Ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως περισσότερα από 2.760.000 κρούσματα κορωνοϊού. Ως σήμερα, περισσότεροι από 762.000 ανάρρωσαν από τον Covid-19. Ως σήμερα, σε όλο τον κόσμο 193.148 έχασαν τη ζωή τους.

Ο λοιμωξιολόγος ανέφερε 27 νέα κρούσματα στη χώρα, με το σύνολο να φτάνει πλέον τα 2.490 κρούσματα κορωνοϊού. Από αυτά 55,6% είναι άνδρες, ενώ 580 σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.160 με κάποιο ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, οι ασθενείς Covid-1 που παραμένουν διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 48, με ενδιάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από αυτούς, 13 είναι γυναίκες, ενώ το 88% παρουσιάζει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Παράλληλα, 60 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ της χώρας.

Τέλος, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 5 νέους θανάτους, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του κορωνοϊού να ανέρχονται σε 130, εκ των οποίων 34 ήταν γυναίκες. Η ενδιάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 74 έτη και το 90% παρουσίαζαν υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Μέχρι την Παρασκευή είχαν πραγματοποιηθεί 61.407 κλινικά δείγματα για την ανίχνευση του κορωνοϊού.

Νωρίτερα σήμερα, στην κλινική «Ταξιάρχαι» μετέβη ο Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η μεταφορά ασθενών που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό στα νοσοκομεία ΝΙΜΤΣ και «Αττικόν».

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ιχνηλάτηση σε δύο ιδιωτικές κλινικές υγείας στην Αττική που εντοπίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού, ενώ έχει διαταχθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης κακουργηματικού βαθμού αδικήματος.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα κρούσματα στην κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι. Ο λοιμωξιολόγος ανέφερε πως 3 ασθενείς κατέληξαν και 17 βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Όλοι τους έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό της Αττικής. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως θα πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα, ώστε να μηδενιστεί η επαφή και η επικοινωνία.

Όλο το προσωπικό της κλινικής είναι σε καραντίνα σε κατ’ οίκον απομόνωση. Σε επιτόπια επίσκεψή μου, έχουν ενημερωθεί όλοι όσοι νοσηλεύτηκαν και συνεργαζόμενοι τις τελευταίες 2 εβδομάδες» πρόσθεσε ο λοιμωξιολόγος.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως θα πραγματοποιείται επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος και σε αρνητικούς στον κορωνοϊό ανά 2-3 μέρες.

Επιπλέον, δόθηκε προφυλακτική αγωγή σε άτομα αυξημένου κινδύνου, ώστε να προληφθεί τυχόν μόλυνσή τους από τον κορωνοϊό.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως εκπαιδεύτηκε το προσωπικό της κλινικής για τα μέτρα προστασίας μετάδοσης από τον κορωνοϊό.

Εύχομαι κανένας άλλος ασθενής να μην εμφανιστεί εκεί και ελπίζω γρήγορα να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον. Δεν αρκεί να πούμε το πάθημα να γίνει μάθημα, αλλά να ακούσουμε αυτό σαν καμπανάκι για όλους μας, είπε.
Οι χρόνιες ασθένειες που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε όμως και σε ευρωπαϊκή ανάλυση, σύμφωνα με την οποία κατεγράφησαν πέντε χρόνιες ασθένειες που φαίνεται πως κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό. Όπως είπε, ασθενείς που κινδυνεύουν με κακή έκβαση από επιπλοκές του κορωνοϊού αφορούν στις παρακάτω παθήσεις:

καρδιοπαθείς 19,.4%
αναπνευστικές παθήσεις (εκτός του άσθματος) 16,5%
διαβήτης 14,8%
νεφροπάθεια 9,5%
υπέρταση 11,6%

Στο ίδιο θέμα, ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε πως τα παιδιά φαίνεται από ολοένα και περισσότερες έρευνες πως δεν μεταδίδουν τον κορωνοϊό με τον ίδιο ρυθμό. Η πιθανότητα μιας λοίμωξης μεταξύ ευαίσθητων ατόμων, σε μια ομάδα, είναι χαμηλότερη ανάμεσα στα παιδιά. Συγκεκριμένα, ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε σε ένα ποσοστό 4,7% σε σχέση με 17,1% στους ενήλικες.

Ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε επίσης σε δύο φαρμακευτικές αγωγές με βάση την ρεμδεσιβίρη και χλωροκίνη, σημειώνοντας πως είναι πολύ νωρίς να τοποθετηθούμε για την αποτελεσματικότητά τους, χωρίς δεδομένα.

Ο κ. Τσιόδρας σχολίασε το ζήτημα με αφορμή μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας και παρουσίαζε αποκαρδιωτικά αποτελέσματα της χλωροκίνης έναντι του ιού. Στη μελέτη που συμμετείχαν σοβαρά ασθενείς δεν είχε ολοκληρωθεί ο αριθμός ασθενών και έδειξε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά στο Σικάγο.

