Πολλά δόντια έχουν ατέλειες . Προσέξτε τους γύρω σας και θα το διαπιστώσετε. Αλλοτε οι ατέλειες αυτές οφείλονται σε επίκτητες αιτίες , άλλοτε είναι κληρονομικές. Με την πρόοδο της Οδοντιατρικής υπάρχει λύση σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις .Πριν από μερικά χρόνια δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι μπορούμε να παρέμβουμε σε ατέλειες οποιουδήποτε σημείου του σώματος μας και να τις διορθώσουμε , έτσι ώστε τελικά να μην φαίνεται ότι έχει γίνει παρέμβαση. Πολύ περισσότερο όταν αναφερόμασταν στα δόντια . Οι ατέλειες των δοντιών μπορεί να οφείλονται σε καθαρά επίκτητες αιτίες , αλλά μπορεί και σε κληρονομικές . Επίκτητες αιτίες θεωρούμε αυτά που συμβαίνουν στη πορεία ζωής ενός ανθρώπου (θεραπευτικά – αισθητικά ) , ενώ κληρονομικές , όσα κληρονομεί ως οδοντοστοιχία (ποιότητα αδαμαντίνης -διάταξη δοντιών – χρώμα δοντιών ).

Ευτυχώς , η οδοντιατρική επιστήμη σήμερα έχει προχωρήσει τόσο πολύ , που μας επιτρέπει να επέμβουμε και να διορθώσουμε το σύνολο σχεδόν των οδοντιατρικών ατελειών που μπορεί να έχει ένα στόμα .

Και μάλιστα ανώδυνα και σε χρόνους που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου , με μακροχρόνια θεραπευτικά και αισθητικά αποτελέσματα υπό την προϋπόθεση ότι εξειδικευμένοι οδοντίατροι συνεργάζονται στενά μεταξύ τους .
Ο καθένας πλέον μπορεί να έχει ένα υγιές στόμα , ένα όμορφο χαμόγελο. Είτε διατηρώντας το φυσικό χρώμα των δοντιών του είτε παρεμβαίνοντας οδοντιατρικά αποκτώντας λευκότερα δόντια .
Όταν υπάρχει σωστός προγραμματισμός αποκατάστασης , τότε η οδοντιατρική θεραπεία συνδυάζεται με την αισθητική και το αποτέλεσμα είναι ουσιαστικά ένα lifting του στόματος .
Έτσι μπορούμε αραιά δόντια να τα ενώσουμε , μικρά να τα μεγαλώσουμε , δίχρωμα να τα επαναφέρουμε στο κανονικό τους χρώμα , να κάνουμε ολόλευκες οδοντοστοιχίες ή απλώς λευκά δόντια ή δόντια στο απολύτως φυσικό χρώμα των υπολοίπων δοντιών , όταν ορισμένα είναι σκούρα ή απονευρωμένα . Ακόμα και εάν κάποιος έχει στραβά δόντια και για κάποιο λόγο αποφεύγει τα << σιδεράκια >> – η κατεξοχήν ενδεικνυόμενη ορθοδοντική θεραπεία για στραβά δόντια
τότε ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση , μπορεί να διορθώσει την οδοντοστοιχία του και να δείχνει ότι έχει ίσια και ωραία δόντια .
Είναι βέβαιο ότι τα σύγχρονα οδοντιατρικά υλικά ( σύνθετες ρητίνες και πορσελάνες ) επιτρέπουν μακροχρόνια θεραπευτικά και αισθητικά αποτελέσματα , εφόσον η οδοντιατρική παρέμβαση είναι τέτοια που εξασφαλίζει το μέγιστο της θεραπευτικής και αισθητικής αποκατάστασης . Και βέβαια πάντα σε σχέση με τη σωστή συντήρηση του στόματος , που είναι καθημερινό βούρτσισμα , το νήμα και ο εξαμηνιαίος προληπτικός επανέλεγχος .Τότε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι για πολλά χρόνια δεν θα υπάρχουν θεραπευτικά και αισθητικά προβλήματα.
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι όταν αλλάζουν τα δόντια στη παιδική ηλικία , δεν αντικαθιστούνται τα νεογιλά ( πρώτα ) δόντια από τα μόνιμα και πολλές φορές και τα παιδικά αυτά δόντια δεν έχουν κινητικότητα , μπορούμε να βελτιώσουμε το χαμόγελο , χρησιμοποιώντας τα ίδια δόντια σαν βάση και δημιουργώντας όμοια δόντια με τα κανονικά .


Α. Lifting δοντιών με όψεις ρητίνης

1.Τι είναι το Lifting δοντιών ;
Είναι η πλέον σύγχρονη οδοντιατρική εφαρμογή η οποία χάρη στο συνδυασμό της τέχνης του οδοντιάτρου και της οδοντιατρικής εξέλιξης ( σύνθετες ρητίνες ) αποκαθιστά τις τυχόν ατέλειες των δοντιών σε τέτοιο βαθμό που να μην μπορεί κανείς να υποπτευθεί πως ήταν τα δόντια πριν από αυτό. Συγκεκριμένα γίνεται ανάπλαση και αναδημιουργία του κάθε δοντιού χωριστά σε αρμονική πάντα σχέση με το σύνολο των υπολοίπων δοντιών , είτε στο
φυσικό χρώμα
των δοντιών είτε αλλάζοντας χρώμα και δημιουργώντας ένα μόνιμο λευκό χαμόγελο, μια τέλεια οδοντοστοιχία.

