Οι φλέβες μεταφέρουν το αίμα από όλα τα μέρη του σώματος στην καρδιά. Για να ξεπεραστεί η δύναμη της βαρύτητος βαλβίδες μιάς ροής και κατευθυνσης βοηθούν να προχωρήσει το αίμα μέσω των φλεβών. Η σύσπαση των μυών της κνήμης πάνω στις φλέβες βοηθά τη ροή του αίματος να πάει στην καρδιά.Οι ανεπαρκείς βαλβίδες δεν κλείνουν σωστά και μία ποσότητα αίματος μπορεί να παλινδρομήση και να είναι η αιτία μιάς ανώμαλης διάτασης της φλέβας.και την δημιουργια κιρσων
Οι κιρσοί είναι εκτεταμένες διευρυνσμένες φλέβες με βαλβίδες που δεν λειτουργούν σωστά . Αυτή η διεύρυνση προκαλεί φλεβική παλινδρόμηση ,κάνοντας τα τοιχώματα αδύναμα
Οι φλέβες στην επιφάνεια του δέρματος παρουσιάζονται αντιαισθητικές και διογκωμενες. Σε σοβαρές καταστάσεις μπορούν να δημιουργηθούν. θρομβωσεις η ακόμα και έλκη
Οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερη πιθανότητα από τους άνδρες για να κάνουν κιρσούς. Ατομα που στην εργασία τους στέκονται όρθια για πολύ ώρα πολλές φορές δημιουργούν κιρσούς.
Αλλοι παράγοντες που έχουν σχέση με κιρσούς είναι η κληρονομικότης , ηλικία, βάρος, εγκυμοσύνη και αυξημένο ύψος και βαρος..
Συμπτώματα. Ορισμένα άτομα με κιρσούς δεν έχουν συμπτώματα υπάρχουν όμως άλλοι που έχουν πόνο ή κάποια ενόχληση.
Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τον τύπο και το μέγεθος των κιρσών στα κάτω άκρα.
Η αίσθηση του βάρους στα πόδια είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα.
Αλλα συχνά συμπτώματα είναι η αίσθηση της κούρασης στους μυες των κάτω άκρων, πόνους στα κάτω άκρα , πρήξιμο στους αστραγάλους στο τέλος της ημέρας , αλλαγή χροιάς , υπερευαισθησία και πόνος στην πορεία των φλεβών, κράμπες στα άκρα το βράδυ κλπ.
Η συχνότητα των φλεβικών παθήσεων που αποτελεί πρόβλημα για τον ασθενή και δικαιολογεί θεραπεία από γιατρό κυμαίνεται περίπου στο 10-15% του πληθυσμού. Η συχνότητα της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων αναφέρεται περίπου στο 7% του γενικού πληθυσμού.
Λόγω της σοβαρότητος η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια , οι κιρσοί και οι άλλες σχετικές φλεβικές παθήσεις αποτελούν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα νοσηρότητος για τους ασθενείς αλλά και για το κοινωνικό σύνολο.
Το φλεβικό δίκτυο των κάτω άκρων διακρίνεται σε τρία κυρίως συστήματα: το επιπολής (εξωτερικές φλέβες), το εν τω βάθει (εσωτερικές φλέβες) και το αναστομωτικό σύστημα.
Το αίμα φεύγει από τα κάτω άκρα δια του εν τω βάθει και δια του επιπολής φλεβικού συστήματος τα οποία επικοινωνούν μεταξύ των δια των αναστομωτικών ή διατιτρενουσών φλεβών οι οποίες παροχετευουν το αίμα εκ του επιπολής εις το εν τω βάθει φλεβικό δίκτυο.
Εις το επιπολής φλεβικό δίκτυο ανήκουν η μείζων και ελάσσων σαφηνής φλέβα . Στη φλέβα υπάρχουν οι βαλβίδες οι οποίες συγκρατούν την στήλη αίματος και προωθούν το αίμα κεντρικότερα. Μεγάλη σημασία έχει η βαλβίδα στην σαφηνομηριαία συμβολή .Και μόνον η ανεπάρκεια αυτής οδηγεί εις την ανάπτυξη κιρσών εις την μείζονα σαφηνή φλέβα και εις τους κλάδους αυτής , ακομη και αν οι βαλβίδες (12 -18 βαλβίδες σύνολο καθόλο το μήκος της μείζονος σαφηνούς φλεβός) είναι εξ αρχής φυσιολογικες..
