Ο καρκίνος του παχέος είναι μια νόσος δυνητικά ιάσιμη εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα. Στην Ευρώπη αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο  (European Epidemiology data, 2006). Η έρευνα έχει αναδείξει ότι το 50% των θανάτων από τον καρκίνο του παχέος θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν γινόταν τακτικός προσυμπτωματικός , παρακολούθηση και εφαρμογή των διαθέσιμων θεραπειών (Vogelaar et al. 2006). Παρόλα αυτά κάθε 5 δευτερόλεπτα κάποιος που πρέπει να ελεγχθεί για τον καρκίνο του παχέος το πραγματοποιεί (Al B. Benson, JMCP 2007), γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το νόσημα

.

Πώς μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα ο καρκίνος του παχέος εντέρου;
Η Αμερικάνικη Εταιρία κατά του Καρκίνου συνιστά προσυμπτωματικό έλεγχο όλων των ατόμων άνω των 50ετών, αλλά και των ηλικιακά νεότερων, εάν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, με στόχο την πρόληψη . Τακτικός έλεγχος συνιστάται σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή σε άτομα που πάσχουν από τη νόσο του , ελκώδη κολίτιδα, που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνο του παχέος εντέρου-ορθού και που έχουν πολύποδες στο παχύ έντερο ανεξάρτητα από την ηλικία τους.  Αν ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες πληροφορηθείτε για τη συχνότητα και τον τύπο εξέτασης που θα χρειαστείτε από τον ειδικό ιατρό.

Οι βασικές διαγνωστικές εξετάσεις που είναι διαθέσιμές, γρήγορες και ανώδυνες είναι οι παρακάτω:
•    Εξέταση κοπράνων (FOB test/ Δοκιμασία Mayer)
•    Ακτινολογικός έλεγχος παχέος εντέρου
•    Ορθοσιγμοειδοσκόπηση
•    Κολονοσκόπηση

Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:

•    Αίμα στα κόπρανα.
•    Διαταραχή στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου (διάρροια ή δυσκοιλιότητα) χωρίς εμφανή λόγο, που διαρκεί περισσότερο από 6 εβδομάδες.
•    Ανεξήγητη απώλεια βάρους.
•    Πόνο στην κοιλιά ή στον πρωκτό.
•    Αίσθηση ότι δεν έχει αδειάσει εντελώς το παχύ έντερο μετά από μια κένωση.
•    Συμπτώματα αναιμίας, όπως εύκολη κόπωση

Ποιές υπάρχουν για τον καρκίνο του παχέος εντέρου;

Η θεραπεία του καρκίνου μπορεί να στοχεύει στην ίαση, στην παράταση της ζωής και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Η θεραπευτική τακτική διαφοροποιείται ανάλογα με το στάδιο της νόσου.

 

 1. Χειρουργική Παρέμβαση: πραγματοποιείται αφαίρεση του τμήματος στο οποίο εντοπίζεται  ο καρκίνος.
 2. Ακτινοθεραπεία: χρησιμοποιείται ακτινοβολία για να καταστραφούν τα καρκινικά κύτταρα γύρω από τον όγκο που αφαιρέθηκε και συνιστάται κυρίως στον καρκίνο του ορθού.
 3. Χημειοθεραπεία: χορηγείται ενδοφλεβίως ή από το στόμα και πρόκειται για φάρμακα που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα.
 4. Νεότερες στοχευμένες θεραπείες: συγχορηγούνται συνήθως με τη χημειοθεραπεία και εμποδίζουν την αγγείωση του όγκου, δηλαδή την παροχή αίματος σε αυτόν, διακόπτοντας τη θρέψη του και οδηγώντας τον σε σταδιακή συρρίκνωση.

Ποιες καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου;
Πάνω από το 60% των περιστατικών με καρκίνο παχέος εντέρου θα μπορούσαν να προληφθούν με αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες και φυσική άσκηση (Cancer Research UK).
Το 30% του συνόλου των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου οφείλεται στις διατροφικές συνήθειες, που είναι ο δεύτερος παράγοντας κινδύνου εμφάνισης καρκίνου μετά το κάπνισμα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνδέει, με εμπεριστατωμένα στοιχεία, την παχυσαρκία με την της νόσου. Οι λιπαρές τροφές, τα τηγανιτά, οι τροφές με συντηρητικά και το κόκκινο κρέας ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αλλάξτε τρόπο ζωής και επιλέξτε υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Συγκεκριμένα:

 1. Τρώτε τουλάχιστον 5 μερίδες λαχανικών και κάθε μέρα.
 2. Αντικαταστήστε τα κεκορεσμένα λιπαρά με το ελαιόλαδο
 3. Αποφύγετε το κόκκινο κρέας και επιλέξτε κοτόπουλο και ψάρι.
 4. Προτιμήστε τα δημητριακά ολικής αλέσεως και το καστανό ρύζι από επεξεργασμένα προϊόντα.
 5. σταδιακά το αλάτι που χρησιμοποιείτε.
 6. Καταναλώστε πολλά υγρά και προτιμήστε το νερό.
 7. Αποφύγετε το υπερβολικό σωματικό βάρος.
 8. Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα. Ακόμα και η μέτρια άσκηση, όπως το περπάτημα, μπορεί να σας βοηθήσει να τον κίνδυνο.
 9. Κόψτε το κάπνισμα. Οι καπνιστές διατρέχουν 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να καρκίνο του παχέος εντέρου από τους μη καπνιστές.