2.
Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται ;

  • Σε αραιά δόντια μπορούμε να τα ενώσουμε
  • Σε μικρά να τα μεγαλώσουμε
  • Σε δίχρωμα ή σε απονευρωμένα να τα επαναφέρουμε στο αρχικό τους χρώμα
  • Σε δόντια με πολλά σφραγίσματα
  • Σε αλλαγή χρώματος των δοντιών
  • Σε στραβά δόντια όταν έχουμε αποκλείσει την κατεξοχήν ενδεικνυόμενη θεραπεία, τα σιδεράκια3.
Η αποκατάσταση είναι επώδυνη;
Η αποκατάσταση είναι εντελώς ανώδυνη γίνεται συνήθως χωρίς καθόλου τρόχισμα των δοντιών, χωρίς αναισθησία.

4.Πόσες επισκέψεις θα χρειαστούν ;
Εφ όσον δεν υπάρχουν θεραπευτικά προβλήματα ένα ραντεβού 2 με 2 1/2 ώρες για 8-10 δόντια της επάνω γνάθου και ένα δεύτερο ραντεβού την επόμενη μέρα για 8-10 δόντια της κάτω γνάθου.

5. Μπορεί να έχω προβλήματα στα δόντια μου μετά το Lifting δοντιών;

ΟΧΙ : Διότι η αποκατάσταση είναι σε πλήρη ανατομία στο κάθε δόντι χωριστά και οι ρητίνες είναι το ίδιο υλικό που χρησιμοποιούμε για τα σφραγίσματα των δοντιών μας δηλαδή για καθαρά θεραπευτικούς λόγους εδώ και πολλά χρόνια. Απλώς το ταλέντο του οδοντιάτρου του δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το σύγχρονο αυτό υλικό θεραπείας για αισθητικούς λόγους.

6.Θα φαίνονται φυσικά τα δόντια μου;
Ασφαλώς ναι. Όσοι σας συναναστρέφονται καθημερινά θα διαπιστώσουν μια απροσδιόριστη αλλαγή και όσοι σας πρωτογνωρίζουν θα θαυμάζουν το όμορφο, λαμπερό και υγιές χαμόγελό σας.

7. Μετά το Lifting δοντιών πρέπει να προσέχω περισσότερο;
Πρέπει όπως και πριν την αποκατάσταση να μην χρησιμοποιείτε τα δόντια σας ως εργαλεία κοπής αντικειμένων.

8. Είναι μόνιμο το αποτέλεσμα;

Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο είτε αφορά το φυσικό χρώμα των δοντιών είτε αφορά ένα λευκό χαμόγελο.

9. Θα πρέπει να κάνω κάτι διαφορετικό για την συντήρηση των δοντιών απ ότι έκανα πριν;

ΟΧΙ Για την μακροχρόνια διατήρηση του αισθητικού αποτελέσματος και της υγείας των δοντιών σας πρέπει να κάνετε ότι κάνατε και πριν. Δηλαδή τα δόντια να βουρτσίζονται καθημερινά πρωί- βράδυ, να χρησιμοποιείται νήμα και τηρείται ανά 6 μήνες προληπτικός έλεγχος στον οποίο γίνεται καθαρισμός των ούλων , γυάλισμα , αφαίρεση των χρωστικών των δοντιών ,φθορίωση.


Β. Όψεις πορσελάνης


Πλεονεκτήματα :Έχουν σταθερότητα στο χρώμα, απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα, πλήρη ανατομία όταν εφαρμόζονται από ειδικούς.
Μειονεκτήματα: Είναι μεγαλύτερο το κόστος λόγω παρεμβολής του τεχνίτη. Χρόνος κατασκευής:1 εβδομάδα με 10 μέρες. Εφαρμογές υπό προϋποθέσεις σε στραβά, αραιά δίχρωμα, μικρά δόντια.


Το γεγονός ότι είναι πολύ σημαντικό ένα όμορφο χαμόγελο αναφέρεται και σεεπίσημες έρευνες όπου αναφέρουν ότι :

92% των ενηλίκων συμφωνεί ότι το ελκυστικό χαμόγελο παίζει σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία
85% δηλώνουν ότι θυμούνται κάποιον με όμορφο χαμόγελο
85% συμφωνούν ότι ένας άνθρωπος με άσχημο χαμόγελο είναι λιγότερο ελκυστικός στο άλλο φύλλο
75% συμφωνούν ότι μπορεί ένα άσχημο χαμόγελο να μειώσει τις πιθανότητες επαγγελματικής επιτυχίας.

 

 

Δέσποινα Κωστομοίρη

Χειρουργός Οδοντίατρος ειδικευμένη στην Αισθητική Οδοντιατρική κάτοχος αντίστοιχης πατέντας. Γεννήθηκε στην Αθήνα, και πήρε πτυχίο κοινωνικής λειτουργού και οδοντιάτρου από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατέχει τα διπλώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απονέμονται μόνο σε εφευρέτες και αφορούν νέα μέθοδο λεύκανσης δοντιών. Εκτός της πατέντας ,από το 1988 ειδικεύεται στην αισθητική με όψεις ρητίνης σε άμεση εφαρμογή στο στόμα (ουσιαστικά lifting δοντιών). Το 2000 δημιούργησε την κλινική Athens Smile Clinic με όλες τις οδοντιατρικές ειδικότητες. Το φιλικό περιβάλλον της κλινικής και το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών ανταποκρινόμενο στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου έχει αποκαταστήσει αισθητικά και θεραπευτικά πλήθος ανθρώπων από τον χώρο των διάσημων και μη.

#########