Το επιπολής φλεβικό δίκτυο επικοινωνεί προς το εν τω βάθει δια πολλών φλεβών οι οποίες καλούνται διατίτρωσαι ή αναστομωτικές. Οι διατιτρωσαι φέρουν βαλβίδες οι οποίες επιτρέπουν τη ροή του αίματος εκ του επιπολής προς το εν τω βάθει φλεβικό δίκτυο.
Οι διάφορες φλεβικές παθήσεις είναι το αποτέλεσμα της απόφραξης ή της ανεπαρκούς επαναφοράς του αίματος προς το κέντρο, ή ο συνδυασμός και των δύο.
Η πρώτη αντικειμενική αναίμακτος εξέταση είναι στο να διαγνώσει την απόφραξη ή την ανεπάρκεια και παλινδρόμηση της αιματικής ρόης εάν αυτή υπάρχει.
Κατά δεύτερο λόγο πρέπει να ανευρεθεί η ανατομική θέση της αποφράξεως (ΦΛΕΒΙΚΗΣ ΘΡΟΜΒΩΣΗΣ)και στην συνέχεια να αξιολογήσει τα προβλήματα τα οποία απορρέουν από την ανεπάρκεια ή την απόφραξη.
Γιά την αξιολόγηση της φλεβικής παθησεως, οι αναίμακτες εξετάσεις συνδυάζουν κλινικές και απεικονιστικές τεχνικές. Αυτές οι μέθοδοι είναι απλές, εύχρηστες, γρήγορες και χαμηλού κόστους και εν πάσει περιπτώσει είναι μέθοδοι εκλογής για την αρχική αξιολόγηση των φλεβικών παθήσεων.
Η ακρίβεια και η αποτελεσματικότητα του συστήματος υπερηχων στον έλεγχο των αγγείων εξαρτάται από την ικανότητα του χειριστή να δείξει την αγγειακή βλάβη.
Η συσκευή υπερηχων εγχρώμου ροής ,( TRIPLEX) χρησιμοποιεί probe γραμμικής δέσμης 7,5 MHz για τα επιπολής αγγεία ή 5MHz για τα εν τω βάθει αγγεία.
Χρησιμοποιώντας συσκεύες με τις ανωτέρω δυνατότητες ειναι σχετικά εύκολο, διάθετοντας την ανάλογη εμπειρία να , διαγνωστούν οι διάφορες παθήσεις των φλεβών των κάτω άκρων και γενικότερα του φλεβικού συστήματος.
Η εξέταση των θροβωμενων φλεβών συνιστάται κυρίως
α) εις τον ακριβή εντοπισμό του θρόμβου
β) εις την αποκάλυψη του θρόμβου ο οποίος δεν αποφράσσει πλήρως τον αυλό της φλεβός ( τοιχωματικός θρόμβος).
γ) τα χαρακτηριστικά του θρόμβου ( εάν είναι σπογγώδης, συμπαγής, τοιχωματικός ή επιπλέον
δ) την απ ευθείας παρατήρηση της διαλύσεως του θρόμβου με θρομβολυτική θεραπεία και
ε)την απευθείας μελέτη της λειτουργικότητος της βαλβίδος και της αιματικής ροής.
Η Triplex εξέταση για την διάγνωση των φλεβικών παθήσεων των κάτω άκρων αποτελεί την κύρια αναίμακτη και αξιόπιστη εξέταση του φλεβικού συστήματος είναι ανώδυνη ευκόλως απαναλαμβανομένη χωρίς κινδύνους για τον ασθενή.
Εις το Αγγειολογικό εργαστήριό σήμερα χρησιμοποιούμε μηχανήματα προηγμένης τεχνολογίας που είναι ικανά να μας δώσουν ακριβείς πληροφορίες περί της καταστάσεως των αγγείων και για το τί συμβαίνει εντός του αγγείου καθώς επίσης χρήσιμες πληροφορίς όσον αφορά την αιματική ροή.
Ολα αυτά φυσικά θα μας βοηθήσουν για να έχουμε καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα αναλόγως την ενδεικνυόμενη θεραπεία την οποία θα εφαρμόσουμε κάθε φορά.
