Η Ελλάδα παρουσιάζει τα πιο χαμηλά ποσοστά εφαρμογής προληπτικών μέτρων στη μάχη έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η εμβολιαστική κάλυψη  έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αγγίζει μόλις το 17% και ο έλεγχος με εξέταση κατά Παπανικολάου το 20% του γυναικείου πληθυσμού. Αυτά τόνισαν στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου με αφορμή την έναρξη των εκδηλώσεων για την 4η Ευρωπαική Εβδομάδα Πρόληψης Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας ο κ. Θεόδωρος Αγοραστός, Καθηγητής Α’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Α.Π.Θ., Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής κ. Ανδρέας  Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας, και η κ. Ιωσηφίνα Σκούρτα, Πρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών Αγκαλιάζω

.
Όλοι οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη ουσιαστικής ενημέρωσης και παρότρυνσης του πληθυσμού, με στόχο την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και μαζικότερης εφαρμογής του προληπτικού ελέγχου με ΤΕΣΤ ΠΑΠ ώστε η θνησιμότητα και νοσηρότητα του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας να μειωθεί δραστικά στα επόμενα χρόνια.
Ανακοίνωσαν  επίσης την έναρξη ενημερωτικής καμπάνιας με κύριο μήνυμα  «Μην αναβάλλεις άλλο τον εμβολιασμό. Κάνε συστηματικά το Pap test» η οποία  τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, με την επιστημονική ευθύνη της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας και της Ελληνικής Εταιρίας Γυναικολογικής Ογκολογίας και την υποστήριξη των φαρμακευτικών εταιρειών  GlaxoSmithKline και ΒΙΑΝΕΞ.

 

Το φετινό πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γυναικείου πληθυσμού που διεξάγεται για 4η συνεχή χρονιά, περιλαμβάνει τη διανομή ενημερωτικού υλικού σε κεντρικά σημεία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, καταχώρησης κεντρικού μηνύματος  στον Τύπο και την προβολή ενημερωτικού σποτ σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και κινηματογράφο. Παράλληλα καθ’ όλη τη χρονική διάρκεια της 4ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας, θα λειτουργεί ενημερωτικό περίπτερο με διανομή έντυπου υλικού από τους εθελοντές του ΑγκαλιάΖΩ στο εμπορικό κέντρο «The Mall» στο Μαρούσι,  ενώ εκπρόσωποι της Ιατρικής Κοινότητας θα δίνουν την δυνατότητα στο κοινό να ενημερωθεί σε προσωπικό επίπεδο.

«Με τις δράσεις μας των προηγουμένων ετών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κατά του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας επιτύχαμε την ένταξη του εμβολίου HPV στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και την δωρεάν παροχή του από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία σε κορίτσια και γυναίκες 12-26 ετών. Φέτος στόχος μας  είναι η ευαισθητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και του ιατρικού πληθυσμού προκειμένου κάθε γυναίκα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να ενημερωθεί και να έχει ισότιμη  πρόσβαση στον εμβολιασμό και τον έλεγχο με pap test. Δυστυχώς, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εξακολουθεί να είναι ο 2ος σε συχνότητα καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό κάτω των 45 ετών, αν και μπορεί να προληφθεί. Κεντρικό μήνυμα της ενημερωτικής καμπάνιας φέτος  είναι: «Μην αναβάλλεις άλλο τον εμβολιασμό. Κάνε συστηματικά το Pap test», δήλωσε η Πρόεδρος του ΑγκαλιάΖΩ Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου, κ. Ι Σκούρτα στην Συνέντευξη Τύπου.

Την ECCA εκπροσώπησε ο κ. Θεόδωρος Αγοραστός, Καθηγητής  Α’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Α.Π.Θ., Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος δήλωσε σχετικά : « Τα ποσοστά θνησιμότητας από τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας στην Ελλάδα δεν ελαττώνονται κατά την διάρκεια των τελευταίων 30 ετών, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα ποσοστά στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. H Ελλάδα παρουσιάζει μια εμβολιαστική κάλυψη περίπου ~17% συνολικά (σε γυναίκες 12-26 ετών), σημαντικά χαμηλότερη από την αντίστοιχη σε άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο 55%, Γαλλία 61%, Γερμανία 63%, Νορβηγία 70%, Αγγλία 80%, Σκωτία 90%).

