Οι καρδιοπάθειες αποτελούν τη συχνότερη ιατρική αιτία μητρικών θανάτων στο Ην. Βασίλειο και είναι ένα σημαντικό πρόβλημα κατά την κύηση παγκοσμίως. Φέτος, το Βασιλικό Κολλέγιο των Μαιευτήρων-Γυναικολόγων προσκάλεσε 26 κορυφαίους ειδικούς από το Ην.Βασίλειο, τις Η.Π.Α. και την Ιαπωνία, σε μια ομάδα εργασίας, στην οποία, ο καθένας από αυτούς παρείχε τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με το εν λόγω θέμα. Έτσι, προέκυψε ένα βιβλίο με 24 κεφάλαια,στα οποία παρατίθενται λεπτομερώς όλες οι πληροφορίες, από τη συμβουλευτική πριν τη σύλληψη και την αντισύλληψη, την προγεννητική περίθαλψη της μητέρας και του εμβρύου, τον τοκετό και τη λοχεία, μέχρι και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Συζητούνται επίσης ειδικά θέματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι βαλβιδοπάθειες (και οι προσθετικές βαλβίδες), οι διαταραχές της λειτουργίας των κοιλιών,οι αρρυθμίες,οι μυοκαρδιοπάθειες,η ισχαιμική νόσος του μυοκαρδίου και η ενδοκαρδίτιδα.

Το βιβλίο καταλήγει σε 53 συμπεράσματα πάνω σε σημαντικά θέματα,όπως ο τοκετός, η επείγουσα αντιμετώπιση,οι κατάλληλες διαγνωστικές δοκιμασίες και η ασφαλής αντιμετώπιση. Οι επιμελητές της έκδοσης έδωσαν μεγάλη προσοχή στην ακρίβεια των πληροφοριών, καθώς και στο ότι το βιβλίο θα πρέπει να είναι σαφές και κατανοητό. Το γεγονός ότι όλοι οι συγγραφείς συνεργάστηκαν προκειμένου να ελέγξουν, να διορθώσουν και να βελτιώσουν τις εργασίες τους, καθώς και η ταχύτητα με την οποία ετοιμάστηκε το βιβλίο,συνέβαλαν στη δημιουργία ενός έργου το οποίο πιστεύεται ότι θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της κλινικής πράξης σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα. Το βιβλίο αυτό θα πρέπει να διαβαστεί από όλους τους μαιευτήρες που ασχολούνται με την κύηση υψηλού κινδύνου,τους καρδιολόγους και τους αναισθησιολόγους που ασχολούνται με καρδιοπαθείς εγκύους.
Ο καθένας που συμμετέχει στην περίθαλψη των γυναικών αναμένεται να βρει κάτι χρήσιμο μέσα σε αυτές τις σελίδες.

 

 

 

Συγγραφείς: Steer P. / Gatzoulis M. / Baker P.
Επιστημονική Επιμέλεια: Σαλαμαλέκης Ε.
Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Μετάφραση: Μιχαλίτση Β.
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Λέκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών Ειδικός στην κύηση υψηλού κινδύνου (SSTM/RCOG) Καρδιοπάθειες και Κύηση

#########