Θέματα ψυχικής υγείας  όπως κατάθλιψη, άγχος, δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις,  αφορούσε η πλειονότητα των κλήσεων στην γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016. Τα επόμενα πιο σημαντικά, ήταν  τα ζητήματα ιατρικής φροντίδας, τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά, αλλά και θέματα σε σχέση με την άσκηση και τη διατροφή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016 η Γραμμή δέχτηκε πάνω από 450 κλήσεις, 43% περισσότερες από αυτές  που δέχτηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015.

 

Η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης για τις ρευματικές παθήσεις,
(τηλ.:210-8237302) που είναι μία από τις πολλές δράσεις της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), λειτουργεί από το 2007 καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 π.μ. – 16.00. Τα έξοδά λειτουργίας της  για το δεύτερο εξάμηνο  του 2016 καλύπτονται  χάρη στη χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας Roche Hellas.

 

Η Γραμμή απευθύνεται σε περίπου 2.500.000 συνανθρώπους μας που πάσχουν από κάποια πάθηση του μυοσκελετικού συστήματος, τις οικογένειες, και τους φίλους/φροντιστές τους ενώ στοχεύει αφενός στην πρόληψη διαταραχών της ψυχικής υγείας και αφετέρου στην διάγνωση τους και την κατάλληλη παραπομπή του ατόμου σε φορείς που μπορούν να προσφέρουν μια εξατομικευμένη φροντίδα.

 

Η υπηρεσία έχει συμπεριληφθεί στον Πίνακα Τηλεφωνικών Γραμμών Στήριξης για Θέματα Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης που εξέδωσε η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας & Πρόληψης, προκειμένου να αξιοποιηθεί από τους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στις Μονάδες Υγείας του ΠΕ.Δ.Υ, έτσι ώστε να ενισχυθεί το έργο τους στο πεδίο της πρόληψης, υποστήριξης και παραπομπής των πολιτών.

 

Η Γραμμή δεχόμενη αιτήματα που απαντώνται άμεσα ή κατόπιν ραντεβού από ειδικά εκπαιδευμένο ψυχολόγο, παρέχει έναν εναλλακτικό τρόπο υπηρεσιών, ο οποίος είναι άμεσος, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, με δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα, που δυσκολεύονται να μετακινηθούν λόγω σωματικής αδυναμίας, έλλειψης χρόνου ή απομακρυσμένου τόπου διαμονής αλλά και σε αυτούς που δυσκολεύονται να συναντηθούν με τον επαγγελματία ψυχικής υγείας.

 

Τα στατιστικά στοιχεία της γραμμής το πρώτο εξάμηνο του 2016,  τα οποία συνάδουν με αυτά του 2015  δείχνουν  ότι κλήσεις ήταν  μέσης διάρκειας 22 λεπτών και με κύριο τόπο προέλευσης την Αθήνα (σε ποσοστό 64%). Οι εξυπηρετούμενοι ήταν  στη συντριπτική τους πλειονότητα γυναίκες σε ποσοστό 80%, κατά μέσο όρο 56 ετών και καλούσαν στην πλειονότητα τους για πρώτη φορά (σε ποσοστό 74%) , ενώ περίπου το 26% είχε ξανακαλέσει. Σε μικρό ποσοστό (21%), οι κλήσεις γίνονταν από συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα. Στην πλειονότητα, το τηλεφώνημα γινόταν από τις ίδιες .

 

Από το σύνολο των κλήσεων το μεγαλύτερο ποσοστό (19%) έγινε από άτομα με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα. Ακολουθούσαν ανάλογα με την συχνότητα εμφάνισης, κλήσεις ατόμων με Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα (10%), με Ψωριασική Αρθρίτιδα (5%), με Οστεοαρθρίτιδα (3,6%), με Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (14,6%), Σκληρόδερμα (3%)  και με Ινομυαλγία (5,3%).

 

Οι μισές περίπου κλήσεις αφορούσαν αποκλειστικά θέματα ψυχικής υγείας (καταθλιπτικό συναίσθημα, άγχος, δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις). Κατά δεύτερο λόγο (23%) η γραμμή δεχόταν κλήσεις για ζητήματα ιατρικής φροντίδας (πρόσβαση στη θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή), εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα όπως η απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας ή η διαδικασία  πιστοποίησης αναπηρίας (12%) αλλά και ζητήματα που αφορούσαν την εγγραφή και την συμμετοχή στην ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

 

17%  των κλήσεων εκείνων όπου γνωστοποιήθηκε η πηγή παραπομπής,  έγινε από  άτομα που πληροφορήθηκαν για τη λειτουργία της γραμμής από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, 13% ενημερώθηκε από το διαδίκτυο, 11% των καλούντων ήταν εγγεγραμμένα  μέλη της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., 8% είχαν ενημερωθεί από έντυπο  υλικό του Συλλόγου, 7% είχαν παραπεμφθεί από κάποιο άλλο άτομο, 7% από το γιατρό τους  και 3% από  την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία (Ε.Ρ.Ε.).

 

#########