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε ελπιδοφόρα μηνύματα για άλλο φάρμακο που θα δίδεται από το στόμα, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Έμορι.
Η θερμοκρασία και η υγρασία περιορίζουν την αντοχή του κορωνοϊού

Ο Σωτήρης Τσιόδρας όμως αναφέρθηκε και σε ενδείξεις πως η αντοχή του ιού φαίνεται να επηρεάζεται από την αύξηση της θερμοκρασίας, την υγρασία και την υπεριώδη ακτινοβολία. «Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι, ο νέος κορωνοϊός υπό σκιά χάνει εντός 18 ωρών την δύναμή του. Σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, η ζωή του ιού πέφτει στα 2 λεπτά» είπε.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως η έκθεση του ιού στην ηλιακή ακτινοβολία φαίνεται ότι βοηθάει, ενώ οι μελέτες δείχνουν πως και το αντιστηπτικό είναι πολύ αποτελεσματικό.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σε νέα ανακοίνωση για τις καιρικές συνθήκες τονίζει πως η μέγιστη κορύφωση του κορωνοϊού αναμένεται σύντομα. Ωστόσο το ECDC δεν τοποθετήθηκε αναφορικά με την υγρασία, τη θερμοκρασία και την υπεριώδη ακτινοβολία.

Ωστόσο, σύμφωνα με μαθητικές εκτιμήσεις η μετάδοση του ιού μπορεί να μειωθεί περίπου 20% εξαιτίας της καλυτέρευσης του καιρού. Ο λοιμωξιολόγος ωστόσο επέμεινε πως αυτό δεν πρέπει να σημαίνει χαλάρωση και σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει πλήρη άρση των μέτρων.

Εγκύκλιος για την χρήση κλιματιστικών

Ο κ. Τσιόδρας επανήλθε στο ζήτημα της χρήσης κλιματιστικών μονάδων, καθώς η γενική διεύθυνση δημόσιας υγείας εξέδωσε εγκύκλιο για τον τρόπο λειτουργίας τους. Ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως, αυτά καθαυτά τα κλιματιστικά δεν λειτουργούν ως εστίες μετάδοσης του ιού, αλλά μπορούν να αναδιανέμουν στον χώρο σταγονίδια που φέρουν τον κορωνοϊό, εφόσον σε αυτόν βρεθεί κάποιος θετικός στον ιό.

Ο λοιμωξιολόγος, τόνισε όμως πως και αναφορικά με τα οικιακά κλιματιστικά, καλό είναι όπου είναι εφικτό να τίθενται εκτός λειτουργίας ή να τίθενται σε συνεχή λειτουργία 24 ώρες επί 7 ημέρες, με παράλληλο φυσικό αερισμό.

Κλείνοντας, ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε πως οι στόχοι δημόσιας υγείας παραμένουν οι ίδιοι.

Σκοπεύουμε να μειωθεί η νοσηρότητα και η θνητότητα στο γενικό πληθυσμό, με έμφαση στην προστασία των ευπαθών ομάδων. Να συνεχιστεί ο περιορισμός κυκλοφορίας του ιού και η μετάδοσή του στον γενικό πληθυσμό και για το επόμενο διάστημα και σταδιακά να αποκτήσουμε ανοσία στον ιό» είπε, ενώ προανήγγειλε ανακοινώσεις αναφορικά με την πορεία της εξεύρεσης ενός νέου εμβολίου.

Τους επόμενους 2 μήνες, έχει έρθει σιγά, σιγά η ώρα να χαλαρώσουμε, αλλά όχι τελείως και απότομα» είπε ο λοιμωξιολόγος.

«Κλειστά τα τζαμιά -Οι μουσουλμάνοι θα προσευχηθούν από τα σπίτια τους»

Στην υπενθύμιση ότι τα τζαμιά θα είναι κλειστά για το κοινό προχώρησε ο υφ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Οπως τόνισε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, με αφορμή την έναρξη του Ραμαζανιού, η ΚΥΑ ισχύει για όλα τα δόγματα. Απαγορεύονται παρουσία κοινού οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, κάθε δόγματος και θρησκείας.

Επιτρέπεται η τέλεση από θρησκευτικό λειτουργό. Οι μουσουλμάνοι θα προσευχηθούν από τα σπίτια τους», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Χαρδαλιάς: Τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο -Καραδοκούν λόγοι αναζωπύρωσης

Στη συνέχεια, ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε έκκληση σε όλους να μείνουν σπίτι. «Ο καλός καιρός μας προσκαλεί να βγούμε από το σπίτι. Τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο ως τις 4 Μαΐου. Δεν υπάρχει χώρος για χαλάρωση. Σε κάθε γωνιά της χώρας καραδοκούν λόγοι και αιτίες για αναζωπύρωση», προειδοποίησε.

Αναφορικά με την δομή Υγείας στα δυτικά προάστια, ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι σε σύνολο 34 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων προέκυψαν 121 στενές επαφές που τέθηκαν σε καραντίνα. Διερευνάται το σύνολο των επαφών. Προσοχή στη διαδικασία μετάβασης από και προς την κλινική. 39 συνεργαζόμενοι γιατροί τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι παρατείνεται ως τις 3 Μαΐου ο περιορισμός που ισχύει ήδη από Δευτέρα ως Παρασκευή στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.

Την ίδια στιγμή ο εισαγγελέας αναμένει τους φακέλους όλων των ασθενών και το πόρισμα της αυτοψίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κλιμάκιο της οποίας μετέβη σήμερα στην κλινική.

#########