Βάσει σχετικών μελετών, ο εμβολιασμός με τα υπάρχοντα εμβόλια έναντι των κύριων ογκογόνων τύπων 16 και 18 προσφέρει υψηλού βαθμού προστασία προλαμβάνοντας το 70% περιστατικών του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ενώ, μέσω ενός βαθμού διασταυρούμενης προστασίας από συγγενείς HPV-τύπους, καλύπτεται μερικώς και ένα άλλο 15%, φτάνοντας στο 85% του καρκίνου! . Μέχρι σήμερα και μετά την εφαρμογή πέραν των 60.000.000 δόσεων HPV-εμβολίων παγκοσμίως, τα δύο εμβόλια αποδείχθηκαν ασφαλή, χωρίς αιτιολογικά συσχετιζόμενες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η ανάγκη υπέρβασης εκ μέρους των Ελλήνων γονέων και των νέων γυναικών της αρνητικής στάσης απέναντι στο πρώτο διαθέσιμο εμβόλιο εναντίον καρκίνου, η οποία βασίζεται σε ελλιπή ενημέρωση, προκατάληψη, επηρεασμό από μη έγκυρες πηγές και αδικαιολόγητους φόβους, είναι προφανής. Παράλληλα, προϋπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή μιας πολιτικής πρόληψης του τραχηλικού καρκίνου αποτελεί η οργάνωση από πλευράς της Πολιτείας ενός Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης, το οποίο να είναι συνδυασμός σωστής και πλήρους ενημέρωσης μαθητών, γονέων, εφήβων και ενηλίκων, οργάνωσης εμβολιασμού στα σχολεία και σε άλλες μονάδες υγείας και προσφοράς αποτελεσματικού προληπτικού πληθυσμιακού ελέγχου».

Ο καθηγητής κ. Ανδρέας  Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας δήλωσε: «Ο εμβολιασμός έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) έχει ενταχθεί τα τελευταία 2 χρόνια στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και συστήνεται σε κορίτσια και γυναίκες ηλικίας 12-26 ετών. Οι Αρχές Υγείας παγκοσμίως έχουν επίσημα τοποθετηθεί υπέρ της ασφάλειας και μαζικής χρήσης του εμβολίου. Παρόλα αυτά η κάλυψη στην Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει σε επίπεδα κάτω του 20% με αποτέλεσμα 260 γυναίκες να χάνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας, τη μάχη με τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας. Αυτό μεταξύ άλλων μπορεί να αποδοθεί στις καθυστερήσεις και τα  προσκόμματα που προκύπτουν από τη λειτουργία των διαφόρων φορέων και ασφαλιστικών ταμείων.»

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΕΚΚ
Ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ δραστηριοποιείται εδώ και 33 χρόνια με οργανωμένα Εθελοντικά Προγράμματα στο χώρο του καρκίνου. Είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και διοικείται από 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Το έργο του Ομίλου υποστηρίζεται από Επιστημονική Επιτροπή, εκπαιδευμένους εθελοντές και επαγγελματίες. Για τον καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας έχει υλοποιήσει προγράμματα έγκαιρης διάγνωσης σε συνεργασία με επαγγελματίες υγείας από Δημόσια νοσοκομεία σε απομακρυσμένες περιοχές αλλά και περιοχές όπου ζουν κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες πληθυσμού.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ECCA
Η  ECCA ιδρύθηκε το 2002 από τη συνένωση 15 οργανισμών από όλη την Ευρώπη, με στόχο το συντονισμό πανευρωπαϊκών προγραμμάτων για την ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω στην πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας. Στο πανευρωπαϊκό δίκτυο της ECCA συμμετέχουν 61 οργανισμοί από 26 διαφορετικές χώρες. Στην Ελλάδα εκπροσωπείται από τον κ. Θεόδωρο Αγοραστό και το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.

#########