Οπως έγινε γνωστό οι νεκροί στην Ελλάδα από τον φονικό ιό είναι 125, ενώ έχουμε 55 νέα κρούσματα. Συνολικά τα κρούσματα στην χώρα μας είναι 2.463, ενώ 55 συμπολίτες μας βρίσκονται σε ΜΕΘ.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε 2.668.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού ανά τον κόσμο. Από αυτά, 730.000 πολίτες ανέρρωσαν και είναι καλά. Συνολικά καταγράφονται 186.316 θάνατοι από τον κορωνοϊό.

Ο λοιμωξιολόγος ανακοίνωσε 55 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, με τα περισσότερα να αφορούν υγειονομικές δομές, όπως είπε. Συνολικά, καταγράφονται 2.463 κρούσματα, εκ των οποίων το 56% είναι άνδρες. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 574 κρούσματα σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.131 με ήδη γνωστό κρούσμα κορωνοϊού.

Επιπλέον, 52 συμπολίτες μας παραμένουν διασωληνωμένοι, με το 85% αυτών να έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Παράλληλα, 57 ασθενείς εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 4 νέους θανάτους, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 125. Από αυτούς, 33 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, με ενδιάμεση ηλικία τα 74 έτη. Το 90,4% των θυμάτων του κορωνοϊού είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε όμως, χωρίς να κατονομάσει, σε δύο δομές υγείας όπου παρατηρήθηκε αναζωπύρωση κρουσμάτων κορωνοϊού. «Στόχος της επιδημιολογικής επιτήρησης είναι η ανίχνευση και ο περιορισμός της μετάδοσης» είπε και συνέχισε: «Ο ιός όπου βρει ευκαιρία μεταδίδεται πολύ εύκολα και ιδιαίτερα στις δομές υγείας. Συστήνεται αυξημένη επαγρύπνηση».

Όπως είπε, «απρόσεκτες συμπεριφορές όλων μας οδηγούν σε εστιακές αναζωπυρώσεις. Σε δύο πρόσφατες περιπτώσεις σε χώρους όπου δεν υπήρξε επαγρύπνηση, έγινε το κακό». Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως 24 κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν σε κλινική στο Περιστέρι.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως η απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων μπορεί να φέρει αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο και επανέλαβε πως «Δεν είναι δυνατό να χαλαρώνουμε».
Συστάσεις για χρήση υφασμάτινης μάσκας από τον Σωτήρη Τσιόδρα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανήλθε στο ζήτημα της χρήσης υφασμάτινης μάσκας από τον γενικό πληθυσμό. Μια επιλογή που εξετάζει η επιτροπή για τον κορωνοϊό ως επιπλέον προστασία, μετά την χαλάρωση των μέτρων.

Η επιτροπή έλαβε, σύμφωνα με τον κύριο Τσιόδρα οριστική θέση για τις υφασμάτινες μάσκες, σε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Στόχος είναι να δώσουμε «ακόμη λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους, όχι σε ανοιχτούς, αλλά σε κλειστούς χώρους.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση της επιτροπής της οποίας προΐσταται ο Σωτήρης Τσιόδρας, συστήνεται η χρήση υφασμάτινης μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε φαρμακεία, σούπερ μάρκετ και γενικότερα, σε κλειστούς χώρους. Ο λοιμωξιολόγος σημείωσε πως θα ακολουθήσει καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τη σωστή χρήση της μάσκας, προκειμένου να συμβάλει όντως σε περαιτέρω προστασία από τον κορωνοϊό.
Χαρδαλιάς: Μέχρι τις 4 Μαίου τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου παρατείνονται κατά μία εβδομάδα, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε, θα ισχύσουν μέχρι τις 4 Απριλίου και ότι η μετάβαση στη νέα κανονικότητα θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις τους δύο επόμενους μήνες, τον Μάιο και τον Ιούνιο και με αποστάσεις 14 ή και παραπάνω ημερών.

Η επόμενη φάση θα είναι σταδιακή επιστροφή στην καθημερινή κανονικότητα, μια σταδιακή αλλά ταυτόχρονα προσεκτική επιστροφή στην κανονικότητα, γιατί αυτό θα χρειαστεί χρόνο και διατήρηση στο ακέραιο της κοινωνικής ευθύνης, καθώς η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη» ανέφερε περαιτέρω.

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι κάθε ημέρα παραμένει μια δύσκολη ημέρα, όπως η σημερινή, όσο κι αν φαίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι μας φέρνει και πιο κοντά στη μερική άρση των μέτρων και στη σταδιακή και πολύ προσεκτική επιστροφή στη νέα κανονικότητα.
Σε καραντίνα η περιοχή περιοχή Νέας Σμύρνης Λάρισας

Ανακοίνωσε ότι στην περιοχή Νέας Σμύρνης Λάρισας για προληπτικούς λόγους αποφασίστηκε ότι ένα τμήμα του οικισμού και ειδικότερα οι περιοχές που ανιχνεύθηκαν τα κρούσματα θα συνεχίσουν να παραμείνουν σε καραντίνα μέχρι τις 30 Απριλίου.

Ενημέρωσε επίσης ότι ολοκληρώνεται αύριο η περίοδος αναστολής λειτουργίας των υπαίθριων αγορών σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι λαϊκές αγορές θα επαναλειτουργήσουν από το Σάββατο 25 Απριλίου.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρδαλιάς διαβεβαίωσε ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι των εισερχόμενων πτήσεων.Υπενθύμισε ότι αύριο ολοκληρώνεται η καραντίνα της Δημοτικής Ενότητας Μεσοποταμίας.

Σχετικά με τον δήμο Ερμιονίδας, και τα 177 τεστ ήταν αρνητικά και σημείωσε ότι η περιοχή παραμένει σε όρους περιορισμένης μετακίνησης.

Ενημέρωσε ακόμα ότι τις τελευταίες 20 ώρες σήμανε συναγερμός και στο υπουργείο Υγείας και στην Πολιτική Προστασία σε σχέση με δύο περιπτώσεις κρουσμάτων σε δομές υγείας στα νότια (πρόκειται για την ιδιωτική κλινική «Κασταλία» στο Ελληνικό) και δυτικά προάστια (αναφέρεται στην κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι). Δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπτώσεις για κανέναν στην άσκηση των καθηκόντων όλων όσων διαχειρίζονται ανθρώπινη ζωή, διαμήνυσε και κάλεσε όσους εργάζονται σε τέτοιες δομές να εφαρμόσουν κάθε πρωτόκολλο.

Διαπίστωσε ότι η νόσος βεβαίως και βρίσκεται σε υποχώρηση στην Ελλάδα, όπως λένε και οι ειδικοί, αλλά δεν εξαλείφθηκε και τόνισε: «Δεν κερδίσαμε ακόμα τον πόλεμο, πετύχαμε μικρές νίκες, κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο, θωρακίσαμε το σύστημα υγείας μας και σήμερα έχουμε μια μεγάλη εμπειρία πλέον πώς να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

#########