Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από επιπλοκές του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς το βράδυ της Δευτέρας εξέπνευσε ένας ακόμη συνάνθρωπός μας που είχε προσβληθεί από τον ιό. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν 84χρονο άνδρα, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο “Αττικόν” και είχε υποκείμενα νοσήματα.

Νωρίτερα, το απόγευμα ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε ανακοινώσει πως 99 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους από κορονοϊό. Ανέφερε επίσης ότι επιβεβαιώθηκαν 31 νέα κρούσματα και ο συνολικός αριθμός στη χώρα μας έχει ανέλθει σε 2.145. Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 73 άνθρωποι, με διάμεση ηλικία τα 68 έτη. Οι 17 είναι γυναίκες και το 81% έχει υποκείμενο νόσημα. Τόνισε, επίσης, πως 16 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ.

Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας για τον κορονοϊό, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας εν μέσω της πανδημίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «είμαστε σε κατάσταση συναγερμού αντίστοιχη με αυτή των φυσικών καταστροφών» και πρόσθεσε: «Μια φωτιά που πάει να σβήσει δεν πρέπει να αναζωπυρωθεί». «Αυτό που έχουμε καταφέρει είναι επιτυχία όλων μας και σχετίζεται άμεσα με τα μέτρα που ελήφθησαν έγκαιρα», είπε ο κ. Τσιόδρας και συμπλήρωσε: «Δώσαμε χώρο και χρόνο στο σύστημα υγείας».

Τι είπε για την πειραματική θεραπεία με πλάσμα και την ανοσία της αγέλης

Για το πρωτόκολλο θεραπείας με έγχυση πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει μίλησε στην καθιερωμένη ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

«Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων το Σαββατοκύριακο συζήτησε πρωτόκολλο θεραπείας με έγχυση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς, για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, σαν πολυκεντρική μελέτη φάσεως 2, με συντονιστή τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ». είπε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε: «Η μελέτη θα περιλαμβάνει συλλογή πλάσματος από δότες με πλασμαφαίρεση και στη συνέχεια χορήγησή του σε σοβαρά ασθενείς με τη νέα νόσο. Θα κατατεθεί στα επιστημονικά συμβούλια των 7 συμμετεχόντων νοσοκομείων αυτή την εβδομάδα, με σκοπό να προχωρήσει άμεσα».

«Ένα τέτοιο πρόγραμμα, όπως καταλαβαίνετε, λειτουργεί με λίστα εθελοντών, που ήταν θετικοί για τον ιό, έχουν αναρρώσει και δεν έχουν συμπτώματα κι είναι αρνητικοί για την παρουσία του ιού για τουλάχιστον δύο εβδομάδες», είπε ακόμη ο έμπειρος λοιμωξιολόγος επισημαίνοντας πως «η έρευνα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως πειραματική και η προοπτική εφαρμογής στην πατρίδα μας, με όλους τους κανόνες της επιστήμης, είναι σημαντική, αλλά δεν μπορούμε ακόμα να πούμε για τα αποτελέσματά της ή τη χρήση της, σαν υλικού μέσου θεραπείας για σοβαρά αρρώστους».

«Αν αποδειχθεί αποτελεσματική, θα είναι ένα ακόμα θεραπευτικό όπλο στα χέρια των γιατρών μας», επισήμανε ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε και στα τεστ αντισωμάτων.

«Σχετικά με τα τεστ αντισωμάτων, που ανακοινώνονται από κάποιες χώρες, τουλάχιστον 60 τέτοια τεστ είναι υπό ενεργό έλεγχο και υπό αξιολόγηση, σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ανάλογα την αξιοπιστία τους, θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικό σκοπό, όπως ορίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και σύμφωνα με τα κριτήρια που έθεσε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων και η εργαστηριακή της επιτροπή», υπογράμμισε.

«Με τα ως σήμερα δεδομένα από παρόμοιους κορονοϊούς, φαίνεται πως μετά από λοίμωξη με το νέο ιό, οι περισσότεροι θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας, κάποιοι πιο σημαντικό από τους άλλους. Φαίνεται διάρκεια αυτής της απάντησης με τα αντισώματα, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχουμε από άλλους κορονοϊούς, θα κρατήσει τουλάχιστον ένα έτος, με πιθανή μείωση μετά», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος εν συνεχεία επισήμανε: «Εάν είναι αλήθεια ότι η λοίμωξη δημιουργεί ανοσία στα περισσότερα ή όλα τα άτομα κι ότι η προστασία διαρκεί ένα έτος ή περισσότερο, τότε, η μόλυνση αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων σε οποιοδήποτε δεδομένο πληθυσμό, θα οδηγήσει στη συσσώρευση της λεγόμενης “ανοσία της αγέλης”». Για να εξηγήσει: «Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πως ένα μολυσμένο άτομο έχει όλο και λιγότερες πιθανότητες να έρθει σε επαφή με ένα πρόσωπο που δεν έχει περάσει τη λοίμωξη, ένα ευαίσθητο στη λοίμωξη πρόσωπο, και αν είναι αρκετά διαδεδομένη η ανοσία της αγέλης, θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των νέων μολύνσεων ακόμα και χωρίς υπόλοιπα μέτρα, για την επιβράδυνση της μετάδοσης. Θα περιοριστεί ο ιός ή θα εξαφανιστεί τελείως, μέχρι να εξασθενήσει η ανοσία, αν δεν εξαφανιστεί ή γεννηθούν αρκετά νέα άτομα, που είναι ευαίσθητα στη λοίμωξη».

#########