Η λιποαναρρόφηση (ή λιπογλυπτική) αφορά την αφαίρεση λιπώδους ιστού, μέσω εφαρμογής ενός κλειστού κυκλώματος αρνητικής πιέσεως, από συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, όπου το λίπος συγκεντρώνεται τοπικά. Οι πιο συνηθισμένες περιοχές αφορούν την κοιλιά, τους μηρούς, τα γόνατα, τους γλουτούς ή το λαιμό). Η επεμβατική αυτή μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτόνομα ή συμπληρωματικά με άλλες επεμβάσεις, όπως ρυτιδεκτομή προσώπου, μειωτική μαστού, κοιλιοπλαστική, καθώς και στην θεραπεία της γυναικομαστίας.


Σκοπός της επέμβασης.

Η επέμβαση έχει ως σκοπό να βελτιώσει το σχήμα των περιοχών του σώματος όπου εφαρμόζεται, Πρέπει να τονισθεί πως η λιποαναρρόφηση δεν έχει σκοπό την ελάττωση του σωματικού βάρους, οπότε οι ενδεδειγμένες λύσεις είναι η σωστή διατροφή και η σωματική άσκηση

Ενδείξεις

Η λιποαναρρόφηση εφαρμόζεται σε άνδρες και γυναίκες που είναι υγιείς, το βάρος τους είναι στο πλαίσιο των φυσιολογικών ορίων, αλλά ενοχλούνται από τοπικές συγκεντρώσεις λιπώδους ιστού, που προκαλεί δυσαναλογίες και ασυμμετρίες. Επίσης, η λιποαναρρόφηση ενδείκνυται και για τη θεραπεία της γυναικομαστίας, μόνη ή σε συνδυασμό με την υποδόρια μαστεκτομή. Πρέπει επίσης να τονισθεί ότι η λιποαναρρόφηση δεν είναι η πιo κατάλληλη μέθοδος για την θεραπεία της «κυτταρίτιδας».

Χειρουργική διαδικασία

Η εγχείρηση γίνεται σε γενικό νοσοκομείο και εφαρμόζεται γενική αναισθησία, μετά από τον απαραίτητο προεγχειρητικό έλεγχο. Πριν την αναισθησία σχεδιάζονται στο σώμα του ασθενούς οι περιοχές προς θεραπεία. Οι τομές που χρησιμοποιούνται είναι μήκους λίγων χιλιοστών και σχεδιάζονται έτσι ώστε να κρύβονται σε φυσικές γραμμές του δέρματος. Μέσα από τις τομές αυτές εκχύεται ειδικό υγρό για να μειωθεί ο πόνος και η απώλεια αίματος. Κατόπιν εισάγονται ειδικές κοίλες κάνουλες, οι οποίες συνδέονται με μια συσκευή αρνητικής πίεσης, που κυριολεκτικά “ρουφάει” το ανεπιθύμητο λίπος. Μια νεώτερη παραλλαγή της τεχνικής αυτής είναι η μετάδοση υπερήχων, ή και ακτίνων LASER, στις προς λιποαναρρόφηση περιοχές, ώστε το λίπος να λιώσει και να αναρροφηθεί πιο εύκολα. Οι τομές κλείνονται με ράμματα και, στη συνέχεια, τοποθετούνται ειδικοί συμπιεστικοί επίδεσμοι. Ο ασθενής συνήθως διανυκτερεύει στο νοσοκομείο. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι μέτριος και αντιμετωπίζεται με δισκία ή ενέσιμα παυσίπονα. Τις πρώτες μέρες μετά την εγχείρηση εκδηλώνεται, συνήθως, οίδημα και μελανιές, που όμως υποχωρούν σταδιακά. Οι γάζες αφαιρούνται, συνήθως, σε μια ως δυο ημέρες και ο ασθενής επιστρέφει σταδιακά στις δραστηριότητές του μετά από τουλάχιστον μια εβδομάδα. Ο ασθενής χρειάζεται να φοράει έναν ειδικό «κορσέ» για περίπου έξι εβδομάδες.

Αποτέλεσμα και πιθανές επιπλοκές

Ως επιπλοκές, σπάνια αναφέρονται λοίμωξη του τραύματος, αιμάτωμα ή θρόμβωση των φλεβών των κάτω άκρων, όταν ο ασθενής δεν κινείται επαρκώς μετά το χειρουργείο. Η τελική μορφή των ουλών δεν μπορεί να προβλεφθεί, ωστόσο οι ουλές από την επέμβαση αυτή είναι μόνιμες.

