Στα 418 έφτασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς σήμερα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 31 νέα κρούσματα. Από αυτά, 64 είναι απροσδιόριστης πηγής, δηλαδή “ορφανά”.

Συνολικά 79 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, 13 εκ των οποίων είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Πατρών. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων συνανθρώπων μας είναι κοντά στα 70 έτη, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός των κρουσμάτων εντοπίζεται στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 6.000 δείγματα για την παρουσία του κορονοϊού. 14 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε, τα κρούσματα έχουν ανέλθει σε 208.000 και οι θάνατοι σε 8.200. Ο κ.Τσιόδρας είπε πάντως πως με βάση μαθηματικά μοντέλα, τα κρούσματα στην Ελλάδα υπολογίζονται στις 2.000-3.000.

Δείτε το βίντεο:

Σχεδόν μηδενικός ο κίνδυνος για τις μικρές ηλικίες

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι δεν συστήνεται ο έλεγχος για ασθενείς που έχουν ήπια συμπτωματολογία και δεν ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, ενώ υπενθύμισε ότι αρνητικός έλεγχος δεν αποκλείει την πιθανότητα να είναι κανείς στην περίοδο επώασης του ιού. Όλοι κινδυνεύουμε από τον νέο ιό, είπε, και στη συνέχεια διευκρίνισε πως για τις μικρές ηλικίες ο κίνδυνος είναι σχεδόν μηδενικός ενώ για τους ηλικιωμένους, από 70 ετών και άνω, ο κίνδυνος είναι αυξημένος. «Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας σαν να είμαστε φορείς του ιού και με θρησκευτική ευλάβεια πρέπει να κάνουμε όσα χρειάζεται για να περιορίσουμε τον κίνδυνο διάδοσης στους διπλανούς μας», υπογράμμισε.

Διαβεβαιώσεις για επάρκεια των τεστ – Τα κριτήρια του ΕΟΔΥ συμβαδίζουν με διεθνείς οδηγίες

Σχετικά με την επάρκεια των τεστ, ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, διαβεβαίωσε πως υπάρχει επαρκής ποσότητα για εργαστηριακό έλεγχο όλων των ατόμων και ιδιαίτερα αυτών που εμπίπτουν στα κριτήρια του ΕΟΔΥ και τα οποία συμβαδίζουν με την στρατηγική και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων και είναι κυρίως οι άνθρωποι που χρήζουν νοσηλείας λόγω σοβαρής νόσου, οι επαγγελματίες υγείας και οι ομάδες αυξημένου κινδύνου. Υπογράμμισε με έμφαση ότι αυτές οι οδηγίες είναι διεθνείς, ενώ ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες γίνεται μεγάλος αριθμός τεστ σε ημερήσια βάση και επανέλαβε πως φυσικά επιτρέπεται η διενέργεια τεστ από ιδιωτικούς φορείς. Σε αυτό το σημείο τόνισε πως «βλέπει» δύο κινδύνους σε μια στρατηγική ελέγχου εντός του χώρου ενός ιδιωτικού μικροβιολογικού εργαστηρίου: πρώτον της μετάδοσης και περαιτέρω διασποράς του ιού (αν τον έχω), καθώς και έκθεσης στον ιό (αν δεν τον έχω) και μεταφορά του ιού στο σπίτι μου.

Τι είπε για τα fake news

Ο κ. Τσιόδρας άσκησε κριτική σε συναδέλφους του, που «στέλνουν επιστολές με δραματικές εκκλήσεις που μιλούν με ανακρίβειες και διαδίδουν fake news για την πορεία της επιδημίας». «Καταλαβαίνω την αγωνία όλων αλλά να μην προξενούν μία επιδημία φόβου και πανικού», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Τα καλά νέα

«Υπάρχουν ενθαρρυντικά δεδομένα στην μάχη κατά του κορονοϊού» ανέφερε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των ιατρικών συντακτών. «Ερευνητική ομάδα από την Κίνα ανακοίνωσε θεραπευτική χρήση νέου φαρμάκου σε κλινική μελέτη 340 ασθενών στο Ουχάν και στο Σέντζεν, η οποία έδειξε αρνητικοποίηση του εντός τεσσάρων ημερών από τη χορήγηση του φαρμάκου» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Αναφερόμενος στη θεραπεία των ασθενών που νοσούν βαριά ο κ. Τσιόδρας είπε ότι, στην Ελλάδα εφαρμόζουμε, όσον αφορά τη θεραπεία, και κάποια από τα μοντέλα της Γαλλίας, που όπως φάνηκε σε πρόσφατη μελέτη οδήγησαν σε αρνητικοποίηση το 96% των ασθενών που την ακολούθησε.

Την αντίδραση πάντως του κ. Τσίοδρα προκάλεσε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η επόμενη Ιταλία απαντώντας λακωνικά: «Μου ζητάτε να γίνω προφήτης».

#########