Κορονοϊός: 627 νεκροί σε μια ημέρα στην Ιταλία – 4.032 συνολικά

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 47.021. Οι νεκροί έφτασαν τους 4.032. Παράλληλα, 5.129 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 41.035 και είχαν χάσει την ζωή τους, συνολικά, 3.405 άνθρωποι. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 627 ασθενείς και καταγράφηκαν 5.986 νέα κρούσματα. 689 άτομα έγιναν αρνητικά στον ιό. Η διάδοση του κορονοϊού, δηλαδή, δεν σταματά.

Στη Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 22.264 και οι νεκροί 2.549. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 5.968 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 640. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 4.031, με 131 νεκρούς. Από αύριο αναμένεται να ισχύσουν αυστηρότερα μέτρα σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών και της λειτουργίας των καταστημάτων, τα οποία θα πρέπει να ανακοινωθούν από τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Tην τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ιταλία, αποτυπώνουν οι συγκλονιστικές εικόνες από το νοσοκομείο Papa Giovanni XXII στο Μπέργκαμο, την περιοχή της Λομβαρδίας που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κοροναϊού.

Στο βίντεο που δημοσιεύει το δίκτυο Sky News, γιατροί και νοσηλευτές – πολλές φορές στα όρια της εξάντλησης- καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

«Όλοι είχαμε ακούσει τι συνέβαινε εκεί μέσα, αλλά δεν είχε επιτραπεί σε κανέναν δημοσιογράφο να το δει με τα μάτια του, μέχρι τώρα.

Η πόλη του Μπέργκαμο μας προσκάλεσε προκειμένου να δείξουμε σε όλους πόσο επείγουσα και πρωτοφανής είναι αυτή η καταστροφική κατάσταση», αναφέρει ο Βρετανός δημοσιογράφος Stuart Ramsay, που φορώντας προστατευτική στολή καταγράφει την κατάσταση.

«Θέλουν να το δείτε. Θέλουν ο πληθυσμός των διαφόρων χωρών να κρίνει την απόκριση των κυβερνήσεών τους. Επειδή δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία ότι κανείς δεν γνώριζε.

Η Ιταλία δεν γνώριζε. Τώρα όλοι οι άλλοι γνωρίζουν», τονίζει ο δημοσιογράφος αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οι ιατρικές ομάδες δίνουν μια μάχη εδώ και χάνουν».

«Οι εικόνες είναι τρομακτικές» αναφέρει ο δημοσιογράφος, ο οποίος όταν ρωτάει που βρίσκεται, του λένε ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν είναι θάλαμος, αλλά αίθουσα αναμονής.

«Η ΜΕΘ είναι γεμάτη. Ο κόσμος που λαμβάνει φροντίδα εδώ είναι νεοαφιχθέντες ασθενείς, αλλά δείχνουν πολύ χειρότερα απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς.

Οπουδήποτε αλλού θα ήταν περιστατικά που χρήζουν περίθαλψης σε ΜΕΘ όμως εδώ, για να πληροίς τα κριτήρια, πρέπει να είσαι στο χείλος του θανάτου (…) Τόσο άσχημα είναι τα πράγματα», σημειώνει και συνεχίζει:

«Μέλη του προσωπικού μας κάνουν νόημα να κάνουμε στην άκρη, ενώ σπρώχνουν φορεία με άνδρες και γυναίκες συνδεδεμένους με κινητούς αναπνευστήρες.

Δεν επικρατεί χάος αλλά οι ρυθμοί είναι πυρετώδεις. Περνούν βιαστικά από θαλάμους ξέχειλους με κρεβάτια που είναι όλα κατειλημμένα από κόσμο που υποφέρει: οι ασθενείς αγωνίζονται να πάρουν ανάσα και πιάνουν το στήθος τους ενώ σωληνάκια τους χορηγούν οξυγόνο».

Οι γιατροί του νοσοκομείου, περιγράφουν την αγωνία τους αλλά και την ανησυχία συναδέλφων τους από άλλες χώρες που προσπαθούν να προετοιμαστούν για τέτοιες κατατάσεις. Σημειώνουν πως το απόλυτο lockdown, είναι ο μόνος τρόπος να επιβραδυνθεί ο ιός.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες υγείας σε όλο τον κόσμο, αναφέρεται στο ρεπορτάζ, είναι ότι όταν η καμπύλη της μόλυνσης ανεβαίνει και εκτοξεύεται, τότε όλοι οι πόροι, όλες οι προμήθειες εξαντλούνται αμέσως, καθώς πολλά νοσοκομεία έχουν τις ίδιες απαιτήσεις ταυτόχρονα.

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή… Μιλούν για Αποκάλυψη» καταλήγει ο δημοσιογράφος, επισημαίνοντας ότι «το Μπέργκαμο ήθελε να δούμε αυτό… θέλουν να στείλουν ένα απλό μήνυμα στον κόσμο: «Ετοιμαστείτε»».

Πηγή πληροφοριών και εικόνων: Sky News

#########