Η ανακοίνωση του ΙΣΑ έχει ως εξής:

“Έκτακτη συνάντηση για τους γιατρούς της Αθήνας είχε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης  με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη το πρωί της Δευτέρας 11ης Νοεμβρίου στο Υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Πατούλης ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας εξηγήσεις αφενός για  τα δημοσιεύματα περί απόλυσης των 1200 γιατρών στις Μονάδες ΕΟΠΥΥ της Αθήνας , αφετέρου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που καθυστερούν υπερβολικά να αποπληρωθούν στους γιατρούς της Αθήνας σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Κατά τη συνάντησή τους, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ δε δίστασε να εκφράσει στον Υπουργό την ανησυχία του για τον τόσο αυθαίρετο τρόπο με τον οποίο ο ΕΟΠΥΥ έπαψε τη σύμβαση για 4 μήνες σε 59 εκ των 87 γιατρών που κατηγορήθηκαν για υπερσυνταγογράφηση και κατάχρηση στην παραπεμπτικογραφία, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατό να απονευρώνονται κατά τέτοιο βίαιο τρόπο οι λειτουργοί Υγείας, χωρίς την τεκμηρίωση της στατιστικής με ιατρικά επιστημονικά δεδομένα.

Μετά από μια ολιγόωρη αλλά ουσιαστική συζήτηση εφ όλης της ύλης, ο Υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε τον κ. Πατούλη για την ισχύ των λεγόμενών του πως δε θα υπάρξει καμία απόλυση σε γιατρούς και δεσμεύτηκε ότι «το μέτρο περί απομάκρυνσης των 1200 γιατρών των Μονάδων ΕΟΠΥΥ δε θα τεθεί σε ισχύ».

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ θεώρησε πολύ θετικό βήμα τη δέσμευση του Υπουργού τονίζοντας ότι για τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, η διατήρηση των θέσεων εργασίας των γιατρών μελών του αποτελεί βασική κόκκινη γραμμή στον αγώνα του, ώστε να μην πεταχτούν 1200 γιατροί στο δρόμο και πεινάσουν οι οικογένειές τους.

 Αναφορικά με τα ληξιπρόθεσμα, αποφασίστηκε η από κοινού συνάντηση του Υπουργού υγείας και του Προέδρου του ΙΣΑ με τον Υπουργό Εργασίας της επόμενες μέρες, για να συζητηθεί η χρηματορροή και να επισπευστεί η εκκαθάριση αι η διαδικασία αποπληρωμής στην Αθήνα. Ο κ. Γεωργιάδης, δήλωσε ότι θα δοθούν μεγάλες προκαταβολές των ληξιπρόθεσμων οφειλών το επόμενο διάστημα, δεσμευόμενος ότι μέχρι 31 Δεκεμβρίου, οι γιατροί της Αθήνας θα έχουν λάβει τα ληξιπρόθεσμα χρωστούμενα τους.

Σχετικά δε με τους 59 επίορκους που δεν έδωσαν επαρκείς απαντήσεις και ο Οργανισμός αποφάσισε την τετράμηνη διακοπή της συνεργασίας τους, καθώς οι εν λόγω ιατροί είχαν υπερβεί το μέσο όρο της ειδικότητάς τους από 216% έως 2.898%, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε την παραπομπή των περιπτώσεων στην Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ), ώστε να ελεγχθούν διεξοδικά οι πράξεις μία προς μία και να επανέλθει νωρίτερα το δικαίωμα σύμβασης σε όσους από τους 58 γιατρούς δικαιολογούνταν η υπερπαραπεμπτικογραφία. Ο κ. Πατούλης, απαντώντας στη δήλωση του Υπουργού, τόνισε ότι ο ΙΣΑ, πρώτος αγωνίζεται μέσα από τα πειθαρχικά του όργανα για την αυτοκάθαρση, όμως η αναίτια και μη τεκμηριωμένη τιμωρία κατά τέτοιο ακρωτηριαστικό τρόπο, μπορεί να βάλει άξιους επιστήμονες στο περιθώριο, αμαυρώνοντας τη φήμη τους και ταλαιπωρώντας τους ίδιους τους ασθενείς τους. 

Ο κ. Πατούλης κατέληξε χαρακτηριστικά ότι ο ιατρικός κόσμος βρίσκεται σε ετοιμότητα διότι δεν αντέχει άλλο και ότι το επόμενο διάστημα των παρεμβάσεων και των μέτρων που θα ισχύσουν, θα καθορίσει και το στάση του Πανυγειονομικού Μετώπου της χώρας η οποία θα είναι σφοδρή και μοναδική.”

#########