Το πρωτότυπο έργο της Αλεξίας Πετροπούλου  «Η κα Αστροφυσική και τα όνειρα των αστεριών» θα παρουσιάσει το Studio new star art cinema Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, Πλ. Αμερικής Τηλ.: 2108640054-6971854732

«Η κα Αστροφυσική και τα όνειρα των αστεριών» γράφτηκε για να παρουσιαστεί μια διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα παράσταση γνώσης για την επιστήμη της Αστρονομίας και της Αστροφυσικής για τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους φίλους.

Μια ευφάνταστη παράσταση που θα δίνει τη δυνατότητα στο μαθητή να εμπλακεί με τη θεατρική δράση προσφέροντας του γνώση και αναζήτηση για τις βαθμίδες της εκπαίδευσης των θετικών επιστημών αλλά και της φιλοσοφίας διευρύνοντας τον ορίζοντα της γνώσης του μαθητή μέσω διαφόρων εννοιών της επιστήμης παραστατικά δοσμένες αλλά και μέσω προβολής εικόνων από το σύμπαν καθώς και κινούμενων σχεδίων για την κατανόηση του ηλιακού μας συστήματος και του πλανήτη μας.

Με πρωτότυπη μουσική σύμφωνη και αρμονική με τη θεματική του έργου η «κα Αστροφυσική και τα όνειρα των αστεριών»  και επαγγελματίες ηθοποιούς με μεγάλη προϋπηρεσία, επαγγελματική πορεία  στο καλό θέατρο, καλό παιδικό θέατρο και στο παιδί.

Η θεατρική παράσταση «Η κα Αστροφυσική και τα όνειρα των αστεριών» έχει ως στόχο να χαρίσει γνώση στα παιδιά μέσα από την συναρπαστική επιστήμη της Αστρονομίας. Μια γνωριμία πολύ χρήσιμη για τα πρώτα βήματα των παιδιών στον κόσμο της γνώσης και της επιστήμης. Η παρακολούθηση αυτής της παράστασης θα βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν πολύτιμες ικανότητες, όπως την παρατηρητικότητα, αλλά και την κατανόηση των παρατηρήσεων καθώς και τις βασικές αρχές της υλιστικής σκέψης. Τέλος το παιδί που θα το τραβήξει «Η κα Αστροφυσική και τα όνειρα των αστεριών»  και κατ’ επέκταση η Αστρονομία θα παρακολουθήσει και θα μελετήσει με μεγαλύτερο ενδιαφέρον τη Γεωγραφία, τη Φυσιογνωσία, τα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Χημεία, καθώς και άλλα σχετικά μαθήματα.
Ίσως αναρωτηθείτε μήπως το παρόν πόνημα μου θα είναι κατανοητό στα παιδιά της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης;

Ελπίζουμε πως ναι γιατί μέσα από την μαγική Τέχνη του Θεάτρου θα φροντίσουμε τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου να περάσουμε τις έννοιες της Αστρονομίας με τρόπο ευχάριστο, λαμπερό και διασκεδαστικό με υπέροχη μουσική, σκηνικά, κοστούμια, animation, special effects κλπ.

Άλλωστε η σύγχρονη Παιδαγωγική και Παιδοψυχολογία έφτασαν από καιρό στο συμπέρασμα πως οι δυνατότητες νοητικής καταγραφής του παιδιού είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι νομίζαμε πριν. Οι επιστήμονες διαθέτουν σήμερα μια στερεή βάση για να μας διαβεβαιώσουν ότι στα παιδιά Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να αναπτυχθεί όχι μόνο η εποπτική, αλλά, ως ένα βαθμό, και η αφηρημένη σκέψη, τις περισσότερες φορές με μεγαλύτερη ευκολία από ότι στους μεγαλύτερους.

