«Κατανοώντας το κοινωνικό άγχος (Κοινωνική Φοβία)» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου των ψυχολόγων Θοδωρή Χαλιμούρδα και Βιβής Σωτηροπούλου, μελών της επιστημονικής ομάδας της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αιγινήτειο Νοσοκομείο), που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις.

Η κοινωνία είναι ένας ζωντανός οργανισμός που βρίσκεται σε αέναη εξέλιξη. Στη σύγχρονη εποχή οι άνθρωποι καλούνται να αντεπεξέλθουν σε πιεστικές απαιτήσεις που αφορούν στην επίδοσή τους, τόσο στον επαγγελματικό χώρο, όσο και στις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις.

Το βιβλίο αυτό προσεγγίζει το φαινόμενο του κοινωνικού άγχους, προσπαθώντας να το κατανοήσει όχι μόνο σαν μία ψυχολογική δυσκολία ανάμεσα στις άλλες, αλλά σαν εκδήλωση ή σύμπτωμα της εποχής μας. Πρωτίστως όμως ξεδιαλύνει με τρόπο άμεσο και ακριβή τα στοιχεία που το δομούν και την εμπειρία του ανθρώπου που πάσχει. Μιλάει, τέλος, για τα θεραπευτικά όπλα που διαθέτουμε,  φαρμακευτικά και ψυχοθεραπευτικά, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο που δυσχεραίνει τη ζωή και την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων.

Το βιβλίο «Κατανοώντας το κοινωνικό άγχος (Κοινωνική Φοβία)» είναι χρήσιμο:

  • Στις οικογένειες που επιθυμούν να κατανοήσουν σωστά το είδος του προβλήματος του πάσχοντος μέλους τους και να δρουν με έναν πιο κατάλληλο και επωφελή τρόπο.
  • Στους εκπαιδευτικούς, αφού η έναρξη του κοινωνικού άγχους φαίνεται ότι σε μερικές περιπτώσεις ξεκινά νωρίς στην παιδική ηλικία. Η ενημέρωση τους επομένως μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη στην κατάλληλη και αποδοτική κινητοποίηση των παιδιών ή στην παραπομπή τους σε ειδικούς ψυχικής υγείας.
  • Στους επαγγελματίες υγείας που δεν είναι εξειδικευμένοι σε αυτές τις κατηγορίες προβλημάτων -οι οποίες έχουν ως βάση τους το άγχος- και επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο σε αυτές.
  • Στην ψυχοεκπαίδευση στην αρχή της θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Παράλληλα σειρά ερευνητικών μελετών έχει δείξει πως η ενημέρωση για ψυχολογικά θέματα από έγκυρες πηγές φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση τους και επιπλέον μπορεί για τον ίδιο τον πάσχοντα:

  • Να αποτελεί το πρώτο βήμα πριν τη συνάντηση με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.
  • Να αξιοποιείται με θετικό τρόπο στην περίπτωση που κάποιος ζει μακριά από εξειδικευμένα κέντρα ψυχολογικής θεραπείας μην έχοντας εύκολη πρόσβαση σε αυτά.
  • Να χρησιμοποιείται από κάποιον που δεν επιθυμεί συνάντηση με ειδικό ψυχική υγείας.

 

Ο Θοδωρής Χαλιμούρδας είναι ψυχολόγος MSc, PhD, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται σε θέση μέλους Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού και ως επόπτης νέων θεραπευτών στη Μονάδα Θεραπειών Συμπεριφοράς και Σεξουαλικών Διαταραχών της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

Η Βιβή Σωτηροπούλου είναι ψυχολόγος, διδάκτωρ ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου και επιστημονική συνεργάτης της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

Πληροφορίες και κεντρική διάθεση του βιβλίου: ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις, Αδριανείου 3 & Κατεχάκη, 115 25 Αθήνα (Ν. Ψυχικό), Τηλ.: 210 – 67 14 371, 67 14 340.

#########