Οσον αφορά την θεραπεία των κιρσων αυτή περιλαμβάνει την χειρουργική και την σκληρυντική θεραπεία.
Κατά την χειρουργική θεραπεία η οποία αφορά τους πρωτοπαθείς κιρσούς συνίσταται η όσο το δυνατόν πλέον ριζική αφαίρεση των κιρσόειδών ανευρύνσεων και αλλοιωμένων στελεχών της μείζονος και ελάσσοντος σαφηνούς φλεβός και κλάδους αυτών. Οι κυριώτερες ενδείξεις περιλαμβάνουν τους ευμεγέθεις συμπτωματικούς κιρσούς, , .Τα επεισόδια επιπολής φλεβικής θρομβώσεως , η ύπαρξις ανεπαρκών διατιτρουσών φλεβών κνήμης μετά τροφικών αλλοιώσεων , μετά ή ανευ εξελκώσεων και τέλος για αισθητικούς λόγους.
Η σκληρυντική θεραπεία συνίσταται εις την έκγχυση σκληρυντικών ουσιών εντός των κιρσοειδών αλλοιωμένων φλεβικών στελεχών και προκαλείται απόφραξη αυτών και εξαφάνιση των κιρσοειδών ανευρύνσεων. Οι γνώμες για την σκληρυντική θεραπεία διίστανται Οι περισσότεροι αγγειοχειρουργοί την χρησιμοποιούν σαν συμπλήρωμα της εγχειρήσεως , αποτελεί δε παροδική ανακουφιστική θεραπεία και ως εκ τούτου ο ασθενής θα πρέπει κατά διαστήματα να υποβάλλεται σε νέες εγχύσεις σκληρυντικών ουσιών.
Οι περισσότεροι αγγειοχειρουργοί όπως και εμείς συνιστούν και εφαρμόζουν την χειρουργική επέμβαση της ριζικής αφαιρέσεως των κιρσοειδών φλεβών η οποία εαν γίνει σωστά αποτελεί οριστική θεραπεία, η δε σκληρυντική θεραπεία εφαρμόζεται επί των μετεγχειρητικών εφανιζόμενων υπολειμματικών φλεβών.
Η συντηρητική αντιμετωπιση αποτελεί μέτρο προπαρασκευής για την εγχείριση, είτε περιπτώσεις που δεν εμφανίζουν καταφανείς κιρσοειδείς ανευρύνσεις των φλεβών και τα μόνα συμπτώματα για τα οποία παραπονείται ο ασθενής είναι αίσθημα κόπωσης, αιμωδία, ή οίδημα καθώς και σε κιρσούς της εγκυμοσύνης ή σε άτομα που δεν επιθυμούν ή δεν είναι κατάληλλα για εγχείριση. Επίσης πολλές φορές εφαρμόζεται ελαστική κάλτσα και πάντα μετά από σύσταση για τον καθορισμό του τύπου και της συμπιέσεως από τον ιατρό. Βελτιώνουν την επαναφορά του φλεβικού αίματος υποβοηθώντας τις μυικές αντλίες των κάτω άκρων. Ανακουφίζουν από τα συμπτώματα και μειώνουν το οίδημα των κάτω άκρων. Φυσικά αυτές αποτελούν μία παροδική αντιμετώπιση της ολης καταστάσεως.
Η αμέλεια και η έλλειψη θεραπείας μπορούν να δημιουργήσουν χρονία πάθηση,δημιουργια ελκων,η και φλεβική θρομβωση.”
Ορισμένες γενικές συμβουλές που μπορούν να δοθούν είναι:
Αποφευγετε το καπνισμα.Το κάπνισμα όπως είναι γνωστό , είναι εξαιρετικά επικίνδυνο σε ασθενείς με κυκλοφοριακά προβλήματα των κάτω άκρων.
Να εφαρμόζεται υγιεινό διαιτολόγιο που να περιλαμβάνει άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Ασθενείς με υπερβολικό βάρος. Να ελαττώνεται η πρόσληψη θερμίδων, να αυξάνεται η άσκηση, και απωλεια βαρους.
Αποφεύγετε τη δυσκοιλιότητα. Να εφαρμόζεται διαιτολόγιο πλούσιο δε ίνες.
Αποφεύγετε το υπερβολικό οινόπνευμα.
