Καρδιαγγειακή νόσος. Τι πρέπει να ξέρουν οι γυναίκες για τους παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματα.Οι γυναίκες κινδυνεύουν κι αυτές από την καρδιαγγειακή νόσο και μάλιστα είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου και στους άνδρες και στις γυναίκες. Στην Ελλάδα σχεδόν τα δύο τρίτα του συνόλου των θανάτων στις γυναίκες και στους άνδρες ≥ 65 ετών οφείλονται σε κάποια εκδήλωση  καρδιαγγειακής νόσου. Γι’ αυτό θα πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα που μπορεί να τους εμφανιστούν και τους παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν σε καρδιαγγειακή νόσο. Έχοντας υπόψη τους αυτά σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής (καλή διατροφή και φυσική δραστηριότητα) μπορούν σε  μεγάλο βαθμό να θωρακιστούν απέναντι σ’αυτήν την απειλή.

Τα συμπτώματα στις γυναίκες μπορεί να είναι πιο ήπια από το συνηθισμένο. Πολλές φορές αυτός ο πόνος περιγράφεται από τις γυναίκες σαν πίεση ή σφύξιμο. Αυτό μπορεί να συμβαίνει, επειδή οι γυναίκες δεν έχουν βλάβες μόνο στις μεγάλες αρτηρίες αλλά και σε μικρές αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά, μια κατάσταση γνωστή σα στεφανιαία μικροαγγειακή νόσο.

Τα συμπτώματα στις γυναίκες μπορεί να εμφανίζονται πιο συχνά στην ηρεμία ή και στον ύπνο. Η πνευματική κόπωση μπορεί επίσης να πυροδοτήσει συμπτώματα καρδιακής προσβολής στις γυναίκες.

Οι γυναίκες συνήθως εμφανίζονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών μετά την έλευση του καρδιακού επεισοδίου κι αυτό επειδή τα συμπτώματά τους δεν είναι τυπικά ή επειδή τα υποεκτιμούν. Σε αυτήν την περίπτωση το σωστότερο είναι να καλείται άμεσα το ΕΚΑΒ και να μην οδηγεί η ασθενής μόνη της μέχρι τα επείγοντα.

Παράγοντες κινδύνου σε γυναίκες:

Υπάρχουν πολλοί κοινοί  και στα δύο φύλα παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν για στεφανιαία νόσο, όπως υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση και παχυσαρκία. Μερικοί άλλοι παράγοντες κινδύνου μπορεί να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη της καρδιακής νόσου σε γυναίκες. Τέτοιοι παράγοντες είναι:

O Διαβήτης, όπου οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας από τους άνδρες.

Ψυχικό stress και κατάθλιψη. Η γυναικεία καρδιά είναι πιο ευάλωτη στο stress και την κατάθλιψη από ότι οι άνδρες. Επιπλέον η κατάθλιψη κάνει δύσκολη τη συμμόρφωση των γυναικών σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και στη σωστή λήψη της φαρμακευτικής τους αγωγής. Ο γιατρός μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Κάπνισμα.

Το κάπνισμα επίσης έχει μεγαλύτερη επίδραση στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.

Καθιστική ζωή. Η έλλειψη φυσικής άσκησης είναι μείζων παράγοντας κινδύνου προδιαθέτοντας και σε παχυσαρκία.

Εμμηνόπαυση. Χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση εκθέτουν σε σημαντικό κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο στη μικροκυκλοφορία.

Σύνδρομο Τakotsubo. Οφείλεται σε έντονο ψυχικό stress που μπορεί να προκαλέσει  σοβαρή, συνήθως αναστρέψιμη μυοκαρδιοπάθεια.

Επιπλοκές κύησης.  Υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτης κατά τη διάρκεια της κύησης μπορούν να αυξήσουν το μακροπρόθεσμο καρδιαγγειακό κίνδυνο των γυναικών. Επίσης κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτός ο αυξημένος απώτερος καρδιαγγειακός κίνδυνος μπορεί να αφορά και τα παιδιά των γυναικών αυτών.

Γυναίκες με φλεγμονώδη νοσήματα όπως ερυθηματώδης λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α. μπορεί επίσης να αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στις γυναίκες.

Ηλικία και καρδιαγγειακή νόσος. Οι γυναίκες όλων των ηλικιών πρέπει να προσέχουν την καρδιά τους ιδίως αν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό ή παράγοντες κινδύνου, όπως αυτοί στους οποίους έγινε αναφορά.

Μέτρα για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

 Οι γυναίκες θα πρέπει να φροντίζουν τη διατροφή τους και τη φυσική τους κατάσταση. Θα πρέπει να αποφεύγουν το πολύ αλάτι, λιπαρές τροφές, τηγανητά φαγητά και κορεσμένα λίπη. Θα πρέπει να σταματήσουν το κάπνισμα, αν καπνίζουν και να ελέγχουν παράγοντες κινδύνου, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, δυσλιπιδαιμία, σάκχαρο με τη λήψη και της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής και με τη βοήθεια του γιατρού τους.

Γεωργία Βαμβάκου Καρδιολόγος

#########