Η πολυμήχανη Κα Αστροφυσική της Αλεξίας Πετροπούλου

Στην υπηρεσία της «εκλαϊκευμένης» Επιστήμης το παιδικό θέατρο. Λαμπρό κι έξοχο παράδειγμα «Η κα Αστροφυσική» της Αλεξίας Πετροπούλου. Καλής ηθοποιού, θεατρικής συγγραφέως κι ανθρώπου των Γραμμάτων και των Τεχνών. Αυτές οι εξέχουσες φωτεινές αναλαμπές λειτουργούν σαν φάροι στα σκοτάδια του υλιστικού μετα-τεχνολογικού Μεσαίωνα που διανύουμε ευθυτενείς (μα οι πιο πολλοί σκυφτοί, καταπονημένοι από το επαχθές βάρος της Κρίσης, που το κουβαλάμε όπως ο Σίσυφος το λιθάρι του). Σήμερα που ούτε καν αυτό δεν μπορούμε να εγγυηθούμε για τους ηρωικούς καλλιτέχνες-λογοτέχνες μας, θα πρέπει να τους ανταμείβουμε τουλάχιστον ηθικά, με έναν καλό λόγο, με το χειροκρότημα το επιούσιον, τροφή της ψυχής και νάμα αθανασίας. Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της συλλογιστικής έρχομαι να εξάρω σήμερα αυτό το θεατρικό έργο της Αλεξίας Πετροπούλου, που απευθύνεται σε παιδιά σχολικής ηλικίας και τους διδάσκει με τρόπο παραστατικό την Φυσική των Άστρων.         Ιδιοφυής η αντιστροφή που επινοεί η Αλεξία Πετροπούλου, φέρνοντας στη σκηνή έναν μάλλον «καθυστερημένο» (για τα δικά μας επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα) «εξωγήινο» με υψηλή ρομποτική αποστολή, που ετοιμάζεται όμως να την εκτελέσει χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης και συναισθηματικής ευφυΐας, κάτι που διαθέτει (σε περίσσευμα) η πολυμήχανη γήινη δασκάλα κι έτσι σώζει τον πανέμορφο γαλαζοπράσινο πλανήτη μας με όλη την πολυποίκιλη χλωρίδα και πανίδα του… Και με κορωνίδα της Δημιουργίας; Τον ΆΝΘΡΩΠΟ βεβαίως.

Η Κα Αστροφυσική και τα όνειρα των αστεριών

Το θεατρικό κείμενο ¨η Κα Αστροφυσική και τα όνειρα των Αστεριών¨ αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη από την πρώτη κιόλας ανάγνωση. Το έργο της Κας Αλεξίας Πετροπούλου πραγματεύεται δεκάδες υπαρξιακά ερωτήματα που ταλανίζουν κάθε νοήμον ον αυτού του Σύμπαντος και γι᾽αυτό αναγιγνώσκεται σε πολλά επίπεδα: το μυστήριο και η καθολικότητα της ζωής, ο αέναος κύκλος θανάτου και αναγέννησης σαν συστατικό στοιχείο της ύπαρξης, η ανεκτίμητη αξία της Γης μας ως όασης ζωής σε ένα ανεξερεύνητο Σύμπαν, οι ¨παράλληλοι¨ κόσμοι (συμπαντικοί και γήινοι) και η μεταξύ τους επικοινωνία, η πάλη για την επικράτηση ενός ειρηνικού ή πολεμικού μέλλοντος για το Σύμπαν.

«Επικίνδυνο πράγμα η άγνοια. Αισθάνομαι τόσο μικρή μπροστά σ’ αυτό το μεγαλείο. Πώς μπορεί να σας είναι αδιάφορο;», αναρωτιέται εύλογα η Κα Αστροφυσική. Εδώ και μισόν αιώνα ο άνθρωπος άρχισε να διασχίζει τους ωκεανούς του διαστήματος αναζητώντας απαντήσεις σ᾽αυτά ακριβώς τα ερωτήματα. Η επιστήμη δεν είναι παρά μια τεχνική, μια διαδικασία για την ανακάλυψη του αγνώστου.

Ζούμε σε έναν άπειρο, αιώνιο και συνεχώς μεταβαλλόμενου κόσμο.

Ζω την καθημερινότητά μου, όπως κι εσείς,  σ᾽αυτή την ανέλπιστα φιλόξενη γωνιά του Σύμπαντος περιστοιχισμένη από ζωή, όπου η πλάση μου αποκαλύπτεται με τον πιο μαγικό τρόπο κι᾽εγώ νοιώθω μέρος, αναπόσπαστο κομμάτι της.

«Έχετε συναισθήματα για τ᾽αστέρια;», ρωτάει ο Εξολοθρευτής για να πάρει αμέσως την απάντηση: «Βεβαίως είναι λαμπερά και τα αγαπὠ».

Πουθενά αλλού δεν ένοιωσα τέτοια απόλυτη ηρεμία ψυχής όπως εκείνες τις ατέλειωτες βραδιές παρατήρησης. Φυλάμε τα όνειρα των αστεριών μέσα στα κορμιά μας» λέει η Κα Αστροφυσική.

Ομως πολλές φορές η επιστήμη γίνεται αυτοσκοπός και η ανθρώπινη πλευρά, το όνειρο, ξεχνιέται σε κάποια γωνιά του κόσμου, για να το απολαμβάνουν ως ανάμνηση οι λίγοι εκείνοι που πρόλαβαν να το ζήσουν, κρατώντας βαθιά μέσα τους τις έναστρες βραδιές της κρυφής τους αιώρησης σαν πολύτιμο θησαυρό και οδηγό στην υπόλοιπη ζωή τους. Ευχαριστώ την Κα Αστροφυσική που ξύπνησε μέσα μου αυτές τις ανεκτίμητες μνήμες.