Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 60 και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 1673, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.
Το σύνολο των νεκρών στη χώρα εξαιτίας του κορωνοϊού ανέρχεται πλέον στους 68.

Από τα 1.673 κρούσματα τα 343 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 592 με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 92, από τους οποίους 20 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι ο κορονοϊός ήταν μια έκπληξη για την επιστημονική κοινότητα, η οποία περίμενε μια πανδημία αλλά όχι από του κορονοϊούς, αλλά από τη γρίπη.

Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 66 έτη. Το 70% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι.. Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους, είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη, 49 από αυτούς ήταν άνδρες και 19 γυναίκες.

Όπως εξήγησε ο κος Τσιόδρας οι θάνατοι που σημειώνονται τώρα αντιπροσωπεύουν την εικόνα διασποράς της επιδημίας 2-3 εβδομάδες πριν» και δείχνουν επίσης ότι δυστυχώς κάποιοι που μπαίνουν σε ΜΕΘ δεν θα τα καταφέρουν.

Ο κ. Τσιόδρας βλέπει λίγες πιθανότητες στο σενάριο αυστηροποίησης των μέτρων που έχουν ληφθεί ήδη για τον κορωνοϊό, βλέπει ο Σ.Τσιόδρας τονίζοντας ωστόσο ότι «με τα μέτρα που έχουμε ήδη λάβει βλέπουμε μια αργή αύξηση των περιστατικών.

Βέβαια εξήγησε πως αν δεν εξακολουθήσουμε να τα εφαρμόζουμε ευλαβικά, δεν αποκλείεται να δούμε κι εδώ ότι συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Ο κος Τσιόδρας είπε ότι ο κορωνοϊός ήταν μια έκπληξη για την επιστημονική κοινότητα, η οποία περίμενε μια πανδημία αλλά όχι από του κορωνοϊούς, αλλά από τη γρίπη.

Χαρδαλιάς: Παράταση των μέτρων απαγόρευσης μέχρι τις 27 Απριλίου

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τα προσωρινά μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας παρατείνονται μέχρι τις 27 Απριλίου στις 6.00 π.μ.

Η ενότητα, η αποφασιστικότητα και η πειθαρχία που έχει δείξει μέχρι σήμερα συντριπτικά η ελληνική κοινωνίας, μας έχει επιτρέψει να ακολουθήσουμε μια διαφορετική πορεία από τις περισσότερες άλλες χώρες, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Το αποτέλεσμα όμως αυτό, επισήμανε περαιτέρω, μπορεί σε ελάχιστες ώρες αλλά και ημέρες να ανατραπεί και υπογράμμισε πως για να διασφαλιστεί χρειάζεται να εξακολουθούμε να τηρούμε τα μέτρα με την ίδια επιμονή και υπομονή.

Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τη χρήση των μασκών

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στη χρήση των μασκών. Όπως εξήγησε το σημαντικό ερώτημα είναι πόσο συμμετέχουν αυτοί χωρίς συμπτώματα στη διασπορά της νόσου.

Κάποιες πολύ πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως κάποιοι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μπορεί να συμβάλουν άθελά τους στη μετάδοση της νόσου.

Αυτός είναι και ο λόγος που χθες σε αντίθεση σε αυτά που στήριζε έως σήμερα το κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης της Αμερικής, το περιφημο CDC ανακοίνωσε την προαιρετική εθελοντική χρήση ενός καλύμματος του προσώπου και της μύτης και μιας αυτοσχέδιας υφασμάτινης μάσκας από ένα κομμάτι ύφασμα, ή μπλούζα ή κασκόλ σε δημόσιους χώρους όταν υπάρχει αυξημένη επαφή των ανθρώπων μεταξύ τους.

O κ. Τσιόδρας και τόνισε ότι το CDC δεν ανακοίνωσε τα παραπάνω επειδή αλλάζει το μήνυμα για τη διατήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, αλλά για να δώσει ακόμα λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από αυτούς που τον έχουν χωρίς να το ξέρουν ή λίγο πριν παρουσιάσουν συμπτώματα όταν υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός και όταν υπάρχει σημαντική μετάδοση στην κοινότητα.

Συνεχίζοντας ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε το μήνυμα ότι η στενή επαφή πρέπει να αποφεύγεται ούτως ή άλλως. Παράλληλα, σημείωσε ότι τα καλύμματα που συνιστούν στις ΗΠΑ δεν είναι χειρουργικές ή ιατρικές μάσκες που τις θέλουμε για τα νοσοκομεία.

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε επίσης ποιο πρόβλημα προκύπτει από τη χρήση μάσκας. «Ας υποθέσουμε ότι δεν είμαι μολυσμένος και φορώ ένα μαντήλι μετά εκτίθεμαι σε κάποιον που βγάζει με το φτάρνισμά του τον ιό», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και συνέχισε εξηγώντας: 40% με 90% των σωματιδίων του ίδιου του ιού παγιδεύονται στο ύφασμα μάλιστα όταν αυτό έχει μαζέψει και αρκετή υγρασία από την αναπνοή μας.

Μετά, εγώ νομίζοντας ότι είμαι ασφαλής βγάζω το μαντήλι με απρόσεκτες κινήσεις δεν τηρώ την υγιεινή των χεριών και φυσικά μπορεί να μολυνθώ με την ψευδαίσθηση της ασφάλειας.

