Το στόμα είναι ένα κόσμημα του ανθρωπίνου σώματος, αφού σχετίζεται με τις πιο ωραίες απολαύσεις της ζωής: τη γεύση, τις διάφορες εκφράσεις αγάπης, τον έρωτα, την ομιλία και την κοινωνική παρουσία.

Νέους, ηλικίας ακόμη και κάτω των 30 χρόνων, χτυπά πλέον ο καρκίνος του στόματος, που σκοτώνει κάθε χρόνο πάνω από 600.000 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των ανθρώπων που πλήττονται από τον καρκίνο του στόματος, τα τελευταία 20 χρόνια, έχει προκαλέσει ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, καθώς στο παρελθόν η νόσος εμφανιζόταν συνήθως σε άτομα άνω των 40 χρόνων.

Η πρώϊμη διάγνωση του καρκίνου του στόματος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για γρήγορη επιτυχημένη θεραπεία – πρόγνωση – ποιότητα ζωής και επιβίωση με ποσοστό μεγαλύτερο του 90-95%.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο καρκίνος είναι η πιο επικίνδυνη από τις 1.000 ασθένειες που εμφανίζονται στο στόμα. Οι βασικοί παράγοντες που ενοχοποιούνται για την ετήσια αύξηση του καρκίνου του στόματος σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα είναι:

το κάπνισμα,
το αλκοόλ, και πιθανά
οι ιοί του HPV

Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να είναι ενήμερος και ικανός να αναγνωρίζει τις όποιες αλλαγές που γίνονται στο στόμα του και να αναζητά έγκαιρα τη γνώμη του Στοματολόγου

Ο καρκίνος του στόματος αποτελεί μια από τις 10 συνηθέστερες μορφές καρκίνου στον άνθρωπο και κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται 700 νέα κρούσματα.

Ο καρκίνος του στόματος, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, δεν κάνει πλέον διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών. Το 1950 η αναλογία εμφάνισης μεταξύ ανδρών και γυναικών ήταν μία γυναίκα προς 10 άνδρες, το 1970 μία προς 4 άνδρες και σήμερα πλήττει τον ίδιο αριθμό ανδρών και γυναικών.

ΘΕΣΕΙΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Ο καρκίνος στο στόμα εμφανίζεται συνήθως με φθίνουσα συχνότητα:
στα πλάγια χείλη της γλώσσας (50%)
το κάτω χείλος
το έδαφος στόματος
συγχειλίες – παρειές
ούλα
υπερώα

ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΑΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ
ΝΟΣΩΝ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ

Υπεύθυνοι για τη συχνή εμφάνιση πολλών ασθενειών( π.χ. λευκοπλακίας, ερυθροπλακίας, καρκίνου, νικοτινικής στοματίτιδας) στο στόμα είναι ορισμένοι προδιαθεσιακοί παράγοντες όπως:
το κάπνισμα,
η υπερβολική χρήση αλκοόλ,
χαλασμένα δόντια ή οδοντοστοιχίες που τραυματίζουν,
κακή στοματική υγιεινή.

Για παράδειγμα η λευκοπλακία και ο καρκίνος του στόματος εμφανίζονται 6-8 φορές πιο συχνά σε καπνιστές, σε σχέση με άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ. Η αυξημένη συχνότητα έχει εξάλλου σχέση με τον αριθμό των τσιγάρων και τα χρόνια που καπνίζει κάποιος.

ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Ομάδες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του στόματος είναι:
καπνιστές
πότες αλκοολούχων ποτών
άτομα μολυσμένα με ιούς HPV-τύποι 16, 18
ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς
ασθενείς με προηγούμενο ιστορικό καρκίνου
στόματος, λάρυγγα, φάρυγγα και πνεύμονα
άτομα με προκαρκινικές βλάβες στο στόμα (λευκοπλακία, ερθροπλακία, ακτινική χειλίτις)
άτομα με προκαρκινικές καταστάσεις (σιδηροπενική αναιμία, πομφολυγώδη επιδερμόλυση, μελαγχρωματικό ξηρόδερμα, σύφιλη, υποβλεννογόνια ίνωση).

τα βασικά συμπτώματα που πρέπει να βάλουν σε υποψία τον κάθε άνθρωπο ότι κάτι δεν πάει καλά με το στόμα είναι:
πόνος,
ξαφνική κινητικότητα δοντιών
αιμορραγία
κάψιμο στη γλώσσα
άσπρη ή κόκκινη επιφάνεια
μελανή κηλίδα ή πλάκα
φυσαλίδα που έχει υγρό
πληγή που δεν κλείνει
όγκος που προεξέχει
δυσκολία στη μάσηση και κατάποση
διόγκωση των ούλων
διόγκωση στους λεμφαδένες του λαιμού
αλλαγή στη σύσταση (π.χ. σκληρία)
οδοντοστοιχία που ξαφνικά ενοχλεί
κακοσμία
ξηροστομία κ.ά.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΝΟΣΩΝ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Στον τομέα της πρόληψης οι επιστήμονες προτείνουν:

Kαλή στοματική υγιεινή,
αποφυγή ή διακοπή του καπνίσματος,
όχι υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών,
επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες,
συμβουλή στοματολόγου όταν διαπιστωθεί κάτι το μη φυσιολογικό στο στόμα
αποφυγή εμπειρικών θεραπειών που μας δίνει κάποιος γνωστό, φαρμακοποιός η ακόμη και γιατρός ειδικότητας που δεν έχει σχέση με το στόμα,η ακριβής και γρήγορη διάγνωση, αποτελεί προϋπόθεση για σωστή θεραπεία και πρόγνωση, προφυλάσσει τον ασθενή από περιπέτειες της υγείας του και άσκοπη οικονομική και ψυχική επιβάρυνση.

Η υγεία του στόματος είναι ένα πολύτιμο αγαθό που πρέπει και μπορούμε να το διαφυλάξουμε με ευθύνη ατομική και του ιατρού

Γιώργος Λάσκαρης, Καθηγητής Στοματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επισκέπτης Καθηγητής Παν. Λονδίνου

laskaris

#########