Επέδειξε από πολύ μικρός το ενδιαφέρον του για τον αθλητισμό και ασχολήθηκε με το μπάσκετ, το ποδοσφαιρο και το βόλει. Στην ηλικία των 16 ξεκίνησε μαθήματα Σαολιν Κουνγκ Φου. Πήρε δίπλωμα δασκάλου (Σι Φού). Ταξίδεψε στην Κίνα και διδάχθηκε τεχνικές και φόρμες των Σαολίν  . Εχει πάρει μέρος  σε πολλούς διαγωνισμούς και εχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις . Μιλάμε με τόν Απόστολο Τσεβά

‘Αυτό που  με κέρδισε στο Κουνγκ Φου είναι ότι υπάρχει συνεχώς μια πρόκληση του να γίνεις καλύτερος  και αυτή η πρόκληση  δεν σταματά ποτέ.

Όταν κάποιος ακούει Κονγκ Φου στο μυαλό του έρχονται εικόνες από επικές μάχες υπεράνθρωπες ενέργειες άλματα κλωτσιές κλπ.  Σε ακριβή μετάφραση οι λέξεις   Κουνγκ Φου στα ελληνικά σημαίνουν «χρόνος και ενεργεία»  σε πιο ελεύθερη μετάφραση πολύ σκληρή δουλεία για να καταφέρεις να κάνεις κάτι τέλεια. Για έμενα η πιο σωστή απόδοση του Κούνγκ Φου δίνεται στην Αμερικανική σειρά MARCO POLO (πατήστε στο YouTube Marco polo what is kung Fu) η όποια με λίγα λόγια λέει ολόσωστα για έμενα  ότι  Κούνγκ Φου δεν είναι κλωτσιές και μπουνιές άλλη η αέναη μάχη με τον εαυτό σου ώστε να καταφέρεις να γίνεις καλύτερος και ότι και να κάνεις να το κάνεις τέλεια.

Το Κούνγκ Φου στις μέρες μας το βρίσκουμε σε σχόλες πολεμικών τεχνών και αυτό γιατί εμείς οι δυτικοί έχουμε πάρει το πολεμικό κομμάτι του Κονγκ Φου και σε αυτό εξασκούμαστε . Το πολεμικό κομμάτι ονομάζεται Γού Κούνγκ σε μετάφραση πολεμική ενεργεία.

Σε τι ωφέλει όμως το Κονγκ Φου ( πιο σωστά Γού Κούνγκ )στη ζωή μας; Καταρχάς ας τα πάρουμε από την αρχή αν κάποιος θέλει να εξασκηθεί στο Γού Κούνγκ  θα πρέπει να αφιερώσει αρκετό χρόνο για να γίνει καλός  σε αυτό. Μέσα από την εξάσκηση όμως θα κερδίσει πολλά πράγματα όπως :
Ανάπτυξη της δύναμης της ταχύτητας,  αυτοέλεγχο και αυτοπεποίθηση , βελτίωση του κυκλοφορικού , σωστή στάση αλλά και ανάπτυξη του σώματος , μείωση του άγχους ,  ισορροπία , μακροζωία , αλλά και  ισορροπίας σώματος αλλά και πνεύματος.

Το τελευταίο είναι και αυτό στο οποίο  ‘’διαφέρει’’  από πολλά αλλά ειδή αθλητισμού. Στο Κουνγκ Φου δίνουμε βάση όχι μόνο στη εκγύμναση του σώματος. Ξεκινάμε με το σώμα και μέσω αυτού ανυψώνουμε και το πνεύμα.   Το Γου Κούνγκ απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες  υπάρχουν καποιοι δάσκαλοι σαν και έμενα που αναλαμβάνουμε παιδιά από 3-4 ετών  και  μπορεί κάποιος να εξασκείται στο Κουνγκ Φου έως τα γεράματα. Αυτή είναι και η ομορφιά του ότι το Γου Κουνγκ δεν έχει ηλικία.

Πιστεύω όλος ο κόσμος θα πρέπει να ασχοληθεί όχι με το Κουνγκ Φου αλλά με τον αθλητισμό γενικα .Δικαιολογίες θα βρούμε στη ζωή μας πολλές για να μην ξεκινήσουμε άλλος μπορεί να πει ότι δεν έχω χρόνο άλλος μα είμαι , μεγάλος , έχω πολλά κιλά , έχω κάποιου είδους αρρώστια σωματική η ψυχική. Πιστεύω ότι θα κάνει καλό σε όλους αυτούς να βγουν έξω και να ψάξουν να βρουν αυτό που τους αρέσει , να βρουν έναν δάσκαλο έναν προπονητή ή έστω ένα γυμναστήριο  και να αθληθούν. Τα οφέλη τους θα είναι πολλά.  Αυτή είναι η συμβουλή μου και για τους διαβητικούς πού έχουμε τόσους πολλούς!

Απόστολος Τσεβάς

Προπονητής – δάσκαλος στη σχολή Κουνγκ Φού Μελισσιών

Μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γου Σου Κουνγκ Φου η «Μαύρη Ζώνη» και το 1ο και 2ο Ντουάν

 

#########