Η La RochePosay, μένοντας πιστή στην αποστολή της να φροντίζει το δέρμα και να αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων και πάντα σε συνεργασία με δερματολόγους, ενώνει για ακόμη μια χρονιά τις δυνάμεις της με τον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ, υποστηρίζοντας τις δράσεις και την εκστρατεία πρόληψης κατά του καρκίνου του δέρματος.

Στην Ελλάδα, οι ημέρες μερικής ή πλήρους ηλιοφάνειας αγγίζουν τις 336 το χρόνο. Γεγονός που τονώνει την ψυχολογία μας, όμως, την ίδια στιγμή εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του δέρματός μας. Τα νέα περιστατικά δερματικού καρκίνου αυξάνονται συνεχώς με κύρια αιτία τη χρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου από την παιδική κιόλας ηλικία.

Στο πλαίσιο της δράσης της La Roche-Posay για την ενημέρωση και πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, ταξίδεψε για ακόμη μια χρονιά μαζί με τον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου Αγκαλιάζω, σε 4 ακριτικά νησιά της Ελλάδας με στόχο την παροχή δωρεάν ελέγχων των σπίλων αλλά και την ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της πρόληψης. Πάντα υπό την αιγίδα της ΕΔΑΕ, εξετάστηκαν 443 κάτοικοι, σε Αμοργό (Χώρα, Κατάπολα, Αιγιάλη και Αρκεσίνη), Κουφονήσι, Δονούσα και Σχοινούσα. Πολύτιμη η εθελοντική συνεισφορά των δερματολόγων: Μαζιώτη Μαρία, Ασκοξυλάκη Θεανώ, Μαριτίνα Ρόππα, Θεοδόσης Αλέστας, Γεωργία Κοντέλια και Χλωρίδου Χριστίνα.

Η ομάδα αποτελείτο από τους, δερματολόγους, την διευθύντρια και υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης προγράμματος Όλγα Λιοντοπούλου, την ψυχολόγο Μυρτώ Νοχού, την πρόεδρο Αναστασία Πασακοπούλου και τη Μηλιάδου Άρτεμις (μέλος ΔΣ, υπεύθυνη ενημέρωσης ΔΣ). Στο επίκεντρο της δράσης ο δερματολογικός έλεγχος και η ενημέρωση των ανθρώπων που δεν έχουν εύκολα πρόσβαση σε δερματολόγους, αν και εκτίθενται καθημερινά στον ήλιο (ψαράδες, αγρότες κλπ).

Συνολικά, στα 4 νησιά πραγματοποιήθηκαν 443 skinchecks και βρέθηκαν 45 ύποπτα περιστατικά.

«Παραμένουμε πιστοί στο όραμά μας, “Κανένας μόνος του ενάντια στον καρκίνο!” και συνεχίζουμε να ενισχύουμε τις δράσεις του «ΑγκαλιάΖΩ» στα νησιά, με προληπτικούς ελέγχους σπίλων σε όλους τους κατοίκους. Βασικός μας στόχος και για το 2024, είναι να «είμαστε δίπλα» σε ακόμα περισσότερους ασθενείς μέσω στοχευμένων ενεργειών που θα βοηθήσουν καθέναν από αυτούς να βγει νικητής σε αυτή τη δύσκολη μάχη», δήλωσε η Brand Manager της La Roche-Posay Μαριάννα Χαντάντ.

«Η ικανοποίηση από τα αποτελέσματα των επισκέψεων μας στα νησιά είναι μεγάλη. Διαπιστώσαμε ότι μέσω των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν, η ανάγκη των κατοίκων για ενέργειες δευτερογενούς πρόληψης ήταν επιτακτική. Ο καρκίνος του δέρματος και το μελάνωμα μπορούν να προληφθούν έχοντας γίνει έγκαιρη διάγνωση από ιατρούς δερματολόγους. Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των κατοίκων της νησιωτικής Ελλάδας με ουσιαστικές και αποτελεσματικές δράσεις στον τομέα της υγείας. Ευχαριστούμε την εταιρεία La Roche-Posay για την αμέριστη βοήθεια στο έργο του ομίλου μας και την εξαιρετική συνεργασία στις δράσεις μας», δήλωσε η Διευθύντρια ΟΕΚΚ- ΑγκαλιάΖΩ, Όλγα Λιοντοπούλου.

Το κακοήθες μελάνωμα είναι μια μορφή καρκίνου του δέρματος που αναπτύσσεται από τα μελανοκύτταρα (κύτταρα του δέρματος που παράγουν χρωστική). Το μελάνωμα αποτελεί σήμερα το 3% του συνόλου των καρκίνων, με αυξανόμενη συχνότητα παγκοσμίως (περίπου 800.000 νέες περιπτώσεις ετησίως). Διεθνείς οργανισμοί συμφωνούν ότι η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία,  είναι η κύρια αιτία του μελανώματος.

Η πρώιμη διάγνωση και η έγκαιρη αντιμετώπιση του μελανώματος οδηγεί στην πλήρη θεραπεία και ίαση του προβλήματος. Αντίθετα, σε προχωρημένα στάδια, το μελάνωμα μπορεί να επεκταθεί σε άλλα όργανα και να κάνει μεταστάσεις, δυσχεραίνοντας σημαντικά την δυνατότητα μίας επιτυχούς θεραπευτικής παρέμβασης.

Η πρώιμη ανίχνευση και πρόληψη του μελανώματος επιτυγχάνεται με τρεις κυρίως τρόπους:

Α. Τακτική εξέταση του δέρματος από δερματολόγο.

Β. Ορθή εφαρμογή των κανόνων αντιηλιακής προστασίας.

Γ. Περιοδική αυτοεξέταση του δέρματος (από τον ίδιο τον ασθενή).

Ο οποιοσδήποτε σπίλος (ελιά) αλλάζει χαρακτηριστικά είναι ύποπτος. Ορισμένα ιδιαίτερα γνωρίσματα, όπως η ασυμμετρία, η ανομοιογένεια στο χρώμα, η ανωμαλία των ορίων της βλάβης, και η αυξημένη διάμετρος, μπορούν να βοηθήσουν στο να διαγνώσουμε έγκαιρα το μελάνωμα. (κανόνας ABCD):

Α – Η ασυμμετρία

B – Η περιφέρεια της βλάβης

C – Το χρώμα

D – H διάμετρος

Ε….

 

#########