιτα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις πρέπει ο ασθενής να ελέγχεται ιατρικά και να ακολουθεί θεραπεία πριν προβεί στη πλαστική χειρουργική επέμβαση.

ΠΟΙΑ Η  ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ;

Αν δεν υπάρξουν μεγάλες αυξομειώσεις βάρους και ακολουθηθεί μια υγιεινή διατροφή και ελαφριά άσκηση τα αποτελέσματα διαρκούν για πάντα.
Αν για παράδειγμα πάρετε βάρος 5 με 10 κιλά, τότε κάποια κιλά θα πάνε και στα λιποκύτταρα των γλουτών, αφού με την επέμβαση δεν πρέπει να αφαιρούνται όλα τα λιποκύτταρα γιατί τότε η γυναίκα δεν θα έχει πια καθόλου καμπύλες. Η διαφορά είναι ότι τα κιλά τώρα θα κατανεμηθούν αρμονικά στο σώμα σας, κάτι που δεν θα γινόταν πριν την επέμβαση.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΩ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;

Για τη διατήρηση και συνεχή βελτίωση του αποτελέσματος, επιβάλλεται ένα καθημερινό πρόγραμμα σωματικής άσκησης  το οποίο πρέπει να αρχίζει 30 με 45 μέρες μετά την επέμβαση. Επίσης, οι σωστές διατροφικές συνήθειες παίζουν σημαντικό ρόλο.

Με τη λιποπλαστική (ή λιπογλυπτική) αφαιρείται το λίπος που περισσεύει και επανατοποθετείται σε άλλα σημεία, έτσι ώστε το σώμα να αποκτήσει αρμονικές καμπύλες και το πρόσωπο περισσότερη φρεσκάδα. Και το σημαντικότερο: Το λίπος αυτό είναι του ίδιου του ατόμου!

ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ;

Η Παλλόμενη Μικροδικτυωτή Λιποπλαστική σε συνδυασμό με Λιπογλυπτική  μπορεί να εφαρμοσθεί καταρχάς σε ολόκληρο το σώμα, εκεί όπου υπάρχει περίσσεια λίπους, όπως σε γλουτούς, μηρούς, κοιλιά και μπράτσα. Ιδιαίτερη εφαρμογή γίνεται και στην περιοχή του λαιμού (προγούλι), όπου μπορεί να εφαρμοσθεί είτε από μόνη της είτε ως απαραίτητο στοιχείο του lifting στην περιοχή του προσώπου-λαιμού.
Τέλος, αποτελεί σημαντική συμπληρωματική τεχνική στις περισσότερες αισθητικές επεμβάσεις όπως η κοιλιοπλαστική, η πλαστική των βραχιόνων, η γυναικομαστία, αλλά χρησιμοποιείται ακόμα και στην υπερσύγχρονη μορφή της μειωτικής του μαστού.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ;

Συντόμευση του επεμβατικού χρόνου.
Ελαχιστοποίηση του πόνου και των μετεγχειρητικών  οιδημάτων και μωλώπων  και η καλύτερη εμφάνιση του δέρματος, εφόσον  αφαιρεί μόνο το λιπώδη ιστό και «σέβεται» τους υπολοίπους.
Επεκτείνει τις ενδείξεις της λιποαναρρόφησης και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή σε άτομα με μεγαλύτερη χαλάρωση, καθώς επίσης και σε πιο εκτεταμένες περιοχές του σώματος.
Το μηχάνημά της διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα ασφαλείας. Εκεί που πάλλεται, εάν χτυπήσει σε μη λιπώδη ιστό, μπλοκάρει αυτόματα, εκμηδενίζοντας έτσι την πιθανότητα σφάλματος.
Όλη η λιποαναρροφητική διαδικασία γίνεται δίχως τομές, αλλά με μερικές μικροσκοπικές τομές μόλις 0,5 εκατοστού.
Τα αποτελέσματά της είναι μακροχρόνια εφόσον διατηρηθεί το βάρος του ασθενή σταθερό, με απόκλιση συν-πλην 4-5 κιλών.
Εφαρμόζεται σε κάθε ηλικίας άνδρα ή γυναίκα, πάνω από τα 16. Ενδείκνυται όμως και για πολύ μεγαλύτερες ηλικίες.

ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΚΑΙ ΛΙΠΟΓΛΥΠΤΙΚΗ

Η λιπογλυπτική σαν διεργασία λήψης και αυτομεταμόσχευσης λίπους αποτελεί ιδανική ευκαιρία για την απομόνωση βλαστοκυττάρων που αποτελεί ότι πιό σύγχρονο στην Πλαστική Χειρουργική σήμερα.
Η λήψη και φύλαξη βλαστοκυττάρων εξασφαλίζει τη δυνατότητα μελλοντικής τους χρήσης τόσο για την καταπολέμηση ασθενειών όσο και για την αισθητική τους χρήση στην ανανέωση του προσώπου.
Ακόμα τα βλαστοκύτταρα σε συνδυασμό με λίπος χρησιμοποιούνται στην διόρθωση των ρυτίδων στα πλάγια της μύτης ή και στα μάγουλα για να δώσουν ένα πιο αρμονικό περίγραμμα στο πρόσωπο.

 

 

 

 

 

 

Dr. Zήσης Μπουκουβάλας

Δ/ντης Πλαστικής Χειρουργικής Νοσ. Metropolitan

Επιστημονικός Δ/ντης των Κέντρων Πλαστικής Χειρουργικής “Αναγέννηση”

http://www.anagennisi-sa.gr/

#########