Γράφει η Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου – Πετρίδη, απόφοιτος διαιτολογίας QMU
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η κατανάλωση ντομάτας σχετίζεται με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και μπορεί να αποτρέψει την υψηλή αρτηριακή πίεση σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη που έτρωγαν τις περισσότερες ντομάτες ή προϊόντα ντομάτας κάθε μέρα είχαν 36% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση.
Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, καθώς και κάλιο που βοηθά στη διαχείριση των επιδράσεων του νατρίου και βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων υγρών στο σώμα.
Οι μαγειρεμένες ντομάτες περιέχουν περισσότερο λυκοπένιο από τις ωμές, καθώς η θερμότητα κατά το μαγείρεμα ενισχύει τη βιοδιαθεσιμότητα αυτού του ισχυρού αντιοξειδωτικού.
Οι ντομάτες δεν πρέπει να θεωρούνται ως «μαγική τροφή» για προβλήματα υγείας, αλλά ως σημαντικό στοιχείο μιας ποικίλης και υγιεινής διατροφής.
Υπάρχουν πολλά φρούτα και λαχανικά που έχουν αντιυπερτασικές ιδιότητες. Τα παντζάρια, η μπανάνα, οι γλυκοπατάτες, το σπανάκι, τα πορτοκάλια, το αβοκάντο και οι αγκινάρες, για παράδειγμα, είναι υψηλές πηγές καλίου, ενώ τα βερίκοκα, οι φράουλες και το καρπούζι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο.
Εσύ τρως ντομάτες συχνά;