Αρχική Ειδήσεις - Νέα Ιβουπροφαίνη:Η ασφαλής και αποτελεσματική λύση στην αντιμετώπιση του πόνου

Ιβουπροφαίνη:Η ασφαλής και αποτελεσματική λύση στην αντιμετώπιση του πόνου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πολύ ασφαλής είναι η χρήση της ιβουπροφαίνης (Nurofen) για την αντιμετώπιση του πόνου όταν δεν υπερβαίνεται η συνιστώσα δόση  (3 δισκία το 24ωρο), σύμφωνα με  μεταναλύσεις  και κλινικές έρευνες, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε σχετική διάλεξη στα πλαίσια του 30ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γενικής Ιατρικής.

Το προφίλ Ασφάλειας/ανοχής της ιβουπροφαίνης, χορηγούμενο πάντα στους κατάλληλους ασθενείς σε OTC δόση και μέχρι 5 ημέρες, είναι συγκρίσιμο με αυτό της Παρακεταμόλης και του Placebo.

Συγκεκριμένα  ανασκόπηση  15 διπλών τυφλών τυχαιοποιημένων  κλινικών ερευνών στις οποίες έγινε σύγκριση ημερήσιας δόσης ιβουπροφαίνης 200-400 mg, παρακεταμόλης  650-1000 mg και placebo, έδειξε  ότι η ιβουπροφαίνη είχε τις ίδιες ανεπιθύμητες δράσεις  με το placebo. Όμοιος σχεδόν ήταν και ο αριθμός των ανεπιθυμήτων δράσεων σύμφωνα με επόμενη ανασκόπηση 8 διπλών τυφλών τυχαιοποιημένων κλινικών ερευνών, ανάμεσα και στην ημερήσια δόση ιβουπροφαίνης 800-1200mg και placebo.

Μια τρίτη ανασκόπηση 128 συγκριτικών διπλών τυφλών  τυχαιοποιημένων κλινικών ερευνών  με ιβουπροφαίνη και παρακεταμόλη , κατέδειξε ότι οι δύο ουσίες  έχουν ισοδύναμο προφίλ ασφάλειας.

Ένα ακόμα σημαντικό συμπέρασμα /μήνυμα σύμφωνα με τον  Καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας και Δ/ντή του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας κο Δημήτρη Κούβελα, είναι το γεγονός ότι μελέτες έχουν δείξει χωρίς καμία αμφισβήτηση ότι παρόλο ότι η Ιβουπροφαίνη χρησιμοποιείται συχνά σε δόσεις της τάξης των 600 mg για οξύ άλγος, το μέγιστο αναλγητικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται στα 400 mg/dose.

Τέλος, ο καθηγητής  τόνισε ότι ο Πρότυπος Κατάλογος Απαραίτητων   Φαρμάκων  για τον πόνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περιλαμβάνει μόνο 3 φαρμακευτικές ουσίες, μία εκ των οποίων είναι η ιβουπροφαίνη.

Συμπερασματικά τα παραπάνω ευρήματα  αποδεικνύουν , ότι η ιβουπροφαίνη(Nurofen)  μπορεί να δοθεί από τον ιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ως αναλγητικό για αποτελεσματική και μακράς διάρκειας ανακούφιση απο τον καθημερινό πόνο, χωρίς συμβιβασμούς στην ασφάλεια.

Ιβουπροφαίνη:Η ασφαλής και αποτελεσματική λύση στην αντιμετώπιση του πόνου
Rate it