Παίρνοντας πρώτος τον λόγο, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε πως περισσότερα από 3 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορωνοϊού έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, τονίζοντας 888.000 ασθενείς Covid-19, ανάρρωσαν πλήρως. Ως σήμερα έχουν καταγραφεί 208.361 θάνατοι από τον κορωνοϊό.

Σε ό, τι αφορά την Ελλάδα, ο λοιμωξιολόγος ανακοίνωσε 17 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 12 σχετίζονται με γνωστή συρροή κρουσμάτων κορωνοϊού. Συνολικά, στη χώρα καταγράφονται 2.534 κρούσματα κορωνοϊού εκ των οποίων το 55,5% είναι άνδρες. Από αυτά, 580 είναι σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ 1.228 με ήδη γνωστό κρούσμα.
43 ασθενείς κορωνοϊού παραμένουν διασωληνωμένοι.

43 είναι οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, με ενδιάμεση ηλικία τα 67 έτη, 11 εκ των οποίων είναι γυναίκες. Το 89% αυτών έχουν υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Παράλληλα, 65 ασθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ.

Τέλος, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 2 ακόμη θανάτους, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του κορωνοϊού να ανέρχεται σε 136. 36 από τα θύματα ήταν γυναίκες, ενώ οι νεκροί είχαν μέση ηλικία 74 έτη και το 90,4% εξ’ αυτών παρουσίαζε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Η επιτροπή εισηγήθηκε την επανέναρξη των σχολείων

Η επιτροπή για τον κορωνοϊό εισηγήθηκε την σταδιακή και υπό προϋποθέσεις επανέναρξη των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως εξήγησε, ούτε σαφή ημερομηνία βάλαμε, ούτε τον σαφή τρόπο που θα γίνει αυτή η επάνοδος. Η επιστημονική θέση αυτή τη στιγμή είναι ότι ο πληθυσμός των παιδιών κινδυνεύει λιγότερο και φαίνεται να μεταδίδει λιγότερο τον κορωνοϊό.

Σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη, στην Αμερική, αυτά είναι σταθερά δεδομένα. «Συζητήθηκαν βέβαια και ενστάσεις, αλλά μόνο μία λευκή ψήφος υπήρξε, οι υπόλοιποι ομόφωνα τοποθετήθηκαν σε αυτό το θέμα», σημείωσε ο λοιμωξιολόγος. Και άλλες χώρες που κοιτούν επιστημονικά δεδομένα έχουν τοποθετηθεί σαφώς για αυτή την επανέναρξη των σχολείων, στα οποία ο πληθυσμός φαίνεται να κινδυνεύει λιγότερο, πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε μετρό και καταστήματα.

Υποχρεωτική καθίσταται η χρήση μάσκας την επόμενη ημέρα, μετά την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό. Ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε πως η επιτροπή του υπουργείου υγείας για τον κορωνοϊό, είχε να επιλέξει μεταξύ της ισχυρής σύστασης ή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τον γενικό πληθυσμό.

Τελικά, οι ειδικοί εισηγήθηκαν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και πολυσύχνατους κλειστούς χώρους, με εξαίρεση την περίπτωση αντενδείξεων για ιατρικούς λόγους.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε παντοπωλεία, κουρεία, κέντρα αισθητικής και άλλους κλειστούς χώρους, τόσο για τους πελάτες, όσο όμως και για τους εργαζόμενους.

Ο λοιμωξιολόγος επανέλαβε πως βασικό όπλο κατά της μετάδοσης του ιού είναι η σωστή υγιεινή, το πλύσιμο των χεριών και η κοινωνική αποστασιοποίηση. Έτσι, συνέστησε για μια ακόμη φορά προσοχή στην ψευδαίσθηση προστασίας που μπορεί να δίνει η χρήση μάσκας.
Τα συμπτώματα του κορωνοϊού που πρόσθεσε ο ΠΟΥ

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης σε ανακοίνωση της επιτροπής του ΠΟΥ, αναφορικά με νέα συμπτώματα του κορωνοϊού. Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος, ενδείξεις που μπορεί να οδηγήσουν στο συμπέρασμα πως κανείς έχει προσβληθεί από τον Covid-19 είναι κρυάδες, ρίγος (τρέμουλο), μυαλγίας, κεφαλαλγίες (πονοκέφαλος) και πονόλαιμος.

Ο λοιμωξιολόγος επανέλαβε στα συμπτώματα που ενδεχομένως να υποδηλώνουν έκθεση στον κορωνοϊό, την απώλεια γεύσης και όσφρησης, κάτι που ξεκίνησε να καταγράφεται πολύ πιο έντονα από την εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη και έπειτα.

Χαρδαλιάς: Η καθημερινότητά μας δεν θα είναι η ίδια

Για την σταδιακή άρση των μέτρων προετοιμάζεται η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας πως η καθημερινότητα δεν θα είναι η ίδια μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο.

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, η ενημέρωση σχετικά με την άρση των μέτρων θα γίνει αύριο, Τρίτη, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι ιδιαίτερη γιατί σε όλη τη διάρκειά της ισχύουν στο ακέραιο τα περιοριστικά μέτρα που έχουμε θέσει, όμως προετοιμαζόμαστε ταυτόχρονα εντατικά για την επόμενη ημέρα, για μια νέα καθημερινότητα με σταδιακή προσεκτική άρση μέτρων».

Επανέλαβε εκ νέου ότι τα στάδια άρσης των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους προκειμένου να αξιολογείται διαρκώς η εξέλιξη της πανδημίας. «Η καθημερινότητά μας μέχρι να βρεθεί εμβόλιο δεν θα είναι ίδια. Την πρωτομαγιά ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα. Δεν μπορούν να γίνουν μετακινήσεις. Οι συγκεντρώσεις για τους εορτασμούς μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στη μετάδοση του ιού», είπε.

«Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα στο δήμο Μήκης στην Ξάνθη μέχρι τις 4 Μαΐου, ενώ αύριο λήγουν τα περιοριστικά μέτρα στις παραλίες Θεσσαλονίκης, Βόλου και Πάτρας. Μέχρι τις 4 Μαΐου θα εξακολουθήσει να υπάρχει έλεγχος στους Κήπους το Έβρου, στους εισερχόμενους από την Τουρκία», πρόσθεσε.

Την Τρίτη το διάγγελμα για την χαλάρωση των μέτρων κορωνοϊού

Την Τρίτη στις 18:00 θα απευθύνει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης το διάγγελμα για την πρώτη φάση της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας αμέσως μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού θα ακολουθήσει εξειδίκευση των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς.

Σημειώνεται ότι όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν μεταξύ τους χρονικά ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς τους.

Σε πρώτο στάδιο θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις υγιεινής ενώ στη συνέχεια θα ανοίξουν τα σχολεία και τα καταστήματα εστίασης. Οι εκκλησίες θα είναι ανοικτές για ατομική λατρεία ενώ μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση τoυ lockdown, οι εορτασμοί για την Πρωτομαγιά.

#########