συζητήσεων των ερευνητών: αν η επαφή του χεριού με τα γεννητικά όργανα μπορούν να τα μολύνουν. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στο The Lancet Infectious Diseases αποτελέσματα, η ύπαρξη HPV στα χέρια δεν αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του HPV στον σεξουαλικό σύντροφο, χωρίς όμως αυτό να αποκλείεται.

«Ο HPV είναι η πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, καθώς μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι HPV, ορισμένοι εξ αυτών μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, όπως κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και καρκίνους. Ο ιός μεταδίδεται από το κολπικό, πρωκτικό και στοματικό σεξ από τον φορέα, ακόμα κι αν αυτός δεν φέρει συμπτώματα», μας εξηγεί ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Δρ. Χρήστος Στάμου,

Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν πολεμήσει επαρκώς τον ιό, μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα, όπως κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και καρκίνος. Τα κονδυλώματα είναι συνήθως μεμονωμένα ή ομάδα μικρών εξογκωμάτων στην περιοχή, άλλοτε μικρά άλλοτε όχι, εξογκωμένα ή επίπεδα. Μερικά έχουν σχήμα κουνουπιδιού.

Δεν είναι απόλυτο ότι ο σύντροφος που μολύνεται θα εμφανίσει κονδυλώματα αμέσως. Αυτά μπορεί να εμφανιστούν χρόνια μετά, σε κάποια περίοδο πτώσης του ανοσοποιητικού, οπότε ο εντοπισμός της πηγής της μόλυνσης είναι σχεδόν αδύνατος. Ορισμένοι τύποι HPV, μετά από χρόνια, μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του καρκίνου του αιδοίου, του κόλπου, του πέους ή του πρωκτού, αλλά και του στοματοφάρυγγα.

Επειδή ο επιπολασμός του HPV συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τον αριθμό τόσο των πρόσφατων όσο και των προηγούμενων σεξουαλικών συντρόφων, ένας μεγάλος αριθμός στοιχείων υποδηλώνει ότι οι τύποι άλφα-HPV μεταδίδονται κυρίως μέσω επαφής μεταξύ γεννητικών οργάνων των συντρόφων.

Με την πάροδο των ετών, ορισμένοι ερευνητές αναρωτήθηκαν ως προς την πιθανότητα μετάδοσης από τα χέρια στα γεννητικά όργανα των τύπων άλφα-HPV. Αυτή η υπόθεση υποστηρίζεται από τη συχνή ανίχνευση DNA τους στα χέρια και κάτω από τα νύχια, καθώς και την υψηλή αντιστοιχία μεταξύ των τύπων HPV των χεριών και των γεννητικών οργάνων τόσο στο ίδιο άτομο όσο και μεταξύ των συντρόφων. Ο εντοπισμός του DNA του HPV στο χέρι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα ιικά σωματίδια είναι βιώσιμα ή ότι το φορτίο είναι αρκετό για να προκαλέσει μόλυνση, αφού θα μπορούσε απλώς να έχει εναποτεθεί στο χέρι επειδή ένα άτομο έκανε πρόσφατα σεξ ή άγγιξε τα γεννητικά του όργανα.

Οπότε, δεν ήταν σαφές σε ποιο βαθμό μπορεί να μεταδοθεί ο HPV από την επαφή του χεριού με τα γεννητικά όργανα, γεγονός που εγείρει φόβους και ανησυχία στους σεξουαλικά ενεργούς ανθρώπους.

Για την αποσαφήνιση του μακρόχρονου αυτού ερωτήματος έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές μελέτες. Η μελέτη του McGill, όμως, είναι η μεγαλύτερη και η πρώτη που δίνει ρητή απάντηση εάν η μετάδοση HPV από το χέρι στα γεννητικά όργανα μπορεί να συμβεί ανεξάρτητα από τη μετάδοση μέσω επαφής των γεννητικών οργάνων. Τα αποτελέσματα παρέχουν τις ισχυρότερες μέχρι σήμερα ενδείξεις ότι η μετάδοση HPV από το χέρι στα γεννητικά όργανα είναι απίθανη. Οι περισσότεροι HPV που εντοπίστηκαν στο χέρι προέρχονταν πιθανώς από μόλυνση από τον ίδιο άνθρωπο.

Όπως προειδοποιεί ο Δρ. Στάμου, οι περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί ενήλικες θα μολυνθούν από τον HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους. Είναι πολύ πιο πιθανή η μετάδοση του ιού μέσω διεισδυτικής σεξουαλικής επαφής παρά από το άγγιγμα του χεριού κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής. Ένα μέσο για την αποφυγή της είναι η χρήση προφυλακτικού, το οποίο όμως δεν προστατεύει 100%.  Ο εμβολιασμός παρέχει την αποτελεσματικότερη πρόληψη κατά της μόλυνσης και των καρκίνων που προκαλούνται από τον ιό HPV. Για όσες γυναίκες δεν έχουν εμβολιαστεί, συστήνεται ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος για τον έγκαιρο εντοπισμό, αναγνώριση του τύπου του ιού και θεραπεία, ώστε να αποτραπεί η ανάπτυξη καρκίνου.

«Η παρουσία του ιού οπουδήποτε στο δέρμα θα πρέπει να κινητοποιεί τον ασθενή προς αναζήτηση ιατρικής διάγνωσης και θεραπείας. Παρότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η μόλυνση των γεννητικών οργάνων μέσω του χεριού, η οποιαδήποτε δερματική εκδήλωση οπουδήποτε στο σώμα εγκυμονεί τον κίνδυνο πολλαπλασιασμού και γίνεται αιτία άλλων προβλημάτων. Γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται αμέσως. Εξάλλου, οι θεραπευτικές επιλογές είναι αρκετές. Η δε εξέλιξη της τεχνολογίας μάς έχει δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε τις βλάβες που προκαλεί ο ιός, ακόμα και σε σημεία που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι, σε μία μόνο επίσκεψη στο ιατρείο, με τη βοήθεια laser. Η διαδικασία είναι απλή και γρήγορη, ο ασθενής δεν πονά και επιστρέφει στις υποχρεώσεις του αμέσως. Το δε αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο. Ωστόσο, ο ασθενής προληπτικά πρέπει να παρακολουθείται για τους επόμενους μήνες. Συστήνεται δε η ταυτόχρονη θεραπεία του συντρόφου, προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα επαναμόλυνσης», καταλήγει ο Δρ. Στάμου.

 

#########