Μάλιστα ενδέχεται να αυξηθεί ο κίνδυνος της μόλυνσης. Άρα κάποια από αυτές τις αυτοσχέδιες μάσκες μπορεί, ενώ προστατεύουν αυτούς που είναι υγιείς από τη μετάδοση από αυτούς που δεν έχουν συμπτώματα και έχουν τον ιό, να κάνουν πρόβλημα από τη αντίθετη πλευρά.

Αυτοί που είναι υγιείς και τη φορούν να μην την χειριστούν σωστά και να μολυνθούν,εξήγησε και τόνισε ότι «για αυτό και δεν συστήνεται τέτοια λύση σε επαγγελματίες υγείας όπως γιατροί και νοσηλευτές.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας επανέλαβε ότι βάζοντας ένα τέτοιο κάλυμμα δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις, ενώ ανέφερε ότι το όφελος μίας τέτοιας πρακτικής μπορεί να αυξηθεί αν αυξηθεί περαιτέρω η μετάδοση τις επόμενες εβδομάδες.

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε και πάλι ότι έχει ζητήσει από το CDC να τοποθετηθεί επίσημα σε αυτό το θέμα, όπως και από τα μέλη της επιτροπής. Αυτή τη στιγμή σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα, σε κλειστούς ενδεχομένως να δούμε μία τέτοια σύσταση στην Ευρώπη γενικότερα τις επόμενες μέρες ,αλλά πρέπει να γνωρίζουμε και τους περιορισμούς μίας τέτοιας στρατηγικής, δήλωσε.
Η πρόσκαιρη αλλαγή του καιρού δεν θα αύξηση τη μετάδοση αν τηρούνται τα μέτρα

Σε ερώτηση κατά πόσο ο ιός διασπείρεται μέσω των συστημάτων κλιματισμού ο κος Τσιόδρας είπε ότι καλό είναι για να αραιώσουν τα σωματίδια μέσα σε ένα σπίτι να γίνεται καλός αερισμός του χώρου.

Ήδη υπάρχει συνεργασία , όπως είπε με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για να διαπιστωθεί πώς συμπεριφέρεται ο ιός σε χώρους όπου νοσηλεύονται οι ασθενείς. «Τα κλιματιστικά είναι δύσκολο θέμα» ανέφερε.

Όσον αφορά την αλλαγή του καιρού τις τελευταίες ημέρες είπε πως «η αλλαγή του καιρού ευνοεί διασπορά του ιού όπως συμβαίνει με όλους τους ιούς του αναπνευστικού, αλλά εφόσον τηρούνται τα μέτρα, δεν εκτιμώ ότι η καμπύλη της διασποράς θα μεταβληθεί»

Αναφερόμενος στο πρωτόκολλο για τους υγειονομικούς , δηλαδή τα φάρμακα που θα μπορούν να λαμβάνουν για να προφυλαχθούν από τον κορονοϊό ή εφόσον εκτεθούν σε αυτόν, είπε ότι σύντομα θα δοθεί η δυνατότητα να πάρουν τα φάρμακα αυτά. Στόχος είναι να μπορούν να τα πάρουν από τα ίδια νοσοκομεία στα οποία εργάζονται, κάτι που θα γίνει άμεσα. Αναφερόμενος και στην κατά βούληση χρήση φαρμάκων για τον ιό , εξήγησε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς υπάρχει κίνδυνος, ιδίως αν δεν υπάρχει ιατρική παρακολούθηση.

Σωτήρης Τσιόδρας: Υπάρχει επάρκεια τεστ για τον κορωνοϊό

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Σωτήρης Τσιόδρας κλήθηκε να σχολιάσει την υπερβολική χρήση αντισηπτικών και κυρίως διαλυμάτων χλωρίνης στην προσπάθεια των πολιτών να απολυμάνουν τους χώρους. «Πρέπει να υπάρχει προσοχή στα διαλύματα χλωρίνης. Δεν έχουμε ενδείξεις ότι η υπερβολική καθαριότητα κάνει πιο ανθεκτικό τον ιό, αντιθέτως τον σκοτώνει. Η αραίωση της χλωρίνης και ο καλός αερισμός του χώρου είναι σημαντικά» είπε.

Όσο για τον πόλεμο που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε όλο τον κόσμο για τη διασφάλιση ιατρικού υλικού και τεστ από τις κυβερνήσεις των κρατών, ο Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός. «Αυτή τη στιγμή έχουμε επάρκεια [διαγνωστικών] τεστ. Θα θέλαμε να έχουμε και τις επόμενες εβδομάδες. Σίγουρα ο μαζικός εργαστηριακός έλεγχος στρατηγικά είναι απαραίτητος και προς τα εκεί προσανατολιζόμαστε σε επόμενη φάση», είπε.
Συμβουλές Τσιόδρα για τα κλιματιστικά

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα κλιματιστικά χαρακτηρίζοντας το θέμα δύσκολο και τόνισε ότι «το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να αερίζει συχνά και τακτικά τον χώρο στον οποίο έχει κάποιο ο οποίος έχει ήπια συμπτώματα και δεν ξέρει αν έχει ή δεν έχει τον ιό».

#########