Το κάπνισμα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αποτελεί τον κύριο αναστρέψιμο παράγοντα νοσηρότητας και θνησιμότητας.

 Μόνο το 5% των καπνιστών είναι σε θέση να διακόψουν το κάπνισμα, χωρίς φάρμακα ή άλλη βοήθεια, καθώς οι περισσότεροι πρώην καπνιστές επιστρέφουν στο κάπνισμα κυρίως μέσα στους 3 πρώτους μήνες από την προσπάθεια διακοπής.

Η κυτισινικλίνη που έχει δείξει ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα

για τη διακοπή του καπνίσματος, θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα από τη WinMedica

 Η αναμενόμενη -στα τέλη Ιουνίου- κυκλοφορία της κυτισινικλίνης και στην Ελλάδα και τα θετικά της αποτελέσματα, αναφέρθηκαν σε δορυφορικό συμπόσιο, στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου: “Εξάρτηση από τη νικοτίνη – Πρόληψη & Απεξάρτηση”, που οργανώθηκε από την Πνευμονολογική Εταιρεία και την Ομάδα Εργασίας «Διακοπή Καπνίσματος, Προαγωγή Υγείας & Κλιματικής Αλλαγής», με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου).

Το σεμινάριο που διεξάχθηκε το διήμερο 29 – 30 Μαΐου 2024 στο Αμφιθέατρο του Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός», απευθύνθηκε σε επαγγελματίες υγείας ώστε να προσεγγίζουν και να βοηθούν αποτελεσματικά τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα, μέσω της συμπεριφορικής ή/και της φαρμακευτικής απεξάρτησης από τη νικοτίνη.

Η εξάρτηση από τη νικοτίνη επισημαίνεται -σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Πρόληψη του Καπνίσματος (ENSP) ως μια χρόνια και υποτροπιάζουσα νόσος. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η νικοτίνη μαζί με την πίσσα και το μονοξείδιο του άνθρακα καταγράφονται στις πιο επιβλαβείς ουσίες που περιέχει ο καπνός του τσιγάρου, ενώ μαζί με την κοκαΐνη και τα οπιοειδή (ηρωίνη) συγκαταλέγεται στις 3 πιο εθιστικές ουσίες.

Ο βαθμός του εθισμού αντανακλάται από το γεγονός ότι μόλις το 3-5% των καπνιστών που προσπαθούν να διακόψουν το κάπνισμα χωρίς ιατρική βοήθεια κατορθώνει να το διακόψει. Αυτό οφείλεται κυρίως στα έντονα στερητικά συμπτώματα που βιώνουν οι καπνιστές χωρίς φαρμακευτική αγωγή στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.

Η βοήθεια με τη μορφή της φαρμακοθεραπείας και της συμβουλευτικής υποστήριξης παρέχεται  στη χώρα μας από τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, στο ερώτημα «Ποια θεραπεία ταιριάζει σε ποιόν καπνιστή» απάντησαν η κα Παρασκευή Κατσαούνου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. και η κα Ιωάννα Μητρούσκα, Διευθύντρια ΕΣΥ Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης και Υπεύθυνη για το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος και τη Μονάδα Πνευμονικής Υπέρτασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης.

Η κα Παρασκευή Κατσαούνου επεσήμανε ότι «αναμένουμε την προσθήκη της κυτισινικλίνης στη φαρμακευτική φαρέτρα για τη διακοπή του καπνίσματος. Πρόκειται για εξαιρετικά ασφαλή θεραπευτική επιλογή που καταπραΰνει αποτελεσματικά το στερητικό σύνδρομο που βιώνουν οι καπνιστές κατά την προσπάθεια απεξάρτησης από τη νικοτίνη. Η κυτισινικλίνη χρησιμοποιείται την τελευταία δεκαετία στις ανατολικές χώρες και έρχεται σύντομα στη χώρα μας να καλύψει το κενό της έλλειψης των δύο άλλων φαρμακευτικών επιλογών για τη διακοπή του καπνίσματος (βαρενικλίνη και βουπροπιόνη)». Τόνισε επίσης ότι «σε συνδυασμό με συμπεριφορική θεραπεία για την ψυχολογική εξάρτηση από τη νικοτίνη από έμπειρους ιατρούς στη διακοπή του καπνίσματος, μπορεί να κάνει τους καπνιστές να βελτιοδοξούν».

Η κα Ιωάννα Μητρούσκα  αναφέρθηκε στις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της νόσου του καπνίσματος.

Τα αποτελέσματα των μελετών σε διεθνές επίπεδο που υποστηρίζουν τη θεραπευτική επιλογή της κυτισινικλίνης για τη διακοπή του καπνίσματος είναι ενθαρρυντικά. Η κυτισινικλίνη είναι μια φαρμακευτική ουσία που μιμείται και ανταγωνίζεται τον τρόπο δράσης της νικοτίνης καθώς ο μηχανισμός δράσης της ουσίας αφορά στην εκλεκτική δέσμευση στους a4β2 υποδοχείς όπου δεσμεύεται 7 φορές πιο ισχυρά.

Η κυκλοφορία της κυτισινικλίνης αναμένεται στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου   και το πλάνο της απεξάρτησης διαρκεί μόλις 25 ημέρες, επιτρέπoντας τη σταδιακή μείωση της εξάρτησης από τη νικοτίνη και τη διακοπή του καπνίσματος χωρίς να προκαλέσει συμπτώματα στέρησης.

 

 

#########