Γράφει Ο Δρ. Αναστάσιος Ιωάννης Κανελλόπουλος
 
Είναι γνωστό ότι εδώ και δύο δεκαετίες, η επέμβαση LASIK έχει δει μεγάλη εξέλιξη.  Χρησιμοποιείται για τη διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού. Ως γνωστόν, η επέμβαση αυτή απομακρύνει τα προβλήματα και τους κινδύνους που δημιουργούνται από χρήση φακών επαφής, όπως προβλήματα ξηροφθαλμίας, πολύπλοκο μακιγιάζ και ντεμακιγιάζ και κάποιες πιθανότητες ειδικών αλλεργιών στους φακούς επαφής.
Η επιστημονική μας ομάδα έχει, εδώ και μερικά χρόνια, εισάγει στο χώρο της Οφθαλμολογίας την επαναστατική τεχνική LASIK Xtra.  Πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη της τεχνικής διόρθωσης μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού με laser, κατά την οποία η παρέμβαση στον κερατοειδή δε γίνεται με νυστέρι, αλλά με ένα είδος laser που λέγεται femtosecond laser.
Η διόρθωση των βαθμών ολοκληρώνεται τοπογραφικά κατευθυνόμενη, δηλαδή εξαιρετικά εξατομικευμένα από τις διαγνωστικές εξετάσεις του/της κάθε ασθενούς.  Τα στοιχεία αυτά περνούν, μέσα από ένα ειδικό ψηφιακό δίκτυο, στην τεχνολογία σμίλευσης και χρησιμοποιούνται για να διορθωθεί με εξαιρετική ακρίβεια η μυωπία, η υπερμετρωπία ή/και ο αστιγματισμός.  
Τέλος, και ειδικά σε αυτό το σημείο, η ιδέα και οι αρχικές μελέτες είναι ελληνικές.  Χρησιμοποιείται ένα πολύ σύντομο, 60 δευτερολέπτων, επιπλέον μέτρο σταθεροποίησης με διασύνδεση κολλαγόνου, που γίνεται με υπεριώδες φως και τη χρήση βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνη).  
 
Σαν αποτέλεσμα, οι πολλαπλές μελέτες που έρχονται από την Αθήνα, αλλά και τα τελευταία χρόνια από όλον τον κόσμο, ειδικά από την Ιαπωνία, έχουμε μία πιο σταθερή επέμβαση, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό, ιδιαίτερα για νεαρές γυναίκες που ενδέχεται να περάσουν κάποιες εγκυμοσύνες που, ως γνωστόν, μπορεί να αλλάξουν κάπως το αποτέλεσμα της διόρθωσης μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού.
 
Άρα, το LASIK Xtra αποτελεί για όλους τους νεαρότερους/ες μύωπες ένα πιο σταθερό μέσο παρέμβασης.  Δείχνει ότι μειώνει τους σχεδόν μηδαμινούς κινδύνους που έχει η τεχνική αυτή στις ημέρες μας, η οποία τώρα πια δεν εφαρμόζεται μόνο από την επιστημονική ομάδα του κυρίου Κανελλόπουλου, αλλά από εκατοντάδες κέντρα σε όλον τον κόσμο.
Επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας και συζητήστε μαζί του τη δυνατότητα να εφαρμόσετε τη συγκεκριμένη τεχνική. 
 
Ο Δρ. Κανελλόπουλος είναι Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Παν/μιο της Νέας Υόρκης.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.laservision.gr 
#########