Assisted Liposuction (PAL)

Η τεχνική αυτή είναι η πιο πρόσφατη τεχνική λιποαναρρόφησης, που αναπτύσσεται τα τελευταία 2 χρόνια. Η τεχνική αυτή προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα της λιποαναρρόφησης με υπέρηχους, χωρίς ωστόσο να συνδέεται με τα μειονεκτήματα αυτής, γι αυτό και ο Πλαστικός Χειρουργός ’λεξ Καρύδης την προσφέρει με σιγουριά στους ασθενείς του.

Η PAL χρησιμοποιεί τις παραδοσιακές κάνουλες για την αφαίρεση του λίπους, αλλά η διαφορά έγκειται στο ειδικό χερούλι micro-aire το οποίο επιτρέπει στις κάνουλες να καθοδηγούνται μηχανικά και όχι χειρονακτικά. Αυτό πρακτικά δίδει στις κάνουλες συχνότητα δονήσεων 100 φορές το δευτερόλεπτο (πολύ χαμηλότερη συχνότητα και παραγωγή θερμότητας από ότι η συσκευή υπερήχων) και τις βοηθά να διεισδύουν στον λιπώδη ιστό πολύ πιο εύκολα. Με τον τρόπο αυτό ο χειρουργός μπορεί να κατευθύνει καλύτερα τις προσπάθειές του στην καλύτερη διαμόρφωση και μορφοποίηση της υπό θεραπεία περιοχής, καθώς δεν αναλώνεται στην προσπάθεια να κατευθύνει ο ίδιος τις κάνουλες (με τη χαρακτηριστική κίνηση μπρος – πίσω).

Η τεχνική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί με όλες τις περιοχές του σώματος με πολύ καλά αποτελέσματα και μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα άνδρες ασθενείς σε προβλήματα γυναικομαστίας.

Η ανάρρωση απαιτεί ένα χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων, κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί να εμφανιστεί πρήξιμο ή μελανιές στην υπό θεραπεία περιοχή, που όμως υποχωρούν σταδιακά.

 

 

Αλεξ Καρύδης


Ο Πλαστικός Χειρουργός Αλεξ Καρύδης γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά και αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1986. Ολοκλήρωσε την ειδικότητά του στην πλαστική χειρουργική στην Αγγλία και συνέχισε την εκπαίδευσή του σε μονάδες εγκεκριμένες από το Βρετανικό Σύλλογο Πλαστικών Χειρουργών. Κατόπιν γραπτών και προφορικών εξετάσεων, του απονεμήθηκε το Πιστοποιητικό Ειδικότητας από την Ελληνική Εταιρία Πλαστικής Χειρουργικής.
Το 1997, μετά από μακρά θητεία στον Εθνικό Φορέα Υγείας (NHS) της Μεγάλης Βρετανίας, ο Aλεξ Καρύδης ξεκινά το προσωπικό του ιατρείο στο Λονδίνο, προκειμένου να επικεντρωθεί στην πλαστική χειρουργική. Πέραν από τα ισχυρά τυπικά του προσόντα, έχει διακριθεί για την αφοσίωσή του στα άριστα αποτελέσματα και την δέσμευσή του για προσέγγιση του κάθε ασθενούς ξεχωριστά, στοιχείο στο οποίο βασίζει τη σπουδαία φήμη του.Στην επιστημονική του πορεία έχει πραγματοποιήσει ως σήμερα περισσότερες από 18 000 επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής στο πρόσωπο και στο σώμα.Ο Αλεξ Καρύδης είναι, επίσης, μια δημοφιλής προσωπικότητα για τα ΜΜΕ, καθώς έχει εμφανιστεί σε πολλές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, όπως τα This Morning, GMTV, London Weekend Television, Talk, και LBC radio. Πολλές συνεντεύξεις του έχουν φιλοξενηθεί στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο.Ο Αλεξ Καρύδης σήμερα μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στο Λονδίνο, όπου το ιατρείο του παραμένει ένα από τα πιο πολυάσχολα ιατρεία πλαστικής χειρουργικής, και την Αθήνα, όπου συνεργάζεται με το κέντρο Symmetria

#########