Γράφει ο Γιάννης Μαρκόγιαννης, BSc (Hons) Podiatry «ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΔΙΟΥ»

Ως «κάλος» μπορεί να χαρακτηριστεί οποιαδήποτε υπερκεράτωση η οποία οφείλεται σε τριβή και αυξημένη μηχανική πίεση και δημιουργείται στην πελματιαία επιφάνεια του ποδιού και τις πτέρνες, στην ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων, στη μεσοδακτύλια περιοχή αλλά και στο δέρμα που έρχεται σε επαφή με τα πλευρικά άκρα των νυχιών.
Σε περίπτωση που ο κάλος παρουσιάζει κυκλικό σχηματισμό στο κέντρο του, ο οποίος εκτείνεται σε βάθος σχηματίζοντας μάζα κωνικού σχήματος, πρόκειται για «τύλο» και η αιτιολογία του παραμένει κοινή με αυτή του κάλου.

Εξέταση ποδιού

Σε πιο σύνθετες περιπτώσεις η πίεση η οποία ασκείται και είναι υπεύθυνη για την δημιουργία τους μπορεί να οφείλεται:

• Σε μυοσκελετικούς παράγοντες, δηλαδή λειτουργικά προβλήματα σε μέση, ισχία, γόνατα, ποδοκνημική άρθρωση και πτώση μεταταρσίων.
• Σε νευρολογικές διαταραχές οι οποίες δεν συμβάλουν στην τέλεση μίας φυσιολογικής βάδισης όπως ιπποποδία ή dropfoot
• Ανισοσκελία

Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται μια διεπιστημονική προσέγγιση της παθολογίας με συμβολή ορθοπεδικού και νευρολόγου έτσι ώστε να διαχειριστούμε ολιστικά την αιτία η οποία είναι υπεύθυνη για την δημιουργία του κάλου.

Μπορεί όμως τα πράγματα να είναι πολύ πιο απλά και η αιτία να είναι απλά ένα ακατάλληλο υπόδημα όπως πολύ συχνά συμβαίνει. Αρκετοί άνθρωποι που μας επισκέπτονται υποφέρουν από κάλους και τύλους οι οποίοι οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στην χρήση κάποιου υποδήματος, είτε αυτό είναι παπούτσι, είτε πέδιλο, είτε σαγιονάρα, είτε άλλος τύπος υποδήματος, που αναγκάζει το πόδι μας «να στριμωχτεί», κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Ως εκ τούτου, η σωστή επιλογή ενός άνετου και μαλακού υποδήματος μπορεί να μας γλυτώσει από πόνο, χάσιμο χρόνου και χρήματος.

Η αντιμετώπιση των κάλων και των τύλων επικεντρώνεται σε δύο βασικά σημεία. Το πρώτο είναι η αναγνώριση της αιτίας που δημιουργήθηκε ο κάλος και το δεύτερο είναι η αφαίρεση του.

Το ιατρικό ιστορικό, η εμβιομηχανική αξιολόγηση, η κλινική παρατήρηση και το πελματογράφημα είναι τα εργαλεία τα οποία θα μας βοηθήσουν να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την προέλευση του κάλου, έτσι ώστε να επιλέξουμε την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση.

Ένα πολύ σημαντικό δεδομένο σχετικά με τους κάλους και τους τύλους είναι ότι από την πρώτη επίσκεψη στον Ποδίατρο ή τον Ποδολόγο, μπορεί να αφαιρεθούν άμεσα, αναίμακτα και ανώδυνα, χωρίς να είναι απαραίτητη τοπική αναισθησία και χειρουργική επέμβαση.

Εξέταση πέλματος

Στο ποδιατρικό, ποδολογικό κέντρο «ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΔΙΟΥ» μια διεπιστημονική ομάδα που αποτελείται από Ποδίατρους, Ποδολόγους και Ιατρούς με ειδίκευση σε Ορθοπεδική, Αγγειοχειρουργική, Πλαστική χειρουργική, μπορούμε να εγγυηθούμε υπεύθυνα ότι η υγεία των ποδιών σας, θα λάβει την πιο σύγχρονη και βασισμένη σε τεκμηριωμένες επιστημονικές πρακτικές φροντίδα, με σκοπό την επίλυση ακόμα και των πιο δύσκολων παθήσεων των κάτω άκρων.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας
• καλείτε στο: 2103610100
• να επισκεφθείτε την ιστοσελίδας μας www.kentropodiou.gr
• να δείτε τι ακριβώς κάνουμε στο κανάλι μας στο YouTube: ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΔΙΟΥ PODIATRY

Μαρκόγιαννης Γιάννης
BSc (Hons) Podiatry
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΔΙΟΥ