Με το μήνυμα «ΣΠΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ»  και θέμα  «Η ισότητα των φύλων σήμερα για ένα βιώσιμο αύριο»,  εορτάζεται φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας , αναγνωρίζοντας τη συμβολή των γυναικών και των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο, που ηγούνται της ευθύνης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την μείωση του κινδύνου καταστροφών, την διατήρηση όσον το δυνατόν της συνηθισμένης καθημερινότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας  και την επιστροφή στην κανονικότητα μετά από τη λήξη της  ώστε να οικοδομήσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους. Όπως έχει εξάλλου ειπωθεί “Οι γυναίκες είναι οι πραγματικοί αρχιτέκτονες της κοινωνίας” (Harriet Beecher Stowe).

Όπως τονίζει η Δρ Μαρία Σακουφάκη Επισκέπτρια Προαγωγής Δημόσιας Υγείας, Πρόεδρος ΔΣ Πανελληνίου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας (ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ) ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας θα λέγαμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικός και συμβολικός καθώς οι γυναίκες, παράλληλα με τις μεγάλες τους ευθύνες στη σύγχρονη κοινωνία, καλούνται να αγωνιστούν, έναντι ενός δύσκολου και ύπουλου αντιπάλου: την υγειονομική κρίση, που πλήττει τον πλανήτη μας για δεύτερη συνεχή χρονιά και συνεχίζει να  βρίσκει τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Πολλές γυναίκες όμως έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας ή της απασχόλησής τους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Επιπλέον, οι συνεχόμενοι εγκλεισμοί έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.

Υπάρχουν όμως και ζητήματα υγείας τα οποία με την σειρά τους επιδεινώνουν στις σωματικές και ψυχικές λειτουργίες της γυναίκας και αν και είναι πρωτίστης σημασίας παραμένουν σιωπηλά με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Ένα τέτοιο σημαντικό θέμα είναι και η Εμμηνόπαυση η οποία δημιουργεί πλήθος αλλαγές στην εμφάνιση της γυναίκας, στον σωματότυπο της, δημιουργεί ασφυκτικές ψυχολογικές  διεργασίες  με επιπτώσεις στο προσωπικό, οικογενειακό, κοινωνικό  περιβάλλον.

Η εμμηνόπαυση, αν  και συχνά θεωρείται ως  «ταμπού», σήμερα, χάρη στις προσπάθειες όλων των αρμοδίων φορέων, των επιστημονικών εταιρειών και των συλλόγων γυναικών, όπως είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ, συζητείται όλο και περισσότερο και γίνεται μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης τόσο των γυναικών  όσο και του ευρέως κοινού.  Αυτή η περίοδος της ζωής είναι τόσο φυσική όσο και το να έχεις παιδί ενώ η ελευθερία που προκύπτει από το να μην είσαι πλέον γόνιμη είναι τεράστια. Η εμμηνόπαυση μπορεί οπωσδήποτε να χρησιμοποιηθεί ως μια στιγμή επανεφεύρεσης του εαυτού  μιας γυναίκας. Είναι η στιγμή της κάθε γυναίκας για να ανακαλύψει ξανά τον εαυτό της  μετά από χρόνια εστίασης στις ανάγκες όλων των άλλων.

Επιπλέον, η ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των γυναικών μέσα από τους φορείς πρωτοβάθμιας υγείας και πρόληψης θα περιόριζε σημαντικά την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά και θα πετύχαινε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα: τον περιορισμό των  νοσήσεων  στην γυναίκα και την διοχέτευση της γυναικείας δημιουργικότητας σε ρόλους που ενισχύουν και ενδυναμώνουν την ίδια την ζωή… Γιατί, όπως έχει ειπωθεί, “η ζωή δε γίνεται ευκολότερη η πιο συγχωρητική, εμείς γινόμαστε πιο δυνατοί και πιο ανθεκτικοί στην πορεία της” (SteveMaraboli)

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας θέλοντας να τιμήσει όλες τις γυναίκες και να βοηθήσει να εξαπλωθεί το μήνυμα,  σας προσκαλεί να σταυρώσετε τα χέρια και να αναρτήσετε  τη δική σας selfie στη σελίδα του στο fb: Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας

 

#########