Στα νεότερα στοιχεία για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τον κορονοϊό στη χώρα μας, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων ότι επιβεβαιώθηκαν 21 νέα κρούσματα τις τελευταίες ώρες, γεγονός που σημαίνει πως τα συνολικά κρούσματα από τον κορονοϊό στη χώρα μας έχουν ανέλθει μέχρι στιγμής σε 31.

Οι νέες αυτές εξελίξεις έρχονται μετά την επιβεβαίωση, χθες, του ένατου κρούσματος. Πρόκειται για τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό ο οποίος είχε συμμετάσχει σε ομαδική εκδρομή προσκυνηματικού χαρακτήρα σε Σινά και Άγιους Τόπους.

Η ομάδα αυτή, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, επέστρεψε στη χώρα μας στις 27 Φεβρουαρίου. Όπως τόνισε, μέχρι στιγμής έχει γίνει ιχνηλάτηση σε 400 επαφές. Από τον μέχρι τώρα εργαστηριακό έλεγχο, βρέθηκαν θετικά στον ιό 21 συνολικά άτομα που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη εκδρομή, από τα 24 που έχουν ελεγχθεί έως τώρα. Ο ίδιος ανέφερε ότι νοσηλεύονται τρεις άνθρωποι. Ο ένας βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, όπως είπε, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρή πνευμονία, ενώ οι άλλοι δύο έχουν ήπια πνευμονία. Έξι ακόμη άτομα βρίσκονται σε παρακολούθηση με ήπια συμπτώματα.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι εκδρομείς που θα έχουν ήπια συμπτώματα θα παραμένουν σε παρακολούθηση στο σπίτι τους.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως η Αμαλιάδα είναι το κεντρικό σημείο επιτήρησης πλέον και σημείωσε ότι οι εξελίξεις αυτές, έρχονται μετά από ομαδικό ταξίδι σε μία χώρα “που δεν το περιμέναμε”, διευκρινίζοντας ότι αλλάζει ο χάρτης των χωρών με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Έστειλε μήνυμα στους κατοίκους των περιοχών της χώρας όπου έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα: “τους λέμε ξεκάθαρα ότι πρόκειται για νόσο που είναι ήπια στη συντριπτική της πλειοψηφία. Δεν χρειάζεται κανένας πανικός” και συμπλήρωσε ότι “τα καθ’ υπερβολήν μέτρα που ελήφθησαν στις περιοχές της Ηλείας, η οποία είχε τις περισσότερες πόλεις στις οποίες επέστρεφαν οι εκδρομείς, Αχαΐας και Ζακύνθου, μεμονωμένες περιπτώσεις, έχουν στόχο να καθυστερήσουν τη γρήγορη διασπορά της νόσου στις τοπικές κοινότητες”.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό σημείωσε ότι σήμερα, έχουν καταγραφεί κρούσματα σε πάνω από 80 χώρες και ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων φτάνει τα 96.000 ενώ εκτίμησε ότι είναι πολύ περισσότερα.

“Ψυχραιμία, να μην σπείρουμε επιδημία πανικού”, διαμήνυσε ο κ. Τσιόδρας και διευκρίνισε ότι δεν ισχύουν τα όσα μεταδίδονται το τελευταίο 24ωρο ότι ο κορονοϊός έχει δύο μεταλλάξεις και δύο ποικιλίες, επαναλαμβάνοντας ότι μεταδίδεται και από άτομα με ελαφρά συμπτωματολογία. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε τη σημασία της τήρησης των προσωπικών κανόνων υγιεινής.

#########