Τί είναι τα χημικά εγκαύματα και πώς μπορούν να προληφθούν; Πώς αντιμετωπίζονται όταν συμβούν; Ποιες επιλογές έχουν οι επιχειρήσεις που θέλουν να προστατέψουν τους εκτεθειμένους, σε επικίνδυνες διαβρωτικές και τοξικές χημικές ουσίες, εργαζομένους τους;
Σε αυτά τα ερωτήματα απαντά η Γαλλική εταιρεία PREVOR με τα καινοτόμα σκευάσματά της και η ΓΕΠ, η μεγαλύτερη εταιρία παροχής υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, στην Ελλάδα, αντιλαμβανόμενη το κενό που υπάρχει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των χημικών εγκαυμάτων στη χώρα μας, ανέλαβε την αποκλειστική διάθεσή τους, στις Ελληνικές επιχειρήσεις.
Πρόκειται για τη σειρά διαλυμάτων με την ονομασία DIPHOTERINE® της Γαλλικής εταιρείας PREVOR, τα οποία αποτελούν σήμερα τη μοναδική επιλογή αντιμετώπισης των χημικών εγκαυμάτων, που μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ σοβαρούς ακόμη και θανάσιμους τραυματισμούς εργαζομένων. Τα συγκεκριμένα διαλύματα αναστέλλουν άμεσα τη δράση του επικίνδυνου χημικού προϊόντος κι αποτρέπουν δραστικά τη δημιουργία βλάβης στους ιστούς που ήρθαν σε επαφή με αυτό.
Τί είναι το χημικό έγκαυμα;
Χημικό έγκαυμα, είναι η βλάβη που προκαλείται από την αντίδραση ενός διαβρωτικού ή ερεθιστικού χημικού προϊόντος όταν έρθει σε επαφή με τους ιστούς του σώματος.
Το χημικό προϊόν αντιδρά με κάποιο συστατικό του ιστού (ένα μόριο, ένα κύτταρο ή μια πρωτεΐνη κ.α.) και καταστρέφει τη βιολογική ισορροπία του .
Η σοβαρότητα του εγκαύματος υπολογίζεται ανάλογα με την έκταση της βλάβης, με την ποσότητα του ιστού που καταστράφηκε και σχετίζεται με το είδος του χημικού προϊόντος, τη φύση των ιστών που ήρθαν σε επαφή με αυτό και με την περιοχή του σώματος που επηρεάζεται.
Το δέρμα, τα μάτια, το πεπτικό και το αναπνευστικό σύστημα συνήθως είναι εκτεθειμένα σε κινδύνους από χημικά προϊόντα.
Ποιοι κινδυνεύουν από χημικά εγκαύματα;
Οι κατηγορίες εργαζομένων που μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι μ’ ένα χημικό έγκαυμα είναι πολλές. Πρόκειται για εργαζόμενους σε βιομηχανίες χημικών προϊόντων, λιπασμάτων, τροφίμων, πλαστικών, ελαστικών, χρωμάτων, χάρτου, και σε πολλούς άλλους κλάδους.
Η σωστή ενημέρωση για την άμεση αντιμετώπιση του χημικού εγκαύματος μπορεί χωρίς υπερβολές να σώσει από την αναπηρία και το θάνατο μεγάλο αριθμό εργαζομένων στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό στις 18 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί δωρεάν ειδικό workshop από Έλληνες και ξένους επιστήμονες, σχετικά με τα χημικά εγκαύματα και την αποτελεσματική δράση των σκευασμάτων της PREVOR το οποίο θα απευθύνεται σε Τεχνικούς Διευθυντές, Διευθυντές εργοστασιακών μονάδων, Διευθυντές Υγείας και Ασφάλειας, σε Τεχνικούς Ασφαλείας και Ιατρούς Εργασίας, όλων των παραπάνω κλάδων.

#########