Κάνετε πολλή άσκηση. Οι περισσότερες ασκήσεις κάνουν καλό ειδικά το περπάτημα, το καλύμπι, το αργό τροχάδην και η ποδηλασία. Να αποφεύγονται οι κοπιαστικές ασκήσεις ή τα αθλήματα που συνεπάγονται κίνδυνο χτυπημάτων στα κάτω άκρα.
Οταν κάθεστε περιστρέφετε τα άκρα των ποδιών σας από την πτέρνα ως τα δάχτυλα,. Μην βάζετε το ένα πόδι πάνω στο άλλο . Επίσης είναι εξαιρετικά ωφέλιμο να έχετε το κάτω μέρος του κρεβατιού σας υψωμένο, πράγμα που βοηθά στην επιστροφή του αίματος από τα κάτω άκρα.
Αποφεύγετε στενά ρούχα και παπούτσια. Στενά ή περιοριστικά ρούχα μπορεί να είναι πολύ επιβλαβή. Πρέπει να αποφεύγονται οι κάλτσες με λάστιχο στο πάνω μέρος. Τα παπούτσια πρέπει να είναι ελαφρά και άνετα, να έχουν χαμηλά τακούνια και να μην σφίγγουν. Μην φοράτε ψηλοτάκουνα παπούτσια ή σανδάλια, η χωρίς καθόλου τακούνι γιατί κουράζουν υπέρμετρα τους μυς των ποδιών.
Dr. Νικόλαος Παγκράτης
Αγγειοχειρουργός.
Διευθυντής Αγγειολογικού Τμήματος Νοσ. «ΥΓΕΙΑ»
Απεφοίτησε με βαθμόν Αριστα . από την Ιατρική Χειρουργική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ρώμης
Το ίδιο έτος έλαβε το Διδακτορικό Πτυχίο της Ιατρικής – Χειρουργικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ρώμης με βαθμό Αριστά.
Μετά από επιτυχείς εξετάσεις το 1981 ελαβε την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής .
Το 1982 έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Έκτοτε εργάσθη ως επιστημονικός συνεργάτης εις την Α Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών με εξειδίκευση επί της χειρουργικής των αγγείων υπό την διεύθυνση του Καθηγητού κ. Π.Μπάλα. και ειδικότερα στις αναίμακτες διαγνωστικές μεθόδους δι’υπερήχων DUPLEX, TRIPLEX καί Τριχοειδοσκοπήσεως.
Tον Φεβρουάριο 1990 έλαβε την ειδικότητα της ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ .
Εχει μετεκπαιδευτεί εις διάφορα κέντρα του εξωτερικού
Εχει συμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια του εξωτερικού και εσωτερικού και έχω ανακοινώσει πολλες επιστημονικές εργασίες σε διάφορα διεθνή περιοδικά και συνέδρια.
Οργάνωσε το πρώτο Αγγειολογικό Εργαστήριο στην Ελλάδα , στο Νοσοκομείο «ΥΓΕΙΑ»
1991 .Η πρώτη τοποθέτηση φίλτρου κάτω κοίλης φλεβός στην Ελλάδα Διαδερμικώς από την έσω Σφαγίτιδα φλέβα.
1995. Η πρώτη επιτυχής αντιμετώπιση συγκλήσεως ανευρύσματος μηριαίας αρτηρίας αναιμάκτως υπό υπερηχογραφικό έλεγχο στο Αγγειολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ .
Από το 1994 στην ομάδα ενδαγγειακής χειρουργικής στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ.
1996.Η πρώτη επιτυχής επέμβαση στην Ελλαδα αντιμετωπίσεως Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής Διαδερμικώς δι Ενδαγγειακής Χειρουργικής και τοποθέτηση διχαλωτής προθέσεως.
Είναι μέλος πολλών επιστημονικών Εταιριών.
Ως τιμητικές διακρίσεις εχει συμμετάσχει ως Γραμματεύς και Πρόεδρος Επιστημονικών Συνεδριάσεων σε διάφορα διεθνή και παγκόσμια συνέδρια.
Από το 1983 ειναι Διευθυντής του Αγγειολογικού Εργαστηρίου του Νοσοκομείου ” ΥΓΕΙΑ “.
Από Το 1997 ειναι Αναπληρωτής Διευθυντής της ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ του Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ»