Αρχική Ουρολόγος Laser στον προστάτη!

Laser στον προστάτη!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο προστάτης ως αδένας διογκώνεται ανάλογα με την ηλικία του άντρα. Βρίσκεται μπροστά  από την ουροδόχο κύστη και «προΐσταται» αυτής.

 

 Κάποια από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν με τη διόγκωση του προστάτη είναι η δυσκολία στην ούρηση, η συχνουρία, η νυκτουρία, ο πόνος, η μείωση της ακτίνας ούρησης ή και η διακοπτόμενη ροή των ούρων, η αίσθηση πως η κύστη δεν είναι ποτέ πλήρως άδεια ακόμη και μετά την ούρηση, η ακράτεια, η επιτακτικότητα (το ξαφνικό αίσθημα για επείγουσα ούρηση), η δυσκολία στην εκκίνηση της ούρησης ή ακόμη και η επίσχεση (διακοπή της ροής των ούρων).

Κατά τον χειρουργό ουρολόγο κ. Πέτρο Θάνο, η διόγκωση του προστάτη γίνεται σταδιακά και προοδευτικά, γι’ αυτόν το λόγο και τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι τόσο έντονα.

LASER ΠΡΟΣΤΑΤΟΥ:

Πέρα από τη θεραπεία με χειρουργική αποκατάσταση και τη διουρηθρική προστατεκτομή, οι πιο πολυσυζητημένες τεχνικές εφαρμογές στον προστάτη είναι αυτές με τη χρήση laser και έχουν εμφανιστεί στην ουρολογία τα τελευταία 10 χρόνια, αρχής γενομένης της τεχνικής VLAP με τη συμμετοχή των YAG. Μια παρόμοια τεχνική που ονομάζεται «φωτοεπιλεκτική εξάτμιση» με τη χρήση του PVP ή των GreenLight λέιζερ έχει εμφανιστεί πολύ πρόσφατα και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Επίσης, η εφαρμογή της χρήσης laser στον προστάτη, η HoLAP, βρίσκει όλο και μεγαλύτερη αποδοχή.Η χρήση του Laser Enucleation (HoLEP) αποτελεί άλλη μία καινοτομία στην αφαίρεση του προστάτη αδένα, συνήθως σε μεγαλύτερους σε όγκο προστάτες, όπου θα έπρεπε ο ουρολόγος να προβεί σε ανοιχτή επέμβαση.

 Η επέμβαση διενεργείται διουρηθρικά και η φωτεινή δέσμη laser (spot) κατευθύνεται με τη μέγιστη ακρίβεια στον προστάτη προκαλώντας θερμική καταστροφή και εξάχνωση του αδένα. Στόχος της θεραπείας είναι να προκαλέσει ιστική αφαίρεση με την τεχνική της συρρίκνωσης-εξάχνωσης του προστάτη κι έτσι ο άντρας να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα.

Οι διαδικασίες αυτές πραγματοποιούνται συνήθως με ραχιαία αναισθησία και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του ακόμα και την ίδια ημέρα, ενώ μπορεί να επανέλθει στις δραστηριότητές του τις επόμενες ημέρες. Η μέθοδος είναι αναίμακτη, χωρίς δηλαδή απώλεια αίματος, ενώ τα αποτελέσματα βελτίωσης είναι άμεσα. Συνήθως μετά την επέμβαση τοποθετείται καθετήρας για λίγες μόνο ώρες, ενώ ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα.

Η τεχνική έχει εφαρμοστεί σε περισσότερους από 400.000 ασθενείς παγκοσμίως με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, ο ουρολόγος είναι εκείνος που κατόπιν εξέτασης θα συστήσει τη σωστότερη επιλογή αντιμετώπισης.

Rate it